Betting odds: de basis

betting odds

Als je nieuw bent met sportweddenschappen, vind je het concept van betting odds in eerste instantie misschien verwarrend. Begrijpen hoe sports betting odds werken is echter essentieel als je goed geïnformeerd wilt wedden en je kansen op winst wilt vergroten. In dit artikel behandelen we de basisprincipes van odds, waaronder de verschillende soorten sports betting odds. Hoe moet je odds lezen? En hoe kunnen odds je potentiële winst beïnvloeden?

Wat zijn betting odds?

Eenvoudig gezegd geven odds de waarschijnlijkheid weer van een bepaalde uitkomst van een sportwedstrijd. Bookmakers en goksites gebruiken odds om te bepalen hoeveel ze moeten uitbetalen aan wedders die de uitkomst van een wedstrijd, competitie of paardenrace correct voorspellen. Odds worden meestal gepresenteerd als een verhouding of een breuk, hoewel ze ook kunnen worden uitgedrukt als decimalen of percentages. Een ander woord voor odds is quotering.

Soorten betting odds

Er zijn drie hoofdtypes van odds die gebruikt worden bij sportweddenschappen:

Decimale odds

Decimale odds worden het meest gebruikt in Europa, Australië en Canada. Ze worden uitgedrukt als een decimaal getal, dat staat voor het bedrag dat je kunt winnen voor elke €1 die je inzet. Bijvoorbeeld, als je €10 inzet op een team met decimale odds van 2.50, krijg je een totale uitbetaling van €25 als je inzet wint (€10 x 2.50 = €25).

Fractionele odds

Fractionele odds zijn het traditionele formaat dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt gebruikt. Ze worden uitgedrukt als een breuk, waarbij het eerste getal staat voor de potentiële winst en het tweede getal voor de inzet. Als je bijvoorbeeld €10 inzet op een team met een fractionele kans van 5/1, krijg je een totale uitbetaling van €60 als je inzet wint (€10 x 5 + inzet = €60). In tegenstelling tot decimale odds krijg je bij fractionele odds bij een winnende weddenschap ook je inzet terug.

Amerikaanse odds

Amerikaanse odds, ook bekend als moneyline odds, zijn het formaat dat in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Ze kunnen worden uitgedrukt als positieve of negatieve getallen, afhankelijk van de vraag of de uitkomst meer of minder waarschijnlijk is. Als een team bijvoorbeeld een kans van +200 heeft, win je €200 voor elke €100 die je inzet. Als een team kansen heeft van -200, moet je €200 inzetten om €100 te winnen.

Hoe moet je betting odds lezen?

Het zien van odds kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig als je eenmaal de basis begrijpt. Hier is een voorbeeld:

Team A: 1.50

Team B: 3.00

In dit scenario is Team A de favoriet om te winnen, zoals blijkt uit de lagere odds. Als je €10 inzet op Team A en zij winnen, ontvang je een totale uitbetaling van €15 (€10 x 1.50 = €15). Als je €10 inzet op team B en zij winnen, ontvang je een totale uitbetaling van €30 (€10 x 3.00 = €30).

Hoe betting odds je potentiële winst beïnvloeden

Begrijpen hoe odds je potentiële winsten beïnvloed is de sleutel tot het maken van doordachte weddenschappen. In het algemeen geldt: hoe lager de odd, hoe groter de kans dat een team wint, maar hoe lager je potentiële uitbetaling. Omgekeerd geldt: hoe hoger de odds, hoe kleiner de kans dat een team wint, maar hoe hoger je potentiële uitbetaling.

Laten we een voorbeeld gebruiken om dit punt te illustreren:

Team A: 1.50

Team B: 3.00

Als je €10 inzet op Team A en zij winnen, ontvang je een totale uitbetaling van €15. Als je €10 inzet op Team B en zij winnen, ontvang je een totale uitbetaling van €30. In dit geval brengt het wedden op Team B meer risico met zich mee, maar ook een hogere potentiële beloning.

De procentuele kans

Het is ook interessant om de impliciete waarschijnlijkheid te weten. De impliciete kans is de kans dat een gebeurtenis zich voordoet op basis van de odds. In feite: wat is de procentuele kans dat een team of speler de wedstrijd wint.

Om de procentuele kans te berekenen, gebruik je de volgende formule: Procentuele kans = 1/odds

Bijvoorbeeld, als de odds 3.00 is, dan is de procentuele kans = 1/3.00 = 0,333 = 33%

Zijn de odds 1.10, dan is de procentuele kans = 1/1.10 = 0,909 = 91%

Conclusie betting odds

Een goed inzicht in odds bij sportweddenschappen is essentieel als je een succesvolle wedder wilt zijn. Als je de verschillende soorten odds kent en weet hoe je ze moet lezen, kun je weloverwogen beslissingen nemen over waar je je weddenschappen moet plaatsen en hoeveel je moet inzetten.

Houd in gedachten dat odds kunnen fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals blessures, weersomstandigheden en de publieke opinie, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en trends voordat je weddenschappen afsluit. Shop dus vooral bij verschillende bookmakers voor de beste odds!

Veelgestelde vragen

Kunnen odds veranderen nadat ik mijn weddenschap heb geplaatst?

Ja, de odds kunnen tot aan het begin van het evenement veranderen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals blessures, weersomstandigheden en de publieke opinie. Maar jij krijgt altijd de odds die op moment van inzetten op je wedformulier staan.

Hoe vind ik de beste betting odds voor een bepaalde weddenschap?

Er zijn veel verschillende bookmakers in Nederland. Elk met hun eigen odds en promoties. Doe je onderzoek en ga op zoek naar de beste odds en promoties voor jouw specifieke weddenschap. Inschrijven bij meerdere bookmakers is slim om te doen.

Is het enkelvoud van odds odd?

Je ziet soms dat bookmakers het woord odd gebruiken als ze de quotering van een enkele wedstrijd promoten. Het enkelvoud van odds is echter odds. Odd bestaat alleen als verwoording van iets dat ofwel ongelijk is, ofwel raar. Het hele verhaal over odds en odd lees je hier

Is het mogelijk om geld te verdienen met sportweddenschappen?

Hoewel het mogelijk is om geld te verdienen met sportweddenschappen, is het geen betrouwbare bron van inkomsten. Het is belangrijk om sports betting met voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te benaderen, en om nooit meer in te zetten dan je je kunt veroorloven te verliezen.

 

Phone Number Validation