Kansspelbelasting

Kansspelbelasting en gokbelasting

De kansspelbelasting in Nederland is per 1 oktober 2021 veranderd. Vanaf deze datum kunnen bedrijven die online kansspelen in Nederland op legale wijze gaan aanbieden een vergunning krijgen van de Kansspelautoriteit. Vanaf 1 oktober 2021 verandert de gokbelasting daarin mee. De Kansspelbelasting in 2023 blijft ook zoals deze nu is. En dat is goed nieuws voor de consument!

Nieuwe verrekening kansspelbelasting
Vanaf 1 oktober 2021 wordt de kansspelbelasting op online weddenschappen niet meer bij de consument neergelegd maar bij de vergunninghouder (het online gokbedrijf). De speler (consument) hoeft dan niets meer te betalen.

Kansspelbelasting 2023

Voorheen bepaalde de wetgeving op het gebied van kansspelbelasting dat Nederlandse consumenten 30,1% belasting moeten betalen over prijzen hoger dan 449 euro. Deze belasting was van toepassing op alle prijzen die gewonnen worden bij loterijen, sportweddenschappen en weddenschappen op paardenraces, mits de prijs hoger of gelijk is aan 449 euro. De belasting werd automatisch ingehouden door de kansspelaanbieder. In 2023 is de kansspelbelasting voor jou dus 0%.

Holland Casino en de Staatsloterij gingen anders om met de gokbelasting. Zij keren alle gewonnen prijzen netto uit. Deze twee vergunninghouders verdisconteren de kansspelbelasting rechtstreeks met de belastingdienst.  De speelautomatenbranche rekent overigens de gokbelasting ook zelf af met de overheid via een belasting over het netto spelresultaat. Dat blijft na 1 oktober 2021 ook zo.

Moet je kansspelbelasting betalen wanneer je gokt via een illegale website?

Online gokken via buitenlandse websites zonder Nederlandse vergunning is volgens de Wet op de Kansspelen niet toegestaan. Met de intrede van de Wet Kansspelen op Afstand is online gokken via niet vergunde websites verboden. De Nederlandse Kansspelautoriteit handhaaft dan ook op deze illegale praktijken. Datzelfde geldt voor de belastingdienst.

Wanneer je toch besluit om via een illegale goksite te spelen dan is de afhandeling van de gokbelasting voor jouw eigen rekening. Hierbij speelt de vestigingsplaats van illegale gokoperator ook een rol. NL Kansspel adviseert dan ook om alleen te gokken bij Nederlandse vergunde websites.

Phone Number Validation