gambling block tool

Steeds meer Engelse banken bieden hun klanten de zogeheten “gambling block tool” aan. Via dit handige hulpmiddel kunnen klanten van een bank goksites blokkeren door banktransacties naar een gokbedrijf niet toe te staan. De blokkeertool ontneemt op deze manier de prikkel om te gokken. NL Kansspel berichtte halverwege 2020 al over dit bijzondere initiatief. Inmiddels heeft online bank Monzo, initiatiefnemer van het eerste uur, nieuwe cijfers bekend gemaakt. Tijd voor een update.

Gambling block tool steeds populairder

Volgens Monzo maken steeds meer mensen gebruik van de gambling block tool. De huidige koopkrachtcrisis is daar ook debet aan. Monzo maakte deze week bekend dat 50.000 van haar klanten de afgelopen zes maanden voor het eerst gebruik hebben gemaakt van haar tool om gokken te blokkeren. De Engelse onlinebank heeft in totaal 7 miljoen klanten. Zo’n 7% van alle klanten van Monzo heeft sinds de introductie in 2018 de blokkeertool gebruikt.

Hoe werkt de gambling block tool?

Elke keer als een klant van Monzo een overboeking doet wordt de transactie aangevuld met informatie over waar de klant zijn of haar geld aan uitgeeft. Elke keer dat iemand een overboeking doet bij een online gokbedrijf, krijgt de transactie een speciale code mee. Als de persoon in kwestie de gambling block tool heeft ingeschakeld, wordt de transactie geweigerd.

De gokblokkade wordt uitsluitend opgeheven via een persoonlijk gesprek met iemand van de klantenservice. Vergelijkbaar met de manier waarop Holland Casino in haar vestigingen omgaat met personen die na een time-out weer naar binnen willen.

Koopkrachtcrisis heeft invloed op gokgedrag

De bank blokkeerde het afgelopen kwartaal 20% meer transacties naar gokbedrijven dan in de voorgaande periode, volgens het bedrijf. Dit voedt de gedachte dat de koopkrachtcrisis, stijgende inflatie en alsmaar oplopende energiekosten wel degelijk invloed heeft op het gokgedrag. Eerdere berichtte NL Kansspel dat GambleAware zich ernstig zorgen maakt dat mensen, vooral vrouwen, verwachten de komende maanden meer te gaan gokken in een poging hun gezinsinkomen aan te vullen.

Andere grote banken hebben het voorbeeld van Monzo gevolgd: Lloyds Bank, NatWest en Chase introduceren soortgelijke functies op hun mobiele apps. Vorige maand introduceerde Lloyds Bank ook gepersonaliseerde goklimieten voor haar klanten, naar eigen zeggen de eerste in zijn soort voor een Britse bank.

 

Phone Number Validation