Elitloppet

In de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt op de laatste zondag van mei traditiegetrouw de Elitloppet verreden. Deze draverij over de klassieke mijl (1609 meter) wordt sinds 1952 op de drafbaan van Solvalla gehouden. De Elitloppet bestaat uit twee kwalificatieraces (de eerste vier van de heat gaan door) en een finale. Per kwalificatierace starten 8 paarden die door de organisatie worden uitgenodigd: zogenaamde invitatie races. De eerste prijs bedraagt ongeveer een half miljoen euro. Niet slecht voor een middagje draven!

De klassieke mijl wordt in de drafsport als een sprintafstand gezien. De twee kwalificatieraces en de finale zijn ook voorbij voordat je er erg in hebt. Dravers lopen tot wel 55 kilometer per uur! 

Elitloppet 2023
In 2023 vindt Elitloppet plaats op zondag 28 mei. De race begint omstreeks 17.00 uur. Op vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei zijn er op de drafbaan ook topkoersen

Zweden zijn gek op de Elitloppet

Drafraces zijn zeer populair in Zweden en het Elitloppet weekend – op de vrjdag en zaterdag worden ook races gehouden – is voor vele Zweedse drafliefhebbers het hoogtepunt van het jaar. Aangezien aan de reling van de drafbaan beperkte capaciteit is liggen veel Zweedse drafliefhebbers al op donderdagavond met een slaapzak voor de hoofdingang. Zodoende is een kans op plek direct aan de baan het grootst als de deuren op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend opengaan. Het aantal klapstoeltjes en koelboxen is dan ook niet te tellen!

Wedden op paarden is in Zweden de meest populaire vorm van wedden. Er wordt meer op paarden gegokt dan bijvoorbeeld op voetbal, ijshockey. Er wordt bij de Zweedse totalisator ATG zelfs meer ingezet dan alle Zweedse loterijen bij elkaar. Per jaar wedden de Zweden voor meer dan 1,5 miljard euro!

Tijdens het Elitloppet-weekend speelt de naamgevende race uiteraard een hoofdrol. Maar het omlijstende programma is meestal ook erg goed. Zodoende zie je vele internationale toppers hun rondjes lopen. Dat geldt ook zeker voor onze Nederlandse paarden. De Nederlandse professionals (trainers en pikeurs) staan hoog aangeschreven in de internationale drafsport. 

Wedden op Elitloppet in Nederland

In Nederland zijn niet heel veel online bookmakers die wedden op paarden in hun assortiment hebben, laat staan wedden op Elitloppet. Wij pikken er twee uit bij wie je goed terecht kan als het gaat om wedden op Zweedse drafsport.

bet365: Deze online bookmaker heeft een enorm aanbod aan paardenraces waar je op in kunt zetten. Er is een groot verschil: bet365 biedt uitsluitend fixed odds aan. Dit zijn vastgestelde quoteringen. Aan de ene kant heel prettig, je weet immers welke odds je krijgt wanneer je inzet (bij een totalisator fluctueren de odds tot de start valt). Aan de andere kant is het aantal verschillende wedspelletjes bij een bookmaker met fixed odds beperkt. In feite is winnend vaak de enige weddenschap die mogelijk is. Dat is op zich geen ramp, want winnend is een fijn wedspel om te spelen. 

ZEturf: Dit Nederlandse bedrijf biedt weddenschappen via het totalisator principe aan. En dat doen ze ook met Zweedse koersen. Omdat ZEturf in Nederland de officiële partner is van ATG (de Zweedse totalisator) kan je elke dag alle Zweedse races die worden gehouden zien en spelen. ZEturf laat je zelfs meespelen in de pools van ATG. Dit is erg aantrekkelijk omdat in Zweden veel meer op paarden wordt gewed dan in Nederland. Je kan op verschillende wedspelletjes inzetten zoals: winnend, plaats, koppel, duo, trio, V4, V65 en V75. Laatstgenoemde is het grootste wedspel ter wereld, met een wekelijkse prijzenpot van 5 miljoen euro of meer! 

Je kan er zeker van zijn dat jij bij ZEturf op alle races van Elitloppet kan inzetten. 

Internationale toprace

De Elitloppet is een zeer internationale race getuige het feit dat naast de Zweedse overwinningen (22 keer) ook Franse dravers (21 keer), Italiaanse dravers (8 keer) en Duitse dravers (5 keer) de overwinning opeiste. Beroemde paarden als Mack Lobell (1988 & 1990), Moni Maker (1998), Varenne (2001 & 2002) en Commander Crowe (2012) wisten de Elitloppet te winnen. Een echte Nederlandse winnaar is er nog niet geweest. In 2014 won de Franse draver Timoko – in Nederlands eigendom en door een Nederlander getraind – de race.

De Elitloppet is een toonaangevende toprace, vergelijkbaar met onder andere de Prix d’Amerique en de Hambletonian.

Hoe kan ik de Elitloppet bezoeken?

Een keer de Elitloppet live meemaken? Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Arlanda, de luchthaven van Stockholm. De drafbaan van Solvalla ligt in het zuidwesten van de stad, op ongeveer 10 kilometer van het centrum. Vanaf het centraal station rijden speciale Elitloppetbussen. De metro is ongeveer 20 minuten lopen. De sfeer is altijd erg uitbundig en reuzegezellig. Een echt draffeest! 

De reguliere staanplaatsen zijn op de dag zelf meestal nog wel voorradig. Een plek in een van de vele restaurants zijn echter schaars. Tijdig reserveren is het devies! Praktische informatie vind je hier.

 

Phone Number Validation