Een relatief nieuwe vorm van sportwedden en wedden op paarden is Exchange Betting. Exchange Betting is wedden via vraag en aanbod, vergelijkbaar met hoe een aandelenbeurs werkt. Iemand biedt een weddenschap aan en iemand andere gaat deze weddenschap aan.
In tegenstelling tot andere vormen van wedden kan je bij een Betting Exchange dus ook zelf weddenschappen verkopen. Bij bookmakers (fixed odds) en een totalisator kun je alleen de weddenschap kopen en niet verkopen. Dat is het grote verschil.
Handelen doe je zelf
Een Betting Exchange faciliteert twee partijen de mogelijkheid om een weddenschap aan te gaan. Jij kan als wedder dus ook zelf handelen. Alle wedders op de exchange opereren anoniem. Het kan dus zijn dat persoon die de weddenschap aanbiedt meer weet dan jij! Op de websites van betting exchanges is hetzelfde aanbod te vinden als bij bookmakersites. Alle paardenraces van de dag kan je spelen.
Hoe werkt exchange betting?
Als je een paard in een race of een voetbalclub in een wedstrijd als een weddenschap wilt verkopen dan heet dat “layen”. Je mag dan zelf de verkoopprijs (de quotering) en de hoeveelheid cash die jij maximaal wilt verliezen bepalen. Jouw maximale verliesbedrag is gelijk aan het bedrag van de quotering maal de inzet van alle wedders die jouw weddenschap aannemen. Als je een paard in een race of een voetbalclub in een wedstrijd wilt kopen als weddenschap – wat in feite hetzelfde is als een weddenschap afsluiten bij een bookmaker – heet bij dat bij de exchange “backen”. Je sluit dan een weddenschap af tegen een bedrag dat jij zelf bepaalt. Jij krijgt dan automatisch de beste quotering die op dat moment voorradig is bij de “layers”.
De winnaar betaalt de extra kosten
Over het algemeen zijn de quoteringen bij de exchanges wat gunstiger dan de quoteringen bij de bookmakers. Maar let op! Als je een weddenschap wint dan moet je na afloop nog wel de betting exchange (de site die de weddenschappen faciliteert) betalen voor bewezen diensten. Deze administratie “fee” bedraagt gemiddeld zo’n 5%. Hierdoor zijn de op het eerste oog gunstige quoteringen van de Betting Exchange een stuk minder interessant in vergelijking met de reguliere bookmakers. De Betting Exchange kan dus duurkoop zijn als de quotering (bijna) gelijk is aan de quotering van een bookmaker. Het betalen van de 5% fee geldt zowel voor “back” weddenschappen als “lay” weddenschappen. De winnaar betaalt dus.
Wat is het geheim van de Betting Exchange?
Het merendeel van de omzet op de Betting Exchanges is afkomstig van … de bookmakers! Ongeveer 60%-70% van de omzet op betting exchanges is afkomstig van partijen die hun eigen weddenschappen veilig wegzetten tegen een aantrekkelijke prijs. Dit wordt “hedging” genoemd. Precies hetzelfde wat beurshandelaren op de beurs onder hedging verstaan.
Stel een bookmaker verkoopt de favoriet voor de Derby race tegen een prijs van 4-1 aan zijn klanten. Als hetzelfde paard bij de betting exchange te verkrijgen is voor 5-1 dan is het een koud kunstje om het risico van de bookmaker om te zetten in gegarandeerde winst. Wint het paard dan verdient de bookmaker 5-4=1 x de inzet. Minus de 6% commissie (de meeste bookmakers betalen overigens maar 3% of 4% vanwege de hoge volumes die ze omzetten) levert de bookmaker een leuke – en vooral risicoloze – winst op. Immers als het paard verliest speelt de bookmaker quitte. Want er is geen uitbetaling aan de klant en er hoeft geen commissie te worden betaald aan de Betting Exchange.
Deze truc wordt veelvuldig toegepast op alle sporten, inclusief paardenraces, en is volstrekt legaal.
We vertrouwen erop dat je jouw leeftijd naar waarheid hebt geselecteerd. Je bevestigt verder dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen (CRUKS).