Toto Online

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft de online-tak van Toto een forse boete opgelegd van 400.000 euro. Volgens de gokwaakhond richtte Toto Online zich met reclame op jongvolwassenen (18-23-jarigen). Gerichte marketing op deze kwetsbare doelgroep is verboden. Ksa kwam de overtreding op het spoor via een uitzending van het programma Kassa. In deze uitzending kwam aan de orde dat een 18-jarige speler diverse e-mails van Toto Online had ontvangen. Toto Online is onderdeel van Nederlandse Loterij, wat op haar beurt weer een staatsdeelneming is. Dat laatste maakte deze boete extra pikant.

Toto Online 4 maanden de fout in

Ksa geeft in haar persbericht aan dat Toto Online tussen 1 oktober 2021 (de datum waarop de legale markt voor online kansspelen openging) tot 1 februari 2022 reclameberichten stuurde aan haar totale klantenbestand. Het online gokbedrijf ging de fout in door vier maanden lang deze reclameberichten, inclusief bonusaanbiedingen, ook te sturen aan jongvolwassenen. Dat had de online goksite volgens Ksa niet mogen doen. Het is verboden om reclame te sturen aan jongvolwassenen. Na 1 februari 2022 is het Nederlandse gokbedrijf gestopt met het sturen van reclameberichten naar jongvolwassenen.

René Jansen, voorzitter van de Ksa zegt in het persbericht: ‘De wet zegt dat kwetsbare groepen, waaronder jongvolwassenen, extra beschermd moeten worden. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van gokverslaving. Kansspelaanbieders moeten de regels die bedoeld zijn om kwetsbare groepen te beschermen, ten volle respecteren. Dat is hier niet gebeurd en daarom deze boete.’

Eerste boete Ksa sinds opening markt

Toto Online kreeg de mogelijkheid om een zienswijze te geven in het beoogde sanctiebesluit. De gokaanbieder gaf onder andere aan dat de regelgeving rond reclame onduidelijk was ten tijde van de opening van de markt. Ook vindt het bedrijf dat een waarschuwing meer op zijn plaats is. Tot slot geeft Toto Online aan dat Ksa een onjuiste weergave van gestelde feiten heeft gevormd. Het gehele sanctiebesluit is hier terug te lezen.   

Het is de eerste keer dat Ksa een boete oplegt aan een Nederlandse online kansspelaanbieder sinds de opening van de markt op 1 oktober 2021. Tot op heden gaf Ksa uitsluitend waarschuwingen aan vergunninghouders die de fout ingingen. Nederlandse Loterij kan tegen de boete in beroep gaan. Zij moet dit binnen 6 weken kenbaar maken.

Beste bookmakers in Nederland

Positie
Casino / Sportsbook
Bonus
Score
Naar de site
Phone Number Validation