Eurovisie Songfestival 2023

Het Eurovisie Songfestival 2023 staat voor de deur. Wedden op dit evenement is wereldwijd enorm populair. Helaas is in Nederland gokken op het Eurovisie Songfestival niet toegestaan. Boeh! Toch bekeek NL Kansspel alle liedjes en doet een voorspelling wie de finale op donderdag 11 mei gaat halen. En stiekem doen we ook alle odds van de Britse bookmakers uit te doeken!

Na de overwinning van Kalush Orchestra in Turijn zou Oekraïne traditioneel het Eurovisie Songfestival 2023 moeten organiseren. Maar door de inval van Rusland in het land kan de wedstrijd niet in Oekraïne worden gehouden. In plaats daarvan zal de BBC het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool organiseren.

De Eurovisieweek bestaat uit drie shows: 1e halve finale 1 op dinsdag 9 mei 2023, 2e halve finale op donderdag 11 mei en de grote finale op zaterdag 13 mei 2023.

De drie liveshows beginnen om 21.00 uur en worden gepresenteerd door Julia Sanina, Graham Norton, Hannah Waddingham en Hannah Waddingham.

Odds Eurovisie Songfestival 2023 van de Britse bookmakers

Zweden en Finland gaan samen aan kop voor wat betreft de kanshebbers volgens de Britse bookmakers. De odds van beide landen staan als enigen onder een tientje. Nederland is met recht een outsider. Voor elke ingezette euro krijg je er 251 terug. Alleen niet in Nederland, want inzetten op tv-evenementen is bij wet verboden

Het getal achter het land geeft de quotering aan. €1 inzet op bijvoorbeeld Spanje levert €17 op. €1 op favoriet Zweden levert je €1,73 op.

Bookmaker odds Eurovisie Songfestival 2023

Eurovisie Songfestival 2023* Na de 2e halve finale zal een opgeschoonde lijst worden gepubliceerd.

In vergelijking met onze eerste update van de bookmakers odds van Eurovisie Songfestival 2023 zijn de quoteringen van een aantal deelnemende landen (flink) veranderd. Frankrijk en Oekraïne zijn flink in de ligt onder de wedders/fans. Beide landen kruipen dichter bij de twee favorieten.

De dalers (land wordt populairder bij de wedders):

 • Frankrijk was 11 nu 8
 • Oekraïne was 11 nu 8
 • Tsjechië was 101 nu 81
 • Servie  was 201 nu 151
 • Ierland was 301 nu 201
 • Polen was 251 nu 201
 • Portugal was 251 nu 201

De stijgers (de populariteit daalt bij de wedders)

 • Spanje was 11 nu 17
 • Oostenrijk was 26 nu 51
 • Duitsland was 101 nu 151
 • Zwitserland was 101 nu 151
 • Kroatië was 101 nu 201

Spanje en Oostenrijk verliezen rap aan populariteit. Ook Duitsland doet het minder dan een paar dagen geleden.

Bookmaker odds Eurovisie Songfestival 2023 (4 mei 2023)

Eurovisie Songfestival 2023

 

Direct naar de kansen en voorbeschouwing 2e halve finale

 

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2023

Vijftien landen doen mee aan de 1e halve finale van Eurovisie Songfestival 2023. Maar slechts tien landen kunnen door naar de grote finale. Naar verwachting zullen drie favorieten uit Scandinavië – Finland, Zweden en Noorwegen – de finale halen. Maar als we de lijst van deelnemers aflopen, lijkt er nog veel mogelijk voor de anderen. Inclusief Nederland geloof het of niet! 

Bookmaker odds 1e halve finale Eurovisie Songfestival 2023

In het overzicht hieronder zie je de odds en de kans in procenten dat een land zich kwalificeert voor de finale. Voor Mia en Dion wordt het een dubbeltje op z’n kant als we de bookmakers mogen geloven.

 

Nu is het tijd om alle landen van de 1e halve finale door te nemen. Naast de naam van het deelnemende land zie je de kans dat het land heeft om de finale te halen. Garanties tot de deur!

Noorwegen – 99% kans op kwalificatie

Queen of Kings’ is een direct toegankelijk popliedje. Het is een duidelijke kanshebber voor een top drie plaats in de halve finale.

Malta – 33% kans

Malta doet het niet erg goed onder de hardcore Eurovisie-fans, maar dit is het type inzending dat het beter zou moeten doen bij gewone kijkers. Als het goed wordt gebracht, zou Malta er wel eens doorheen kunnen sluipen.

Servië – 80% kans

‘Samo mi se spava’ heeft potentieel, en is zeker goed genoeg om het matige track record van Servië te verbeteren.

Letland – 18% kans

‘Aija’ is de sterkste Letse inzending sinds 2016. Gezien de andere inzendingen in deze halve finale zal de grote finale voor Letland een stap te ver is blijken.

Portugal – 74% kans

Niemand zal een uitgesproken negatieve reactie zal hebben op ‘Ai coração’, maar zal het voldoende mensen kunnen bekoren?

Ierland – 20% kans

Ierland’s één-op-acht kwalificatierecord lijkt zich uit te breiden naar één-op-negen. Deze song is vrijwel kansloos. Johnny Logan waar ben je?

Kroatië – 71% kans

‘Mama SC!’ zal het tot een van de meest memorabele inzendingen van de avond maken. Je wordt verliefd of je haat het. De lovers zorgen voor voldoende stemmen.

