Het ultieme doel van de wedder is het verslaan van de bookmaker. Ofwel, de primaire reden om een weddenschap te plaatsen. Wat nu als het plaatsen van een weddenschap een gegarandeerde uitbetaling oplevert? Nee, dit is geen sprookje of broodjeaapverhaal. Een recente BBC-documentaire toont namelijk haarfijn aan dat wedders de onlinebookmakers op de knieën krijgen via een ingenieus systeem, namelijk courtsiding.
Wat is courtsiding?
Bij courtsiding wordt live-informatie van sportevenementen verzonden naar een handlanger, vanaf de plek waar het evenement plaatsvindt met het oog op het plaatsen van weddenschappen op hetzelfde sportevenement. Hierbij wordt getracht sneller te kunnen reageren op de gebeurtenissen dan de bookmaker, waardoor de “courtsiders” een voordeel kunnen behalen bij het plaatsen van weddenschappen. Courtsiders opereren anoniem. Het haar wordt lang gedragen zodat de bluetooth-microfoon in het rechteroor rustig zijn werk kan doen.
Bij welke sport heeft courtsiding de meeste kans van slagen?
Courtsiding werkt het beste bij een snelle sport met veel punten, veel wedmomenten en vooral geen televisiecamera’s. Tenniswedstijden uit de kelder van de ATP en WTA gelden als de beste courtsidingevenementen. Om aan de alsmaar stijgende vraag naar weddenschappen te voldoen bieden online bookmakers zoveel mogelijk sporten aan.
Voetbal en tennis zijn het meest populair bij wedders. Tennis is vooral aantrekkelijk bij live betting vanwege de uitgebreide wedmogelijkheden. Elk punt is immers een weddenschap. En dat ene punt is precies waar het bij een courtsider allemaal om draait. Bovendien zijn er dagelijks overal tenniswedstrijden.
Hoe behaalt een courtsider voordeel?
De online bookmakers zijn voor de livedata van tenniswedstrijden afhankelijk van gespecialiseerde sportdatabureaus, zoals Sportradar en Opta. Deze dataverzamelaars hebben op hun beurt weer een overeenkomst met de ATP en WTA. Deze tennisorganisaties zorgen dat de databureaus met een druk op de knop de juiste data ontvangen. En daar zit ‘m de kneep voor de courtsiders.
Bij een tenniswedstrijd bepaalt de umpire uiteindelijk de score. Als een speler een punt maakt, voert de umpire dit handmatig in via een druk op een knop. Wanneer de courtsider sneller dan de umpire de winnaar van het punt door kan geven, is het voordeel behaald. Eén seconde voorsprong is meestal genoeg. Het andere lid van Team “courtsider” kan dan vanachter de laptop tijdig een weddenschap plaatsen waarvan de uitkomst al vaststaat. 100% garantie op winst.
Hoe slomer hoe beter
Hoe langzamer de umpire handelt hoe aantrekkelijker het dus is voor een courtside-operatie. In de BBC-documentaire legt de courtsider dan ook haarfijn uit dat hij bij binnenkomst op zoek gaat naar een umpire die het sloomst op zijn of haar knopje drukt. Het liefst een ouder iemand met grijs haar. Het is zelfs een keer voorgekomen dat de umpire eerst bij elk punt de pincode van het scoreapparaat moest intoetsen, alvorens het punt toe te kennen. Makkelijker kan niet voor de courtsiders.
Hoe lucratief is courtsiding?
Onlinegokkers zijn over het algemeen niet zo scheutig met het geven van informatie over winst en verlies. Hetzelfde geldt voor de courtsiders. Echter, in het item van de BBC is een van de courtsiders openhartig. Zijn omzet ligt jaarlijks rond de één miljoen pond. Ongeveer een derde daarvan is winst. Het aflopen van alle tennistoernooien kost namelijk nogal wat. De kleinere ATP- en WTA-toernooien worden overal ter wereld gehouden.
Werkt courtsiding altijd?
Nee. Soms worden courtsiders opgemerkt, bijvoorbeeld doordat er wel heel erg veel door een bluetoothapparaat wordt gekletst tijdens de wedstrijd. Hoewel courtsiding niet illegaal is, zijn de tennisorganisaties niet happig op deze activiteiten. Met als gevolg dat de courtsider vriendelijk wordt verzocht het tennispark te verlaten.
Bookmakers ondernemen direct actie
Een ander negatief aspect voor de courtsiders is – niet geheel onverwacht – de bookmaker. Wanneer een gokker continu zijn weddenschappen wint, gaat er bij de onlinebookmaker een lichtje branden. Bij grote winsten een heel fel licht. De bookmaker zal dan weliswaar de gokker netjes uitbetalen, maar vervolgens het account van diezelfde gokker sluiten of de maximale inzet fors beperken.
Courtsiders maken daarom gebruik van veel verschillende online gokaccounts. Vaak op naam van andere personen, zogeheten katvangers. Door de inzetten te spreiden over een groot aantal weddenschappen en accounts proberen courtsiders zolang mogelijk onder de radar te blijven. Soms lukt dat beter dan andere keren. Maar geld wordt er verdiend.