Gracenote

Twee dagen voetbalvrij. Dat is even wennen na zoveel WK-wedstrijden achter elkaar. Oranje doet nog volop mee en speelt de kwartfinale tegen Argentinië. Wat zijn de kansen op een WK-titel volgens data-expert Gracenote? En hoe denken de Nederlandse bookmakers over de kansen voor Oranje?

Acht teams maken nog kans op de wereldtitel. Tot zover datgene wat met 100% zekerheid vast te stellen is. Wie het WK 2022 wint, is met minder stelligheid vast te stellen. Dataspecialist Gracenote heeft haar data-analyses erop losgelaten en ook de Nederlandse bookmakers hebben de winkansen van de acht overgebleven landen berekend. Hoewel de ranglijst van de mogelijke winnaar redelijk overeenkomst ligt de procentuele kans nogal uiteen.

Gracenote en bookmakers voorspellen zelfde WK-winnaar

Volgens Gracenote is Brazilië de grootste favoriet om het WK van dit jaar te winnen. Dat vinden de bookmakers ook, maar daarover later meer. Eerste de cijfers van Gracenote op een rij.

De kans dat Brazilië het WK 2022 wint, is volgens de data-specialist nu 25%. Argentinië, dat Brazilië in de halve finales zal ontmoeten als beide landen de kwartfinales halen, heeft 20% kans om te winnen. De andere deelnemers hebben volgens Gracenote minder kans om het WK te winnen, Portugal wordt 13% toebedeeld. Nederland en Frankrijk volgen daarna met beide 11% kans. Engeland heeft volgens Gracenote 10% kans om het WK 2022 te winnen. De twee landen met de minste kans zijn Kroatië en Marokko met beiden iets minder dan 3% kans.

Klik hier voor de beste Nederlandse online bookmakers

Casino / SportsbookBonusNaar de site

sluiten

Bookmakers geven odds voor Oranje flink wat waarde mee

De Nederlands bookmakers hebben komen tot een geheel andere kansberekening. Brazilië is ook bij de bookies de grootste favoriet. De kans dat de Brazilianen de WK-titel winnen is 36,75%. Een stuk hoger dus dan Gracenote. Frankrijk is de tweede favoriet bij de kansspelaanbieders: 19,44% kans. Die 20% is bijna twee keer zo groot als de kans die Gracenote toedicht voor de Franse ploeg. Argentinië, Engeland en Portugal vinden we bij de bookmakers terug rond de 14%. Nederland heeft slechts 6% kans volgens de bookmakers. Marokko en Kroatië hebben beiden minder dan 3% kans op de wereldtitel.

Procentuele kans op de wereldtitel Gracenote vs Nederlandse bookmakers

Gracenote

Bovenstaande percentages zijn gebaseerd op het gemiddelde van alle in Nederland actieve bookmakers waaronder bet365, BetCity, ZEBet en Toto. Overigens verschillende de outright odds van de bookmakers onderling nauwelijks. Maar een berekening van het gemiddelde geeft net wat meer zekerheid. Voor zover zekerheden in het voetbal en wedden bestaan.

Conclusie Gracenote versus bookmakers

De data-analisten van Gracenote en de Nederlandse bookmakers verschillen duidelijk van mening voor wat betreft de kansen op een wereldtitel. De volgorde van kanshebbers ligt dichter bij elkaar. Een aantal randzaken spelen hierbij wel een belangrijke rol. Gracenote hoeft niets te verkopen, de bookmakers uiteraard wel. Ieder euro omzet is er eentje, en zolang de inzetten maar verspreid worden wint het huis (bookmaker) altijd. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de odds voor Nederland best aantrekkelijk (tussen de 15,00 en 18,00).

Nationale trots speelt altijd een rol bij het inzetten op bijvoorbeeld WK winnaar. Met andere woorden, wij Nederlanders overschatten onze eigen kansen. Maar als Gracenote ons Oranje inschat op een 10% kans dan is 18,00 niet te versmaden. Ook de 7,00 die je voor Argentinië bij de meeste bookmakers krijgt heeft waarde. Volgens Gracenote zou de odds 5,00 moeten zijn.

Overige statistieken van Gracenote

De vier meest waarschijnlijke teams om de halve finales te bereiken zijn (in volgorde van waarschijnlijkheid): Brazilië, Portugal, Argentinië en Frankrijk. Gezien de kansen kan men verwachten dat één tot twee van deze teams verrast worden en niet bij de laatste vier komen.

De meest waarschijnlijke WK-finalisten zijn Brazilië (39% kans) en Portugal (30%). Argentinië heeft 31% kans, maar kan de finale niet halen als Brazilië dat wel doet. Frankrijk (27%), Engeland (25%), Nederland (19%), Marokko (18%) en Kroatië (11%) maken de mogelijkheden compleet.

Een finale tussen Brazilië en Portugal ligt in dit stadium het meest voor de hand. De kans op een finale tussen deze twee teams is 11,9%. Daarna volgen Brazilië tegen Frankrijk (10,6%), Brazilië tegen Engeland (9,7%) en Argentinië tegen Portugal (9,4%). Dit zijn de enige finales met minstens een kans van 9%.

Brazilië (70%) is de grootste favoriet om de halve finale te halen, gevolgd door Portugal (59%), Argentinië (58%) en Frankrijk (51%). De spannendste kwartfinale is volgens Gracenote het duel tussen Frankrijk en Engeland.

Phone Number Validation