Epsom Derby

renbaan van Epsom

Paardensport en het Verenigd Koninkrijk gaan hand in hand en het Britse eiland telt talloze top races. De Engelse Derby mag uiteraard op dit lijstje niet ontbreken. Deze klassieker voor driejarige paarden (hengsten en merries) wordt begin juni gehouden op de renbaan van Epsom (ten zuidoosten van Londen) en gaat over een afstand van 2400 meter. De Derby maakt onderdeel uit van de zogeheten Triple Crown. De 2,000 Guineas en St. Leger race zijn de andere twee onderdelen. De Epsom Derby is de hoogst gedoteerde race van het Verenigd Koninkrijk. 

De meest prestigieuze Engelse race werd voor het eerst in 1780 gehouden. De naam Derby is afkomstig van Lord Derby. Samen met Lord Bunbury kreeg deze Britse aristocraat de eer om mogelijke naamgever van de race te worden. De naamgever werd vastgesteld door domweg een munt op te gooien! Opvallend is dat de Derby sinds dag 1 altijd op de renbaan Epsom is gehouden.  

Tattenham Corner

De renbaan Epsom Downs staat bekend om haar lastige parcours. De deelnemers aan de Derby beginnen bovenaan de heuvel en tot aan de beruchte Tattenham Corner gaat het op en neer. De bocht Tattenham Corner is scherp en leidt de deelnemers naar de laatste rechte lijn. En het laatste rechte eind is niet gemakkelijk. Epsom is beroemd om wat de Engelsen “Camber” noemen: de baan kent een welving waardoor de zijkanten scherp aflopen. De paarden vallen als het ware naar de zijkant. Jockeys zijn hiervoor uiteraard op hun hoede, maar sommige insiders bestempelen de Engelse Derby als “de beste race op de slechtste renbaan”. Lord Derby zag het anders. Hij koos Epsom juist vanwege het speciale karakter. Alleen de beste paarden hebben de snelheid, de balans en het temparament om de ultieme race als winnaar af te sluiten. De naam Derby is in de loop der jaren door vele andere landen overgenomen. Bijvoorbeeld de Kentucky Derby in de Verenigde Staten en de Nederlandse Derby bij ons in Nederland.

Winnaars

De lijst van winnaars is niet alleen lang maar ook erg indrukwekkend. Alleen de beste paarden winnen de Derby. Een kleine greep: Nijinsky (1970), Mill Reef (1971), Shergar (1981), Nashwan (1989), Galileo (2001) en Sea the Stars (2009). Jockeylegende Lester Piggot won maar liefst negen keer de Derby. Eigenaar duo Sue Magnier en Micheal Tabor  wonnen zes keer de race. Sinds 2000 wist de Ierse trainer Aidan O’Brien vijf keer de Epsom Derby te winnen.

Epsom ligt iets ten Zuidwesten van Londen en is eenvoudig te bereiken, onder meer via de vliegvelden van Heathrow en Gatwick. De Derby meeting is uitermate geschikt voor een leuke dagtrip. Naast de Epsom Derby zelf en een aantal andere topraces is de kermis op de renbaan een regelrechte hit. Kaartjes zijn niet goedkoop maar kunnen ruim van tevoren worden besteld op de website van de Epsom renbaan.

Phone Number Validation