De Grand National is niet zomaar een paardenrace. “The National”, zoals de Engelsen het liefkozend noemen, is dé race van het jaar voor vele Engelsen. Maar niet alleen voor Britten. De iconische paarden, die in 1839 voor het eerst werd gehouden, heeft zijn weg naar het hart van miljoenen paardenliefhebbers over de hele wereld gevonden. Het is de ultieme uitdaging voor paard en jockey, met zijn beroemde hindernissen en de onvoorspelbaarheid van een steeplechase-race. Wat maakt de Grand National zo uniek en wat is de geschiedenis achter deze paardenrace?
Waarom is de Grand National zo populair?
De Grand National is zo populair omdat het een unieke uitdaging biedt voor zowel paarden als jockeys. Het parcours is zwaar en uitdagend. De 30 hindernissen zoals de Becher’s Brook, The Chair en de Canal Turn zijn berucht en beroemd. De afstand die de paarden moeten afleggen is met ruim 7 kilometer de langste paardenrace ter wereld. Bovendien is de Grand National één van de oudste paardenraces ter wereld, met een rijke historie die teruggaat tot 1839. En last but not least, het wedden op de Grand National is voor alle Engelsen een must do op de eerste zaterdag van april. Vrijwel iedereen kiest zijn of haar paardje uit voor een paar pond. De race trekt jaarlijks honderdduizend toeschouwers uit alle hoeken van de wereld naar Aintree Racecourse in Liverpool, Engeland.
De Geschiedenis van de Grand National
De Grand National is een idee van William Lynn, eigenaar van het Waterloo Hotel dat hij pachtte van de 2e Earl of Sefton. Lynn zette op het land rondom het hotel een parcours uit, bouwde een tribune. Lord Sefton legde de eerste steen op 7 februari 1829. Vandaag de dag is een van de hoofdtribunes nog steeds vernoemd naar Lord Sefton. De meningen zijn verdeeld wanneer de eerste officiële Grand National is verreden. Na enig gesteggel zijn de meeste historici het erover eens dat race van 1839 zijn plaats in de geschiedenis krijgt als de eerste officiële Grand National.
De race van 1839 werd gewonnen door jockey Jem Mason met het paard Lottery. Een zeer toepasselijke naam omdat de race door velen als een loterij wordt bestempeld. The Duke werd gereden door Martin Becher. Het hek Becher’s Brook is naar hem vernoemd en is de plek waar hij in de race viel.
In de jaren 1840 was Lynn door zijn slechte gezondheid niet meer in staat de race te organiseren. Edward Topham, een gerespecteerd handicapper en een vriend van Lynn nam de boel over en veranderde de race in een handicap. In 1948 kocht de familie Topham de baan van Aintree. De Topham Chase is een andere bekende paardenrace die op de baan van Aintree wordt verreden.
Grand National 2022
Het Grand National Parcours
Het parcours van de Grand National is een van de meest uitdagende en gevarieerde parcoursen ter wereld. Met meer dan 30 hindernissen en een totale afstand van meer dan vier mijl, is het zeer belangrijk dat zowel paarden als jockeys fit en voorbereid zijn op deze ultieme uitdaging. Vrijwel alle hindernissen worden door de deelnemers tweemaal gesprongen. Alle 30 hindernissen vertellen hun eigen verhaal. We pikken een aantal iconische steeplechases (hagen) uit.
Becher’s Brook (hoogte: 1,52 m)
Een beruchte hindernis waar menig paard en jockey hun Waterloo vonden. Omdat de ene zijde van de hindernis lager ligt dan de andere zijde vergt Becher’s Brook een opperste concentratie van paard en ruiter. Jockeys moeten achteroverleunen in hun zadel en hun lichaamsgewicht gebruiken als ballast om het verschil in hoogte tegen te gaan. De hindernis ontleent zijn naam aan Captain Martin Becher die in zijn eerste Grand National op deze hindernis viel en zich in veiligheid bracht in het beekje (Brook) dat aan de landingszijde van de hindernis loopt.
Foinavon (hoogte: 1,37 m)
Een van de kleinste hindernissen op het parcours. De steeplechase kreeg in 1984 de naam Foinavon. Dit paard won in 1967 zeer verrassend aan odds van maar liefst 100-1 nadat vrijwel het gehele veld bij de hindernis tot stilstand kwam.
Canal Turn (hoogte: 1,52 m)
Bekend om zijn scherpe bocht van 90 graden naar links onmiddellijk na de landing. Voor de Eerste Wereldoorlog was het niet ongewoon dat loslopende paarden na de sprong rechtdoor gingen en zo de plomp inliepen. De Canal Turn had ooit een greppel voor de afsprong, maar deze werd gedempt om veiligheidsredenen.
