Kansspel Code Premier League

De Engelse Football Association (FA) heeft twee Premier League spelers beschuldigd van wangedrag naar aanleiding van inbreuk op de gokregels van de voetbalbond. Daniel Sturridge, voormalig speler van onder andere Liverpool, en Yerry Mina van stadgenoot Everton hebben zich niet gehouden aan de door de FA ingestelde Kansspel Code.

Sturridge overtrad de FA-regels door zijn familie en bekenden vertrouwelijke informatie over onder andere een op handen zijnde transfer door te spelen. In Engeland kan je bij de bookmakers inzetten wat de nieuwe club van een speler wordt. De voormalige Premier League speler van Liverpool, Manchester City en Chelsea vroeg zijn broer Leon geld in te zetten op het feit dat Daniel Sturridge een transfer naar La Liga club Sevilla zou maken. De transfer vond nooit plaats maar Sturridge kreeg wel een boete van £75.000 en een schorsing van zes weken aan zijn broek. Deze sanctie werd mede ingegeven door andere informatie die Sturridge doorspeelde aan familie en bekenden waarbij bepaalde weddenschappen wel een winst opleverde.

Aanprijzen van gokaanbieders in advertenties mag ook niet

Yerry Mina van Premier League club Everton is eveneens door de FA beschuldigd van wangedrag. De Colombiaanse centrumverdediger zou de Kansspel Code hebben overtreden. Eerder dit jaar prees hij in een advertentie de Colombiaanse online bookmaker ‘Betjuego’ aan. De FA staat niet toe dat een individuele speler ​​om op persoonlijke titel te adverteren of reclame te maken voor weddenschappen waarvan het de speler verboden is deel te nemen. Spelers uit competities die de FA organiseert, zoals de Premier League, mogen niet wedden op voetbalwedstrijden. Niet op de eigen competitie, maar ook niet op andere wedstrijden die ergens anders in de wereld plaatsvinden.

De advertentie in kwestie is inmiddels verwijderd. Mina zal zich binnenkort wel moeten verantwoorden bij de FA. Een boete en/of schorsing is zeer aannemelijk. Want de FA treedt hard op tegen overtredingen van gokregels. In 2017 werd Burnley middenvelder Joey Barton voor 13 maanden geschorst nadat hij in 2016 maar liefst 1260 weddenschappen bij online bookmakers aanging.

Heeft de KNVB ook een Kansspel Code?

De KNVB heeft samen met NOC*NSF, Eredivisie en Eerste Divisie de code “betrouwbaar spel en sponsoring” geïntroduceerd. Deze code voorziet in een integere en heldere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties. De code bepaalt dat spelers en andere betrokkenen zoals bestuurders en sponsors niet mogen gokken of gebruik maken van voorkennis. Ook mogen sporters, functionarissen en bestuurders van sportorganisaties die invloed (kunnen) hebben op de wedstrijd, niet tegelijkertijd werkzaam zijn bij een kansspelaanbieder die deze wedstrijd in zijn spelaanbod heeft. En andersom.

Hoewel het de opzet van deze gezamenlijke Nederlandse code een prima zaak is, valt te bezien of de code momenteel zoden aan de dijk is zet. Online gokken is weliswaar verboden in Nederland maar gokkers (lees sporters etc.) kunnen eenvoudig terecht bij niet vergunde kansspelaanbieders. Zowel de Kansspelautoriteit als de KNVB of NOC*NSF staan niet in contact met niet vergunde kansspelaanbieders om te controleren of Nederlandse sporters en bestuurders zich aan de Code “betrouwbaar spel en sponsoring” houden.  

Het is een publiek geheim dat professionele sporters, met name voetballers, vatbaar zijn voor (online)kansspelen en de gevaren daarvan. Profvoetballers verdienen veel geld, hebben veel vrije tijd, zijn vaak alleen (trainingskamp etc.) en houden van een spelletje.

Wanneer de nieuwe online kansspelwetgeving van kracht is heeft de KNVB wel de mogelijkheid om samen met de Kansspelautoriteit controle uit te voeren onder kansspelaanbieders met een Nederlandse kansspelvergunning.

 

 

Phone Number Validation