Er zijn drie sportevenementen die de Nederlander doet verlangen naar voorspellende gaven: het EK en WK voetbal en de Tour de France. Als de voorjaarsklassiekers erop zitten begint het te kriebelen bij wielerminnend Nederland. De Tour komt eraan, men wil niets liever dan de opgedane kennis omzetten in een deelname aan een Tourpoule. Het liefst in de vorm van een onderlinge poule. Dat is vooral leuk en sociaal. Want meedoen aan een poule is geen gokken of wedden. Het is kennis vergaren en keuzes maken. Vanaf juni is het woord “poultje” weer gemeengoed geworden in Nederland. In de kroeg, op kantoor, onder vrienden en de laatste jaren vooral online.
Tourpoules zijn enorm populair
De Tour de France is elk jaar weer een ontzettend populair sportevenement. Meedoen met een tourpooltje hoort er dan ook zeker bij. In het plaatselijk café, op kantoor, met vrienden onderling of via internet. Er is altijd wel een Tourpoule te vinden. NL Kansspel schat in dat er op dit moment tussen de honderd- en tweehonderdduizend deelnemers aan Tourpoules zijn.
3 redenen waarom Nederland meedoet aan een Tourpoule
1. Nederland telt 10 miljoen ploegleiders
Wie van sport houdt in Nederland heeft een mening. Interesse in sport en het hebben van een mening is eigenlijk iets universeels maar het is geen geheim dat Nederlands 10 miljoen ploegleiders telt. Dus mag je stellen dat Nederlanders ook allemaal ploegleiders van het wielerpeloton zijn. Het omzetten van een mening naar een ingevuld deelnameformulier in een Tourpoule is daarom een voor de hand liggend een-tweetje.
2. Alle Tour etappes uitgebreid in beeld en geluid
De Tour de France is uitgebreid te volgen via vrijwel alle media: TV, Radio, dagblad, internet en social media. Alle etappes zijn live te zien op de Nederlandse NPO (+/- 100 uur live TV), de Vlaamse zender Een en Eurosport. Voeg daarbij nog de TV nazit via Studio Tour (NPO), Tour du Jour (RTL7) en Vivelevelo (Een) en niemand hoeft in de eerste drie weken van juli iets van de Tour te missen. Daarnaast zorgt het “instituut” Radio Tour in menig kantoor voor “Tour terwijl u werkt”. De Franse chansonniers en enthousiaste verslaggevers vervangen tijdelijk de hits van Sky Radio.
En wie het allemaal nog even in zijn of haar eigen tempo wil (na)lezen kan via talloze websites prima uit de voeten. De Tour leeft overal!
3. Sociaal verantwoord kans op een prijs
Er valt wat te winnen (racefiets of cash). Met een kleine inzet (5-10 euro) drie weken lang extra plezier beleven aan de Tour, en dan ook nog kans maken op bijvoorbeeld de Koga Kimera Road Prestige racefiets of een geldprijs. Meedoen aan een poule wordt vanwege de lage inzet en de toegankelijkheid (iedereen kan en mag meedoen op de zaak of in het café) niet als gokken gezien maar als stukje extra spanning gedurende het vooral heel leuke sportevenement.
2 redenen waarom de Nederlandse wielerfan op zijn wenken bediend wordt
1. De Tourspelletjes zijn eenvoudig
De werking van de Tour de France poule is voor iedereen snel en eenvoudig te begrijpen. De regels van een doorsnee Tour de France poule beslaan namelijk vaak niet meer dan 50 woorden:
• Kies een aantal renners (meestal tussen de 15 en 20)
• Voorspel de top 10 van het eindklassement (optioneel)
• Voorspel de winnaar van de groene, bolletjes en witte trui (optioneel)
• Scoor punten op basis van de etappe-uitslag en einduitslag
• De “ploegleider” met de meeste punten wint!
