In Engeland wordt binnenkort de eerste gokkliniek voor kinderen geopend. Onder Engelse jongeren heerst een groeiend gokprobleem, aangewakkerd door de opkomst van online goksites en bijhorende advertenties en TV reclames. Volgens de Engelse Kansspelautoriteit (Gambling Commission) zijn er momenteel maar liefst 55.000 kinderen met een gokprobleem in Groot-Brittannië. Daarnaast gokken 450.000 (!) kinderen op regelmatig basis. Dat zijn er meer dan het aantal kinderen die drugs hebben gebruikt, alcohol hebben gedronken of gerookt.

Nederlandse situatie vooralsnog onduidelijk

Vergelijkbare cijfers over de situatie in Nederland zijn niet voor handen. Mede ingegeven door het feit dat de online gokmarkt in Nederland nog niet is ontwikkeld. Naar verachting zullen in 2021 de eerste goksites operationeel worden. De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft het tegengaan van gokverslaving hoog op haar prioriteitenlijstje staan. Ook het specifieke raakvlak van gokverslaving met jongeren staat op de agenda van de Nederlandse gokwaakhond.

Gokverslaving is een groot maatschappelijk probleem

“Gokverslaving krijgt in Groot-Brittannië steeds meer aandacht omdat het verband tussen probleemgokken en stress, depressie en geestelijke gezondheidsproblemen groeit. Te veel levens gaan verloren en families worden uiteengerukt”, aldus Simon Stevens, baas van het Engelse Ziekenfonds (NHS). “De ingebruikname van gokklinieken voor kinderen laat zien hoe serieus de NHS de dreiging van gokverslaving neemt, nu dus zelfs ook bij jongeren.

De Britse gokindustrie besteedt per jaar bijna 2 miljard euro aan marketing- en reclamecampagnes. Slechts een fractie van dit bedrag wordt uitgegeven aan het tegengaan van gokverslaving.

De eerste gokkliniek voor jongeren zal worden geopend als onderdeel van een nieuw netwerk van diensten voor verslaafden die worden uitgerold als onderdeel van de langetermijnplanning van de NHS. Er worden maximaal 14 nieuwe gokklinieken geopend.

Phone Number Validation