Dettori jockey

Frankie Dettori heeft aangekondigd dat er volgend jaar een einde komt aan zijn carrière als jockey. In de Tv-uitzending van ITV Racing maakt hij bekend om nog één seizoen alles uit de kast te halen en dat daarna over en uit is. Het nieuws is als een bom ingeslagen in de internationale paardensportwereld.

Dettori is zonder enige twijfel de beroemdste jockey ter wereld. De Italiaan van geboorte begint op 26 december 2022 aan zijn wereldwijde afscheidstournee met een aantal ritten op de baan van Santa Anita in Californië. Vervolgens blijft hij een week of tien hangen in de Verenigde Staten, om vervolgens via Dubai en Saoedi-Arabië terugkeren op het thuishonk: Newmarket in Engeland. De Breeders Cup van 2023 zal zeer waarschijnlijk de laatste klus van Dettori zijn. In de tussentijd zal Dettori vooral in Engeland te zien zijn. De bakermat van de mondiale rensport.

Mooie afscheidstournee voor Dettori

In de uitzending ITV Racing ging Dettori uitgebreid in op zijn beslissing. “Volgend jaar wordt mijn laatste professionele jaar als jockey. Het is iets waar ik al een tijdje over nadenk. Het wordt mijn laatste Guineas, mijn laatste Derby, mijn laatste Royal Ascot, enzovoort. Ik eindig mijn Engelse seizoen dan waarschijnlijk met de Champions Day meeting in Newmarket. Mijn laatste rit als professioneel jockey zal in Californië tijdens de Breeders’ Cup.”

Hij vervolgde: “Ik heb een geweldige carrière gehad. Je kunt nog een jaar doorgaan, nog een jaar en dan nog een jaar, maar ik voel dat dit het juiste moment is en dat ik jong genoeg zal zijn om iets anders te doen. Ik wil eindigen op de top van mijn kunnen. Ik denk dat ik op dit moment nog goed genoeg ben om met de besten mee te doen.”

Playboy en publiekslieveling

De drievoudig kampioenjockey van Engeland vierde kortgeleden zijn 52e verjaardag. Hij heeft zijn hele leven als jockey in het middelpunt van de belangstelling gestaan. De flamboyant jockey is een echte crowdpleaser. Zijn playboy levensstijl laat menig vrouwenhart harder kloppen. Veel vrouwen op de renbanen zetten dan ook altijd in op het paard dat Frankie rijdt. Of het nu een goed paard was of niet. De populaire jockey heeft ook een eigen overwinningsritueel. Na een gewonnen race springt hij steevast met een enorme sprong uit de stijgbeugels. Tot groot genoegen van het publiek.

In 1996 won Dettori alle zeven races op de baan van Ascot. Een unicum waar de bookmakers van dienst nu nog met angst en beven aan terugdenken. De “Magnificent 7” is de boeken ingegaan als de meest opzienbarende prestatie ooit van een jockey. Er is zelfs een gokautomaat naar vernoemd.

Frankie Dettori
 • Volledige naam: Lanfranco Dettori
 • Geboren op 15 december 1970
 • Vader Gianfranco Dettori (13-voudig kampioen jockey in Italië)
 • Eerste winnaar Rif, Turijn, 16 november 1986
 • Eerste winnaar in Groot-Brittannië Lizzy Hare, Goodwood, 9 juni 1987
 • Prix de l’Arc de Triomphe (6 overwinningen – record):  Lammtarra (1995), Sakhee (2001), Marienbard (2002), Golden Horn (2015), Enable (2017, 2018)
 • King George VI en Queen Elizabeth Stakes (7 overwinningen – gezamenlijk record): Lammtarra (1995), Swain (1998), Daylami (1999), Doyen (2004), Enable (2017, 2019, 2020)
 • Engelse Derby: Authorized (2007), Golden Horn (2015)
 • Dubai World Cup: Dubai Millennium (2000), Moon Ballad (2003), Electrocutionist (2006), Country Grammer (2022)
 • Japan Cup: Singspiel (1996), Falbrav (2002), Alkaased (2005)
 • Breeders Cup: o.a. Classic op Raven’s Pass (2008), Turf op Daylami (1999), Fantastic Light (2001), Red Rocks (2006), Dangerous Midge (2010), Enable (2018)
 • Champion Stakes: Cracksman (2017, 2018)
 • Meest winnende paard: Stradivarius (15 overwinningen 2018-22, waaronder 3 Ascot Gold Cups)
 • Groep/Grade 1 overwinningen: 282, waaronder 21 Britse klassiekers
 • Zeven winnaars op één dag: Ascot, 28 september 1996
 • Totaal aantal overwinningen in Groot-Brittannië 3.336 (beste seizoen 233 in 1994)
 • Kampioen jockey 1994, 1995, 2004 

Prachtcarrière voor Dettori

Dettori reed vele jaren voor de beroemde stal van sjeik Mohammed: Godolphin. De helblauwe buis is verreweg de meest bekende eigenaarskleuren die er zijn. In 2012 nam Dettori en de sjeik afscheid van elkaar nadat Dettori een schorsing van zes maanden aan zijn broek kreeg voor een drugsovertreding.

Sinds 2015 werkt Dettori als staljockey voor John Gosden. In de zomer van 2022 leek de samenwerking voorbij. Gosden was niet tevreden hoe zijn jockey een aantal grote races op Royal Ascot reed. De vijfvoudig kampioentrainer had openlijk kritiek op Dettori’s (verliezende) ritten met superstayer Stradivarius en Queen’s Saga. Eind juni gingen Gosden en Dettori kort uit elkaar en begonnen ze aan een sabbatical, die welgeteld 1 maand duurde.

Hoewel Dettori in zijn imposante carrière vele races won bleek John Gosden een belangrijke en succesvolle partner. Dettori won zijn tweede Derby met de door Gosden getrainde Golden Horn. Dezelfde combinatie won later ook de prestigieuze Prix de l’Arc de Triomphe op de renbaan van Longchamp. Maar de twee zijn het meest succesvol geweest met de wondermerrie Enable. De Italiaanse jockey won de Prix de l’Arc de Triomphe tweemaal met de door Gosden getrainde Enable. De King George VI en Queen Elizabeth Stakes werd driemaal gewonnen.

Dettori blijft in het middelpunt staan

Frankie Dettori gaf in zijn interview aan nog niet te weten hoe zijn leven na zijn afscheid als jockey eruit zal zien. Veel oud-topjockeys gaan na hun actieve leven als rijder aan de slag binnen de paardensport. Sommigen als trainer, anderen als fokker of agent voor de aankoop van paarden. De media lijken echter een betere match voor Dettori. Op dat gebied heeft hij al veel ervaring. Hij is al vaak te zien geweest in talrijke amusementsprogramma’s, waaronder Celebrity Big Brother.

Dettori tot slot: “Het wordt volgend jaar heel emotioneel. Het zal heel moeilijk zijn om het los te laten. Je voelt je nooit oud in de jockeykleedkamer – maar de realiteit is dat ik oud ben. Ik moet het opgeven. Het wordt spannend maar ook een marteling. Afscheid nemen van wat 35 jaar van mijn leven is geweest zal slopend zijn, maar ik heb de beslissing genomen en daar blijf ik bij. Ik voel me wel emotioneel, maar ik probeer het positief te bekijken en er een feest van te maken.”

Phone Number Validation