Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft maar liefst 183 registraties binnen van bedrijven die in Nederland een online gokvergunning willen aanvragen. Op 21 juni jl. sloot de termijn waarbinnen bedrijven zich konden melden bij de Kansspelautoriteit. Namen en rugnummers zijn door de Ksa niet naar buiten gebracht.

Het aantal van 183 is enigzins opzienbarend te noemen. De online Nederlandse kansspelmarkt is – vergeleken met de meeste andere Europese landen – relatief klein. Volgens de Ksa komt een derde van de belangstelling uit Nederland. De rest is afkomstig van buitenlandse partijen. Dit houdt in dat een slordige 40 Nederlandse bedrijven interesse hebben om in de nabije toekomst een gokvergunning uit te baten.

Wie gaat een online gokvergunning aanvragen?

Het ligt voor de hand dat de huidige Nederlandse offline vergunninghoudes zoals Holland Casino, Nederlandse Loterij, Postcodeloterij en Runnerz staan te springen een graantje mee te pikken uit de online gokruif.  Maar blijkbaar zijn er veel meer Hollandse kapers op de kust. Mogelijke Nederlandse aspirant gokentrepeneurs zijn onder andere mediapartijen zoals Talpa Network, RTL, Fox Sports, Telegraaf Media Groep en Persgroep.

De pakweg 90 buitenlandse geinteresseerden zijn zonder enige twijfel de usual suspects uit de mondiale gokwereld. Grote Engelse bookmakers als bet365, Ladbrokes en William Hill bijvoorbeeld. Unibet, Betsson, Pokerstars, MrGreen en Leovegas zullen ongetwijfeld ook van de partij zijn.

Vergunningsproces gaat halverwege 2020 van start

De Ksa verwacht medio 2020 het online vergunningsproces te starten. Het is maar zeer de vraag of alle 183 geinteresseerde bedrijven daadwerkelijk een online kansspelvergunning zullen aanvragen. De kosten zijn hoog (schatting 800.000 euro, inclusief een financiele garantstelling), de administatieve lasten zwaar en de Ksa ballotage zal pittig zijn. Verantwoord spelen, tegengaan van kansspelverslaving, anti- witwas en een zuivere achtergrond zijn belangrijke thema’s voor de Ksa. Bovendien zullen aanvragers aan moeten tonen dat zij zich in het verleden hebben gedragen op de Nederlandse kansspelmarkt. Online gokbedrijven die de afgelopen jaren geld hebben verdiend aan Nederlandse consumenten zullen ongetwijfeld moeite krijgen snel een vergunning te bemachtingen. 

 

 

 

Phone Number Validation