Het leven van een jockey wordt vaak als glitter en glamour gezien. Sommige paardenraces zijn gedoteerd met meer dan een miljoen euro. Snelle paarden, topsport, grote bekers met dito prijzengeld en vele mensen die een wedje leggen op de races. Aangezien jockeys een belangrijk onderdeel zijn van het geheel is het niet ondenkbaar dat jockeys prima betaald krijgen voor hun diensten.
Zijn jockeys ontiegelijk rijk? De wereldberoemde jock Frankie Dettori rijdt elke week in races die honderdduizenden euro’s waard zijn. William. Buick, de kersverse kampioen van Engeland vliegt de wereld rond om de grootste wedstrijden te winnen. Jockey-echtpaar Holly Doyle en Tom Marquand rijgen overwinning op overwinning. Dus die jockeys moeten haast wel “loaded” zijn, toch?
Het antwoord op de vorige vraag is gedeeltelijk ja. Op het allerhoogste niveau is er een uitstekend inkomen te verdienen voor een selecte groep jockeys. Dat geldt zeker voor de bovengenoemde jockeys. Maar in vergelijking met andere sporten zien we een ander plaatje. In 2021 verdienden slechts twee Engelse jockeys evenveel een bankzitter van Ajax (ongeveer €350.000). Maar het is een compleet ander verhaal voor die andere jockeys. Dus wat verdient de gemiddelde jockey? Het korte antwoord is: niet veel. En het lange antwoord? Nou, dat zijn wat meer woorden voor nodig …
Jockeys zijn zelfstandigen
We beginnen met de basis. In tegenstelling tot de meeste professionele sporters zijn jockeys bijna allemaal ZZP-ers. Zij vragen een vergoeding voor elke rit die zij aannemen. Wel een kleine kanttekening, een handjevol jockeys hebben een vast contract met trainer of eigenaar. Dit houdt in dat “retained” jockeys wel een vast salaris hebben.
De inkomsten van de jockeys bestaat in principe uit het rittengeld (een jockey rijdt een paard in een race en krijgt daar een vaste vergoeding voor). In Engeland is deze vergoeding vastgesteld op 174 pond per rit voor steeplechases en 128 pond per rit op de vlakke baan. Het spreekt voor zich dat een steeple-chasejockey wat meer risico loopt dan een vlakkebaanjockey. Deze bedragen gelden voor iedereen. Dus het maakt niet uit of je Frankie Dettori heet of Neil Callan, iedere jockey krijgt hetzelfde rittengeld. Naast het rittengeld krijgen jockeys in de meeste gevallen ook een deel van het prijzengeld. Daarover later meer.
Een koersdag heeft gemiddeld 7 races. Als een jockey in alle race een rit heeft levert dat een jockey op de vlakkebaan ongeveer 900 pond per dag op en kan een jockey over de hindernissen zo’n 1200 pond verdienen. Eerlijkheidshalve moet wel gemeld worden dat het zeer sporadisch voorkomt dat een jockey in alle races van de dag uitkomt. Een race of 3 a 4 (respectievelijk 450 pond en 600 pond)komt dichter bij de waarheid. Het is duidelijk dat jockeys die minder ritten rijden op een dag ook minder verdienen. Maar elke jockey heeft dezelfde kosten.
Een jockey ontvangt een deel van het prijzengeld
We weten inmiddels dat jockeys hun geld verdienen met het rijden van paardenraces. Ongeacht de uitslag van een race ontvangt de jockey zijn of haar rittengeld. Gelukkig kunnen jockeys ook nog op een andere manier geld verdienen. Een jockey ontvangst namelijk ook een percentage van het prijzengeld, de geldsom die de winnende eigenaar ontvangt voor de prestatie van zijn paard.
Het percentage dat jockeys ontvangen voor een overwinning varieert. Het winnen van een steeplechase race levert zo’n 9 procent van het winnende prijzengeld op. Op de vlaktebaan ligt het percentage op 7 procent voor een winnende rit. Eindigt een jockey bij de eerste zes dan krijgt de eigenaar ook prijzengeld. In dat geval krijgen jockeys 3,5 procent van dit prijzengeld mee naar huis.
Een overwinning in de Grand National (1 miljoen prijzengeld), de Engelse Derby (1.4 miljoen pond prijzengeld) of beter nog in de Prix d’Arc de Triomphe (5 miljoen euro prijzengeld) levert de winnende jockey een aantal modale jaarsalarissen op. Deze races met zulk prijzengeld zijn echter op twee handen te tellen. De meeste paardenraces hebben vaak niet meer dan 3.000 euro aan prijzengeld.
