Gevoelige klap gokaffiliates

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen Nederlandse gokaffiliates die niet-vergunde gokbedrijven promoten. De Raad van State heeft eind januari 2020 de Ksa gelijk gegeven in een zaak over wervende teksten voor kansspelen. De hoogste bestuursrechter is het eens met de gokwaakhond dat een wervende tekst gelijk staat aan reclame. Daarmee valt het publiceren van een wervende tekst onder bevorderen van kansspelen. De wet verbiedt dit als het gokbedrijf in kwestie geen vergunning heeft.

Online gokken is illegaal

De zaak in kwestie ging over de boete die Ksa had opgelegd aan Content Publishing Ltd op Malta, onderdeel van de Betsson groep. Content Publishing trad op als gokaffiliate door op verschillende websites wervende teksten voor online kansspelen te publiceren. Online kansspelen zijn in Nederland per definitie illegaal, in afwachting van de nieuwe online wetgeving (Wet Kansspelen op afstand).

De websites van Content Publishing maakte het mogelijk om door te klikken naar de illegale goksites. Met de last onder dwangsom wilde de Ksa bewerkstelligen dat Content Publishing zou stoppen met deze activiteit; op eerdere aanmaningen van de Ksa was onvoldoende gehoor gegeven.

Kans op boetes door Ksa fors toegenomen

De uitspraak van de Raad van State maakt het voor de Kansspelautoriteit een stuk eenvoudiger de nog actieve Nederlandstalige gokaffiliates te sanctioneren. Ook heeft de Ksa nu een krachtig middel in handen om de facilitators binnen de (sociale) media zoals Facebook, Twitter en Google te bewegen op te treden tegen gokaffiliates die de Nederlandse wetgeving niet in acht nemen.