inzetlimiet

De Franse Kansspelautoriteit L’Autorité Nationale des Jeux (ANJ) heeft het helemaal gehad met Franse online kansspelaanbieders die spelers een inzetlimiet oplegt of zelfs hele weddenschappen weigeren. De Franse evenknie van onze Kansspelautoriteit (KSA) vindt dat de gokindustrie deelnames aan weddenschappen niet mag beperken zonder legitieme redenen.

Veel klachten over inzetlimiet

De toezichthouder meldde dat het de afgelopen maanden veel klachten van sportwedders heeft ontvangen over het weigeren van weddenschappen en inzetlimieten. Op grond van artikel L. 121-11 van de Franse Code de la Consommation (Consumentenwetgeving) is het zomaar weigeren van een dienst aan een consument verboden. Hoewel de wetgeving de gokindustrie niet expliciet benoemd benadrukt ANJ dat de Franse online gokbedrijven wel degelijk rekening moeten houden met de wet. ANJ oordeelde ook dat het weigeren van weddenschappen een misleidende marketingtactiek kan vormen.

Als artikel L. 121-11 wordt overtreden, kunnen goksites een boete krijgen van maximaal 1.500 euro, die kan worden verhoogd tot 3.000 euro als de overtredingen herhaaldelijk worden begaan. Dat lijkt aan de lage kant gelet op de inkomsten van de gokondernemingen. Echter, overtreders kunnen ook twee jaar gevangenisstraf en een boete van 300.000 euro krijgen. Dat zet wel zoden aan de dijk!

Alleen beperking bij legitieme reden

De Franse waakhond concludeert dat Franse goksites weddenschappen van een speler niet mogen en kunnen weigeren, tenzij de exploitant een legitieme reden heeft zoals aangewezen in artikel L. 121-11 van de Franse Consumentenwet. Een legitieme reden kan bijvoorbeeld bescherming van de wedder zijn. Als een wedder exorbitant veel inzet is het goed ondernemerschap als een online bookmaker de wedder in bescherming neemt. Andere redenen zijn onder andere gokken door een minderjarige of iemand die zichzelf heeft uitgesloten.

Het is echter een publiek geheim dat online bookmakers wereldwijd zeer regelmatig wedders beperkingen opleggen. Een bookmaker houdt niet van winnende spelers. Win je vaak, en veel, dan is de kans groot dat jouw bookmaker jouw inzetten limiteert. Waar je eerst nog 100 euro op een wedstrijd kon inzetten, wordt die inzet opeens beperkt tot 5 of 10 euro. Dit is wijdverspreid gemeengoed in de mondiale gokwereld. De specifieke wetgeving met betrekking tot kansspelen rept vrijwel nooit over dit fenomeen. Ook de Nederlandse wetgeving niet.

Inzetlimiet ook in Nederland

De kans dat Nederlandse wedders worden beperkt met hun inzet is 100%. Er is op dit gebied niets opgenomen in de Wet op de Kansspelen of de Wet Kansspelen op Afstand. Dus ook in Nederland worden wedders in geconfronteerd met dit fenomeen, dat in feite alleen maar in het voordeel van de kansspelaanbieder is.

Phone Number Validation