Sponsoring aantrekkelijke extra inkomsten
Jockeys worden vandaag de dag ook flink gesponsord. Er is vrijwel geen jockey zonder een naam op de borst of rijbroek. Hoeveel een jockey vangt voor sponsoring hangt natuurlijk af van zijn populariteit en zijn sportieve succes. Top jockeys vangen zo het meest en de huis-tuin-en-keuken jockeys het minst. De meeste jockeys worden gesponsord door gokbedrijven of bedrijven die actief zijn in de paardensport zoals veevoederfabrikanten of paardenvoerbedrijven. Omdat sponsorcontracten zelden of nooit openbaar worden gemaakt is het lastig in te schatten wat het gemiddelde contract waard is. De meeste populaire jockeys kunnen waarschijnlijk een paar ton per jaar bijschrijven. De mindere goden tussen de 10.000 en 15.000 euro.
Een jockey heeft ook kosten
Tot zover de inkomsten. Nu over naar de kosten die jockeys hebben. Van hun honorarium en sponsorcontracten moet namelijk best wat worden afgedragen. Te beginnen bij de zaakwaarnemer. Deze ontvangt tien procent van alle inkomsten. Daarnaast moeten een jockey verplicht drie procent afdragen aan de jockeybond. Dit varieert per land, maar ligt meestal rond de bovengenoemde drie procent.
De volgende persoon die moet worden betaald is de valet. Een valet is een persoon die zorgt voor het materiaal van de jockey. De kleding, het zadel en andere zaken die je in een kleedkamer tegenkomt. De valet ontvangt in Engeland tien procent van het eerste rittengeld van de dag, vervolgens 7,5 procent van de tweede rit en vijf procent van de derde rit. Verder heeft een jockey net zoals alle ZZP-ers afdrachten te doen voor verzekeringen, fysiotherapeuten en administratie.
Met andere woorden, een jockey heeft al direct afscheid genomen van ongeveer een kwart van zijn inkomsten, en dan hebben we het nog niet eens over de kosten om naar de races te gaan. Een jockey in Engeland legt namelijk nogal veel kilometers af. De 59 renbanen in Groot-Brittannië liggen nogal ver uit elkaar.
De reiskosten tellen zwaar mee in de totale kosten. Een gemiddelde jockey rijdt tussen de 80.000 en 120.000 kilometer per jaar in Engeland. Tel daarbij nog de afschrijven van een auto en de verzekeringen en je komt al snel uit op een kostenpost van meer dan 15.000 euro. Veel jockeys carpoolen dan ook naar de renbanen.
De uiteindelijk rekensom wat een jockey verdient
De Racing Post zocht uit wat vier jockeys exact verdienden in 2021. Hierbij zijn de daadwerkelijke statistieken van de jockeys in kwestie gebruikt. Namen en rugnummers noemt de krant niet om de privacy te waarborgen. De totalen hieronder zijn exclusief sponsoring, die niet openbaar is.
Jockey A is een top-10 vlakkebaanjockey die veel races rijdt voor een goede trainer in Newmarket. Hij reed in 2021 bijna 1.000 paarden en verdiende daarmee bijna 100.000 euro (rittengeld en retainer) voor onkosten en belastingen. Zijn aandeel in ruim 1,6 miljoen pond aan prijzengeld was goed voor bijna 95.000 euro.
Totale bruto inkomsten: 195.000 euro.
—————————————-
Jockey B is een steeplechase jockey die terug te vinden is in de top 20 van het seizoen 2020-2121. Hij rijdt in 370 races waarbij hij 65.000 euro verdiend aan rittengeld. Ook ontvangt hij 30.000 euro aan prijzengeld.
Totale bruto inkomsten: 95.000 euro.
—————————————-
Jockey C is een bekende jockey wiens carrière ten einde loopt. Hij reed het afgelopen seizoen 240 paarden in vlakkebaanraces, wat hem bijna 31.000 euro aan inkomsten opleverde. Hij verdiende daar bovenop 18.000 euro aan zijn deel van het prijzengeld.
Totale bruto inkomsten: 49.000 euro.
—————————————-
Jockey D is een ervaren freelance jockey op de vlaktebaan. Hij won nog nooit een grote race met veel prijzengeld. Vorig jaar reed hij iets meer dan 200 ritten, wat hem meer dan 25.000 euro aan rittengeld opleverde. Hij ontving 9.500 euro aan prijzengeld.
Totale bruto inkomsten: 34.500 euro.