2. Er is veel aanbod
Het organiseren van een op sport gebaseerd spelletje zit in het DNA van elke kroegbaas of vertegenwoordiger van de personeelsvereniging. WK, EK of Tour. Veel live televisie en dito moppermomenten (wie heeft nou geen mening over een tourrenner of sportcommentator) zijn perfecte ingrediënten om de loop naar de kroeg of koffieautomaat leven in te blazen. Maar ook online zijn er inmiddels mogelijkheden te over
Er zijn vier soorten aanbieders van tourpoules
Een tiental jaar geleden was het organiseren van een Tour poule voorbehouden aan de kroegbaas of een ijverige collega op kantoor. Tegenwoordig draaien de poules ook vooral via internet op volle toeren: snel, toegankelijk en overzichtelijk. De aanbieders van tour poules zijn divers en hebben vaak een andere insteek. NL Kansspel zet de vier verschillende tourpoules op een rij.
1: De traditionele poule
Ook wel de moeder van alle poules: invullen en het bijhouden van de standen gebeurt met pen en papier. Tussenstanden hangen of in de kroeg, sportkantine en koffieautomaat of worden rondgemaild. De deelnemers aan de traditionele poule zetten over het algemeen klein in: gemiddeld tussen de 5 en 10 euro. Geschat aantal traditionele poules in Nederland: 1000. Gemiddelde aantal deelnemers per poule: 50
2: De internet amateur poule
Vaak ooit begonnen als traditionele poule onder vrienden, bij de sportvereniging en in de kroeg. Sinds de opkomst van internet is de overstap gemaakt naar digitaal. Over het algemeen betalen deelnemers aan deze poules ook een kleine inzet (tussen de 5 en 10 euro) waarbij de prijzenpot bijna altijd procentueel wordt verdeeld onder de deelnemers die aan het eind van de Tour de meeste punten hebben verzameld. Geschat aantal internet amateur poules in Nederland: 100. Gemiddelde aantal deelnemers per poule: 150
3: De online poule van de krant
Landelijke dagbladen en diverse regionale dagbladen organiseren jaarlijks een Tourpoule waarbij de deelname gratis is en het (bescheiden) prijzenpakket bestaat uit een racefiets en/of fietsbenodigheden. Deze mediabedrijven gebruiken de Tourpoule enerzijds om de betrokkenheid van de lezer/abonnee te verhogen en anderzijds de verworven datagegevens in een later stadium commercieel te benutten. Geschat aantal online poules in Nederland: 8. Aantal deelnemers per poule: 7.500.
4: De professionele internet poule
De Nederlandse fantasy sports (poules) specialist Poules.com organiseert elk jaar een van de grootste online tour poule van Nederland: tienduizenden deelnemers. Meedoen bij Poules.com is gratis. Dankzij een goede user experience is de website erg populair bij sportfans. Naast de Tour de France organiseert Poules.com tal van andere poule spelletjes gebaseerd op een sportcompetitie of sportevenement.
Poules.com heeft naast de standaard Tourpoule nog een unieke spelmogelijkheid. Via Poules.com kan iedereen zijn eigen Tourpoule opzetten, inclusief eigen spelregels. Een ideale manier om met een groep vrienden of collega’s een professionele poule op te zetten met alle toeters en bellen. Poules.com zorgt voor de techniek, puntentelling e.d. En dat allemaal gratis!
Is gokken op de Tour de France legaal?
Naast meedoen aan de Tourpoule is het ook mogelijk op andere manier te wedden op de Tour. Sinds 1 oktober 2021 kan je in Nederland legaal wedden op sportwedstrijden. Nederlandse bookmakers als bet365, ZEbet, BetCity en Jacks.nl bieden allerlei online sportweddenschappen aan. En dat geldt ook voor weddenschappen op de Tour de France. Het aanbod per aanbieder is redelijk uitgebreid met gemiddeld zo’n 20 verschillende wedproposities.