EGBA

De European Gaming & Betting Association (EGBA) onthult dat de illegale online gokmarkt in Italië jaarlijkse inkomsten genereert van ongeveer 1 miljard euro. EGBA geeft aan dat dit bedrag gelijk is aan de waarde van de gokinkomsten van maar liefst acht andere EU-landen. Volgens de EGBA vereist de duidelijke groei van de zwarte markt regelgevende herzieningen die nu zijn aangekondigd door het Italiaanse ministerie van Economie en Financiën.

Het rapport van EGBA is ook interessant voor de Nederlandse gokmarkt. Net als in Italië gelden ook in Nederland verregaande beperkingen die illegaal gokaanbod in de hand werken. Nederlandse online gokbedrijven mogen vrijwel geen reclame meer maken. Ook zijn er beperkingen opgelegd op het gebied van bonussen, promoties, features als auto-spin en bonus buys en sommige sportweddenschappen als gele en rode kaarten, hoekschoppen en ingooien. Nederlandse gokkers moeten ook limieten instellen. Deze beperkingen zijn bij illegale online casino’s en bookmakers niet aanwezig. Hierdoor kan deze zwarte markt aantrekkelijk zijn voor Nederlandse gokkers.

75% van alle gokomzet komt van illegaal aanbod volgens EGBA

De EGBA maakt gebruik van een recent rapport van La Gazzetta dello Sport om aan te geven dat de Italiaanse gokmarkt ongeveer €25 miljard aan weddenschappen per jaar verwerkt. Hiervan wordt €18,5 miljard ingezet bij gokbedrijven zonder vergunning, of 75% van de totale inzet van gokspellen. Op basis van deze cijfers schat EGBA dat de Italiaanse gokmarkt elk jaar bijna €1 miljard aan bruto-inkomsten uit online gokken verliest aan websites op de zwarte markt. De EGBA meldt dat de verloren inkomsten gelijk zijn aan de gecombineerde gereguleerde marktinkomsten van acht andere EU-landen: Kroatië (€170m), Cyprus (€100m), Estland (€150m), Letland (€180m), Litouwen (€140m), Luxemburg (€30m), Malta (€70m)en Slovenië (€60m)

De vereniging is ook bezorgd over het feit dat veel Italiaanse spelers weddenschappen afsluiten op niet-EU-websites zonder basisbescherming voor de consument. Het Italiaanse agentschap voor douane en monopolies (ADM) heeft dit jaar al meer dan 9800 illegale gokwebsites geblokkeerd. De zorgen van EGBA over consumentenbescherming zijn naar verluidt gericht aan de Italiaanse autoriteiten om Italiaanse gokkers bewuster te maken van het feit dat ze moeten gokken op gereguleerde websites met gevestigde verantwoordelijke gokpraktijken en risico’s moeten vermijden die verbonden zijn aan niet-gelicentieerde exploitanten die vaak buiten de EU zijn gevestigd.

Reclameverbod voor legale gokbedrijven duidelijk in het voordeel van de zwarte markt

Maarten Haijer, secretaris-generaal van EGBA: “De aanzienlijke omvang van de Italiaanse online zwarte markt is verontrustend. Maar ook niet verrassend aangezien Italië een van Europa’s strengste reclameregimes heeft voor zijn gokbedrijven met een vergunning. Het reclameverbod voor goksites met een vergunning is duidelijk in het voordeel van de zwarte markt. Zonder voldoende reclame is er geen echte manier voor Italianen om het verschil te zien tussen een gokwebsite met een Italiaanse vergunning – en die de consumentenbeschermingsregels van het land toepast – en een website zonder vergunning. Het is duidelijk dat handhavingsacties tegen zwarte marktspelers niet voldoende zijn en dat de overheid haar reclameregels voor kansspelen moet herzien om ervoor te zorgen dat Italiaanse burgers goed geïnformeerd kunnen worden over de websites in het land die een vergunning hebben.” 

In lijn met het EGBA-rapport kondigde het Italiaanse Ministerie van Economie en Financiën (MEF) een voorlopig decreet aan met amendementen en resoluties. Dit om de regering te verzoeken de online gokwetten die momenteel van toepassing zijn in het land te herzien. Volgens een bron stelt het MEF-decreet wijzigingen voor met betrekking tot online gokken licentiekosten en regelgevend toezicht, evenals de nieuwe maatregelen om illegaal gokken te bestrijden en verantwoord gokken te garanderen.

Kosten Italiaanse gokvergunning omhoog

Het MEF heeft naar verluidt een nieuw model voorgesteld om de prijs van online gokconcessies vast te stellen op €7 miljoen. Dit is flink meer dan de kosten van een huidige Italiaanse gokvergunning. Gokbedrijven betalen momenteel €300.000 voor een online vergunning. De MEF vindt drie ton veel te weinig. In Nederland kost een online gokvergunning €48.000.  

De volledige tekst van het voorlopige decreet zal naar verluidt in de komende weken worden aangeboden aan premier Giorgia Meloni om in de toekomst te worden opgenomen in de begrotingswet voor 2024.

Phone Number Validation