Zwitserland – 75% kans

Omdat ‘Watergun’ een van de enige ballads in deze ronde is, zou het meer moeten opvallen dan bijvoorbeeld in de halve finale van vorig jaar, maar het blijft een twijfelgeval.

Israël – 99% kans

Het potentieel van dit lied ligt vooral in de laatste 30 seconden. Israël heeft keer op keer laten zien dat ze goed zijn in upbeat nummers met een gelikte uitvoering.

Moldavië – 93% kans

Moldavië is de laatste tijd een van de grootste televoters van Eurovisie geworden, met vier top vijf plaatsen in de halve finale in de afgelopen vijf jaar.

Zweden – 99% kans

Tattoo’ is een bijna zekere kwalificatie en de algemene favoriet om de wedstrijd te winnen. Hun zeer gepolijste en technisch sterke inzending zullen de fans enorm aanspreken.

Azerbeidzjan – 22% kans

Het is verfrissend om te zien dat Azerbeidzjan iets van eigen hand heeft ingezonden, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze dit jaar in de grote finale staan.

Tsjechië – 95% kans

Vesna komt steeds beter voor de dag. Als ze blijft verbeteren zit de finale er dik in.

Nederland – 58% kans

Een maand geleden was de kans dat Nederland zich zou kwalificeren nog 76%. Na een heibel van de vals gezongen tv-optredens is het nu een dubbeltje om z’n kant. Fifty-fifty dus. Spannend!

Finland – 99% kans

Net als Zweden is Finland vrijwel zeker van kwalificatie en is het de meest waarschijnlijke winnaar van deze halve finale.

Voorspelling kwalificerende landen (in volgorde van waarschijnlijkheid)

Finland, Zweden, Noorwegen, Israël, Tsjechië, Moldavië, Servië, Kroatië, Portugal, Nederland.

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2023

De tweede halve finale is veel meer een open aangelegenheid dan de eerste en dus veel moeilijker te voorspellen. In de eerste halve finale zijn er zes nummers met een kans van 90% of meer op kwalificatie, terwijl er in deze ronde slechts drie zijn.

Bookmaker odds 2e halve finale Eurovisie Songfestival 2023

Hieronder weer een korte voorbeschouwing op alle liedjes. Het beloofd een spannende 2e halve finale te worden!

Denemarken – 56% kans op kwalificatie

‘ Breaking My Heart’ is echter een solide eigentijds popliedje. Maar om als eerste te beginnen aan de halve finale is geen voordeel.

Armenië – 88% kans

Brunette heeft vocaal indruk gemaakt de laatste weken en doet het goed bij de internationale fans.

Roemenië – 14% kans

Roemenië lijkt een typisch vroege halve finale slachtoffer. Snel terug naar huis.

Estland – 58% kans

Leuk nummer maar de finale is wellicht een brug te ver voor Alika.

België – 80% kans

België staat perfect in de running order gezien de loting in de eerste helft. Het is de eerste publiekstrekker van de avond, na vier trage of midtempo inzendingen. En door!

Cyprus – 93% kans

Cyprus had zich geen betere groep landen kunnen wensen. Hun drie grootste stemgerechtigde bondgenoten – Griekenland, Armenië en Albanië – zitten allemaal in deze halve finale. Break a Broken Heart’ is een toegankelijk en radiovriendelijk popliedje.

IJsland – 25% kans

IJsland lijkt me een vrij comfortabele niet-kwalificatie. Want, waar moet IJsland zijn punten vandaan gaan halen?

Griekenland – 48% kans

Net als Cyprus had Griekenland zich geen betere halve finale kunnen wensen. Met Cyprus, Albanië, San Marino en het land van zijn vader, Denemarken, is de kans op kwalificatie voor Victor Vernicos best groot.

Polen – 80% kans

Blanka krijgt waarschijnlijk wat vocale hulp, want alleen is ze niet goed genoeg.

Slovenië – 80% kans

Het lied is sterk en de band is charmant en sympathiek. Slovenië zou zich moeten kwalificeren. Een top 3 in de halve finale is niet uitgesloten.

Georgië – 82% kans

Zal vrij warme reacties van de kijkers zal uitlokken, maar is het genoeg voor de finale?

San Marino – 9% kans

Een vrij veilige “snel naar huis” kwalificatie.

Oostenrijk – 97% kans

Oostenrijk is de favoriet om deze halve finale te winnen. Naast Finland en Spanje een van de spannendste liedjes van dit jaar.

Albanië – 44% kans

De tele vote resultaten van Albanië in de halve finale zijn opmerkelijk consistent, met een negende tot twaalfde plaats in elk van hun laatste zes wedstrijden. Het is vrij waarschijnlijk dat we hier hetzelfde zullen zien.

Litouwen – 85% kans

Monika Linkytė is een sterke zangeres met een warme, toegankelijke ballade die als oase van rust in de chaos veel steun zou kunnen krijgen.

Australië – 93% kans

Australië heeft een enorm opsteker gekregen met de zogenaamde ‘lucky last’ plek. Zou een vrij veilige kwalificatie moeten zijn.

Voorspelling kwalificerende landen (in volgorde van waarschijnlijkheid)

Oostenrijk, Cyprus, Australië, Litouwen, Slovenië, Armenië, Georgië, België, Griekenland, Denemarken.

 

 

Phone Number Validation