Kansspelautoriteit

Kansspelautoriteit

Sinds 1 april 201 heeft Nederland een toezichthouder op de kansspelen: de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA). Net als andere waakhonden zoals de Autoriteit Financiële Markten en Nederlandse Zorgautoriteit zorgt de KSA dat de vergunninghouders zich netjes aan de regels houden. Andere kerntaken van de KSA zijn: het reguleren van het kansspelaanbod, het verlenen van kansspelvergunningen, het bestrijden van illegale kansspelen en het beschermen van consumenten tegen kansspelverslaving.

Wie is verantwoordelijk bij de Kansspelautoriteit?

De KSA verstrekt dus de kansspelvergunningen en niet het ministerie van Veiligheid en Justitie. Laatstgenoemde instantie bepaalt wel het kansspelbeleid. Het ministerie zet dus als het ware de lijnen uit en de KSA voert uit. Minister Sander Dekker (VVD) is de verantwoordelijk bewindspersoon voor wat betreft kansspelen. De minister is wel politiek verantwoordelijk voor de KSA maar heeft geen zeggenschap over het dagelijks reilen en zeilen.

De KSA zetelt in Den Haag op een steenworp afstand van het ministerie van V&J. De dagelijkse leiding is in handen van René Jansende voorzitter van de Kansspelautoriteit. Hij was eerder lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De vicevoorzitter van de Kansspelautoriteit is Bernadette van Buchem. Zij was eerder directeur Consumenten bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Bij de KSA werken ongeveer 75 personen.

Wat zijn illegale kansspelaanbieders?

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van de KSA is handhaving. De KSA handhaaft niet alleen de huidige vergunninghouders als Staatsloterij, de Lotto, de Postcodeloterij en de paardentoto, maar zorgt ook dat illegale aanbieders van kansspelen zich niet op de Nederlandse markt richten. De waakhond doet bijvoorbeeld invallen in café’s waar illegale gokzuilen staan. De KSA is ook online actief met het speuren en onderzoeken van illegale gokpraktijken. Zolang de nieuwe online wet voor kansspelen niet is ingevoerd blijft online gokken volgens de wet illegaal. Sommige online kansspelaanbieders, die veelal zijn gevestigd op belastingparadijzen als Malta, Guernsey of Curaçao, trekken zich niet zoveel aan van de Nederlandse wet en bieden online gokken gericht op de Nederlandse markt gewoon aan.

Klachtenafhandeling door Kansspelautoriteit

De KSA heeft verder de consument als prioriteit. Klachten over een kansspelorganisatie worden door de KSA in behandeling genomen. Zij stellen dan in de meeste gevallen een onderzoek in. De KSA zal overigens alleen klachten behandelen van huidige vergunninghouders. Klachten over aanbieders als Oranje Casino, Bwin of Unibet worden doorverwezen naar de autoriteiten op bijvoorbeeld Malta.

Phone Number Validation