gokhallen

De Nederlandse gokhallen voldoen volgens de Kansspelautoriteit (nog) niet aan de nieuwe wettelijke eisen op het gebied van verslavingspreventie. Dat maakte de gokwaakhond bekend op haar website. De Kansspelautoriteit liet toezichthouders in oktober en november twintig speelautomatenhallen controleren op de naleving van de nieuwe wettelijke verplichtingen op het gebied van verslavingspreventie. De meeste speelautomatenhallen slaagde niet voor de test.

Verplichte toegangscontrole in gokhallen

Speelautomatenhallen moeten sinds de start van de nieuwe online wetgeving (Kansspelen op Afstand) op 1 april 2021 alle bezoekers uitgebreid controleren. De gokhallen moeten zich aan dezelfde regels rondom verslavingspreventie houden als die voor online casino’s geldt. Deze regels houdt onder andere in dat gokhallen een toegangscontrole moeten uitvoeren waarin naast de leeftijd ook wordt controleert of een bezoeker in Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) staat geregistreerd. Bovendien schrijft de wetgeving voor dat de speelautomatenhallen gegevens vastleggen over onmatige deelname in het speelgedrag. De toegangscontrole bleek in de meeste gevallen in orde. De overige opgelegde maatregelen waren onvoldoende volgens de inspecteurs van de Kansspelautoriteit.

Tegengaan gokverslaving

Gokhallen moeten dus toezien of bezoekers niet te vaak spelen, te veel inzetten of te lang in de speelhal bivakkeren. Spelen op meer dan 1 gokkast of met een plastic kaartje “autoplay” opstarten zijn ook signalen die kunnen duiden op het ontwikkelen van gokverslaving. Dergelijke signalen moeten worden vastgelegd. En, zo nodig moet personeel ingrijpen via een interventie. Bijvoorbeeld door een gesprek met de betreffende bezoeker aan te gaan. Als een gesprek niet leidt tot een verbeterde situatie kan de exploitant van de gokhal een verzoek bij de Kansspelautoriteit indienen om de speler in kwestie in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) in te schrijven.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor gokhallen

Hoewel de speelautomaten niet voldeden aan de wettelijke eisen benadrukt de Kansspelautoriteit dat de exploitanten vooral geïnvesteerd hebben in de toegangscontrole voor Cruks. Deze controle werkt goed. Voor de overige extra eisen die betrekking hebben op mogelijk gokverslaving krijgen de gokhallen zes maanden respijt. De Kansspelautoriteit gaat vanaf april 2022 weer een aantal speelautomatenhallen bezoeken. Hierbij controleert de Kansspelautoriteit op de naleving an de eisen op het gebied van verslavingspreventie. Voor een deel zullen dat dezelfde hallen zijn als nu zijn bezocht. Bij overtredingen kan dan handhavend worden opgetreden.