The Chair (hoogte: 1,57 m)
Ongetwijfeld de meest populaire hindernis voor de toeschouwers. The Chair ligt vlak voor de tribunes en is de hoogste hindernis van het gehele parcours. De grond aan de landingszijde ligt iets hoger dan aan afsprongzijde, wat het tegenovergestelde effect geeft van de “drop” bij Becher. De hindernis stond oorspronkelijk bekend als de Monument Jump, maar “The Chair” werd gemeengoed sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw.
De beste Grand National Paarden
Veel paarden hebben hun stempel gedrukt op de Grand National en zijn sindsdien beroemd geworden. Enkele van de grootste namen uit de Grand National-geschiedenis zijn Red Rum en Aldaniti. Deze paarden zorgden voor opzienbarende prestaties. Zo won Red Rum de race maar liefst 3x (1973, 1974 en 1977), een absoluut record.
Aldaniti en zijn jockey Bob Champion behaalde eeuwige roem in 1981. Bij Champion was een paar jaar eerder teelbalkanker geconstateerd en hij had volgens de artsen nog maar enkele maanden te leven. Maar in 1981 was hij hersteld en geschikt bevonden om in de Grand National te rijden. Hij reed op Aldaniti, een paard dat pas onlangs was hersteld van chronische beenproblemen. Ondanks een slechte start, won het Champion met Aldaniti met 4 1⁄2 lengtes voorsprong. Champion en Aldaniti kregen direct de heldenstatus, en binnen twee jaar was hun verhaal opgenomen in de film Champions, met John Hurt in de hoofdrol.
De beste Grand National Jockeys
De Grand National heeft een aantal van de beste jockeys van de wereld opgeleverd, die elk jaar weer terugkeren om de uitdaging aan te gaan. Enkele van de grootste namen uit de Grand National-geschiedenis zijn Fred Winter, Josh Gifford, Tony McCoy, Davy Russel en Ruby Walsh. Deze topjockeys wonnen minimaal eenmaal de Grand National. Richard Johnson, een geweldige jockey, heeft het record in handen voor de meeste deelnames. Johnson deed tussen 1997 en 2019 precies 21 keer mee aan de Grand National. Hij won de race echter nooit.
Wedden op de Grand National
Met zijn lange en legendarische geschiedenis is de Grand National synoniem geworden met het grootste wedevenement in het Verenigd Koninkrijk. De Britten zetten elk jaar ongeveer 100 miljoen pond in op de race. Maar niet alleen de Britten zetten in op de Grand National. In vele landen over de hele wereld wordt de race uitgezonden op de televisie en vele weddenschappen afgesloten. Ook in Nederland kan je inzetten op de grootste race ter wereld. Bijvoorbeeld bij ZEturf of bet365.
In deel 2 gaan wij dieper in op alles wat te maken heeft met wedden op de Grand National.
FAQ’s over de Grand National
Wanneer wordt de race gehouden?
De Grand National wordt elk jaar gehouden in Aintree, Engeland op de eerste of tweede week van april.
Hoeveel hindernissen moeten de paarden en jockeys beslechten?
De paarden en jockeys moeten in totaal 30 hindernissen “overleven” tijdens de Grand National.
Hoe lang is het parcours van de Grand National?
Het parcours van de Grand National is ongeveer 4,5 mijl (7,2 km) lang.
Wat is de hoogste hindernis op het parcours van de Grand National?
De hoogste hindernis op het parcours van de Grand National is “The Chair” die 5ft 2in (1,57m) hoog is.
Wie is de meest winnende jockey in de geschiedenis van de Grand National?
De meest winnende jockey in de geschiedenis van de Grand National is George Davies, die de race vijf keer wist te winnen (1856, 1863, 1864, 1869 en 1870).
Wat is oudste paard dat de Grand National ooit won?
Het oudste paard dat de race won was Peter Simple in 1853. Het paard had de respectabele leeftijd van 15 jaar.
Wie was de jongste winnende jockey, en wie was de oudste?
De jongste jockey die “the National” won is Bruce Hobbs. Hij won in 1938 toen hij slechts 17 jaar was. De oudste jockey die de race won was Dick Saunders, hij won in 1982 met een leeftijd van 48 jaar.
Meeste paarden in de race?
In 1929 kwamen de meeste paarden ooit aan de start. Maar liefst 66 paarden en bijhorende jockeys stonden aan de start. De laatste decennia is het maximumaantal paarden dat aan de start mag verschijnen vastgesteld op 40.
Conclusie
De Grand National is een evenement vol geschiedenis, traditie en emotie. Het is een uitdaging voor paard en jockey en het ultieme bewijs van menselijke doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het evenement blijft zich ontwikkelen en verbeteren, maar de basiswaarden blijven hetzelfde: de klassen van de paarden en jockeys, de uitdaging van het parcours en de emoties die het evenement oproept bij miljoenen paardenliefhebbers over de hele wereld. Zorg ervoor dat je de Grand National niet mist, want het is een ervaring die je nooit zult vergeten.