Fixed odds

Wat zijn fixed odds?

Fixed odds weddenschappen sluit je af bij een bookmaker. Een bookmaker is een persoon of bedrijf dat aan de hand van een vastgestelde quotering (fixed odds) een weddenschap aangaat met jou, de wedder. Een quotering (bijvoorbeeld 3 tegen 1) is de prijs die de wedder ontvangt als het paard (of voetbalploeg) wint. Als de wedder de weddenschap wint wordt er door de bookmaker uitbetaald.

Sommige wedaanbieders noemen hun fixed odds aanbod een sportsbook. Voorbeelden van bookmakers zijn William Hill, Ladbrokes en Paddy Power. Een bookmaker vind je op de paardenbaan, in het wedkantoor of online.

In Nederland is het niet toegestaan om weddenschappen op paardenkoersen als bookmaker aan te bieden. De wetgeving schrijft voor dat alleen totalisatorweddenschappen zijn toegestaan. Fixed odds weddenschappen zijn vooral zeer populair in de Angelsaksische landen zoals Engeland en Ierland.

Wat is een bookmaker?

In tegenstelling tot andere wedvormen zoals een totalisator of een betting exchange heeft een bookmaker te maken met een risicofactor. Als veel wedders op hetzelfde paard wedden en de uitslag is in hun voordeel dan kan de bookmaker veel geld verliezen. Echter, de meeste bookmakers doen hun naam eer aan door hun “boek” zoveel mogelijk in evenwicht te houden. Dit betekent dat een bookmaker de quoteringen van alle mogelijke weduitkomsten zo aantrekkelijk mogelijk maakt zodat wedders hun weddenschappen spreiden over alle mogelijke uitkomsten. Ze balanceren het boek zoals de Engelsen dat noemen. Op deze manier loopt ook een bookmaker zo min mogelijk risico. Dat risico is meer voor de wedders!

Hoe werkt een quotering?

Hoe werkt bovenstaande theorie in de realiteit? Eigenlijk is de risicoanalyse van een bookmaker niet veel meer dan een simpele rekensom. We nemen een paardenrace met zes paarden als voorbeeld:

Voorbeeld quoteringen paardenrace
Saucy Tina – 3,00
Hoofhearted – 6,00
Maythehorsebewithu – 10,00
Two In The Pink – 5,00
Passing Wind – 3,00
Big Boobies – 9,00

Het risico – ofwel het “boek” – van de bookmaker wordt berekend door 1 te delen op de individuele quotering, en vervolgens de uitkomst bij elkaar op te tellen:

1/3,00 + 1/6,00 + 1/10,00 + 1/5,00 + 1/3,00 + 1/9,00 = 122%.

Bij een evenredige inzet (totale inzet wordt precies verdeeld onder de zes wedmogelijkheden) maakt de bookmaker 22% winst. Hoe hoger dit percentage hoe ongunstiger voor de wedder.

Hoe worden quoteringen weergegeven?

Er zijn twee mogelijke manieren om de quotering weer te geven: in decimalen, en in fracties. In Angelsaksische landen zoals Engeland is de weergave in fracties (4-1 bijvoorbeeld) het meest gangbaar. In Nederland wordt de quotering vaak in decimalen (5.0 bijvoorbeeld) weergegeven. Let op! In decimalen wordt de quotering met 1 verhoogt ten opzichte van de quotering in fracties. Dus 4-1 in fracties is gelijk aan 5.0 in decimalen. Dit heeft te maken met het feit dat je bij de quotering in fracties jouw winnende weddenschap inclusief jouw inzet terugkrijgt. Bij decimale weergave zit de teruggave van de weddenschap in de quotering verdisconteerd.

Welke weddenschappen kan je bij een bookmaker spelen?

De meest voorkomende weddenschap bij de bookmaker is de winnend weddenschap. Maar, het is ook mogelijk om in te zetten op meerdere races tegelijk. Bij een meervoudige weddenschap speelt je alle mogelijke combinaties tussen de gekozen races. Ook kan je bij de meeste bookmakers soms inzetten op duo of trio weddenschappen. Eerlijkheidshalve kan je voor alle weddenschappen anders dan een winnend weddenschap beter bij de totalisator spelen. Bij de “toto” heb je veel meer keus uit verschillende weddenschappen.

Bij de meeste bookmakers kun je naast paardenraces op vrijwel alle sportwedstrijden inzetten.

 

Phone Number Validation