weddenschap

Een voetbalfan heeft meer dan 103.000 euro verloren na het plaatsen van een schijnbaar zeer veilige weddenschap. De wedder zette het enorme bedrag in op een overwinning van Argentinië tegen Saudi-Arabië. Inmiddels weten we dat de wedstrijd iets anders verliep dan dat de speler voor ogen had. De weddenschap werd ingezet in Australië, het meest goklustige land van de wereld.

Weddenschap met magere odds

De grote weddenschap van 160.000 Australische dollar had een magere quotering van 1.13. Logisch, want vooraf waren de Argentijnen zwaar favoriet om hun openingswedstrijd winnend af te sluiten. De odds van 1.13 tegen een inzet van $160.000 zou toch nog een tweedehands gezinsauto hebben opgeleverd. De winst zou namelijk $20.800 (€13.481) zijn geweest.

Het online wedplatform TAB bevestigt dat een wedder $160.000 heeft ingezet op de ploeg van Lionel Messi om hun WK-campagne te beginnen met een overwinning tegen het nietige Saudi-Arabië. De kampioen van Zuid-Amerika werd door vele wedders gezien als een van de favorieten van het toernooi.

Meestal halen afgesloten weddenschappen pas het nieuws als iemand een leuk bedrag wint. Over het algemeen gaat het dan om een lage inzet tegen enorme odds. Toen Leicester City in het seizoen 2015-2016 de Premier League won, bleken een aantal Leicester fans aan het begin van het seizoen het geloof in de Foxes niet te hebben opgegeven. Een paar pond aan odds van 5.000-1 kon geen kwaad toch? De rest is geschiedenis en de fans konden een rondje geven in de pub. Wel 100 ook!

Grootste winst weddenschap in Europa

De grootste weddenschap die ooit is gewonnen in Europa staat op naam van Mick Gibbs, een dakdekker uit het westen van Engeland. De wedder won bijna een half miljoen pond nadat hij 30 pence (€0,40) had ingezet op een weddenschap met odds van 1,6 miljoen tegen één.

De 15-voudige combinatie-bet had slechts een kans van 0,0000006 procent en bestond uit een aantal outrights en een aantal individuele wedstrijden. Gibbs voorspelde de winnaars van alle vier de Engelse voetbalcompetities en ook de Conference League. Daarnaast gokte hij goed op de winnaars het County Championship cricket en de Rugby Union Premiership.

De apotheose vond plaats in mei 2001. Als Bayern München tegenstander Valencia wist te verslaan in de finale van de Champions League was het bingo. Na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd wonnen de Duitsers de strafschoppenserie, waardoor Gibbs de weddenschap won. Volgens insiders had de dakdekker geen nagels meer over.

Grote weddenschappen in Nederland

In Nederland zijn bookmakers tot op heden nog niet zo happig om grote inzetten openbaar te maken. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de strenge regels rondom de Wet ter Voorkoming van Witwassen en de regels rondom verantwoord spelen. Op social media komen in Nederland wel af en toe gewonnen combinatie-bets voorbij waarbij een leuke winst is behaald. BetCity en Toto melden af en toe leuke winsten. De inzet is in deze gevallen vaak niet hoger dan €25.

Tot slot nog een feitje over combinatie-weddenschappen. Bookmakers maken veel meer winst op deze combo-bets dan op single bets. Bij enkelvoudige wedstrijden ligt de winstmarge voor de bookmakers tussen de 2% en 6%. Bij combinatie-weddenschappen schiet de winstmarge snel omhoog naar winstmarges tussen de 30% en 50% (afhankelijk van het aantal wedstrijden in de bet). De foutmarge van de wedder bij een combo-bet is namelijk vele malen hoger dan een single bet. Dit is ook de reden dat sommige Nederlandse bookmakers de wedders extra winpercentages geven naarmate het aantal combinaties in de weddenschap stijgt. Inderdaad, een sigaar uit eigen doos!

Beste bookmakers in Nederland

Positie
Casino / Sportsbook
Bonus
Score
Naar de site
Phone Number Validation