Kansspelbelasting

In Nederland moeten consumenten 30,1% kansspelbelasting betalen over prijzen hoger dan 449 euro. Deze belasting is dus ook van toepassing op alle prijzen die gewonnen worden bij loterijen, sportweddenschappen en weddenschappen op paardenraces, mits de prijs hoger of gelijk is aan 449 euro. De belasting wordt overigens automatisch ingehouden door de kansspelaanbieder. Bij de mooie straatprijzen van de Postcode Loterij wordt 30,1% van de getoonde bedragen op de reuze cheques keurig overgemaakt aan de belastingdienst.

Holland Casino en de Staatsloterij gaan andere om met de gokbelasting. Zij keren alle gewonnen prijzen netto uit. Deze twee vergunninghouders verdisconteren de kansspelbelasting rechtstreeks met de belastingdienst. De speelautomatenbranche rekent overigens de kansspelbelasting ook zelf af met de overheid via een belasting over het netto spelresultaat.

Moet je kansspelbelasting betalen met online gokken?

Online gokken via buitenlandse websites is volgens de huidige Wet op de Kansspelen niet toegestaan maar de Nederlandse Kansspelautoriteit knijpt een oogje toe in de meeste gevallen. De belastingdienst doet dat echter niet.

Vanaf 1 november 2008 hoef je voor kansspelen die je via internet speelt geen gokbelasting meer te betalen over de prijzen, maar over het positieve verschil tussen de gewonnen prijzen en de gedane inzetten. Woont je in Nederland en heb je per saldo gewonnen op buitenlandse goksites? Dan ben je verplicht om zelf aangifte kansspelbelasting te doen en de verschuldigde belasting te betalen.

Hoe is de kansspelbelasting in de toekomst geregeld?

Het is het maar zeer de vraag of consumenten uit zichzelf aangifte van de kansspelbelasting doen. De belastingdienst heeft in ieder geval geen directe lijn met de buitenlandse goksites. Deze buitenlandse aanbieders hebben namelijk geen Nederlandse vergunning en opereren dus in feit illegaal. Dat geldt ook voor jou als consument. NL Kansspel adviseert om alleen via de vergunde kansspelorganisaties – zoals bijvoorbeeld Runnerz, online te gokken.

Wanneer online gokken in Nederland legaal wordt (2021) zal de kansspelbelasting op online weddenschappen naar verwachting anders worden berekend. De vergunninghouder (het online gokbedrijf) neemt dan de kansspelbelasting voor haar rekening, de speler (consument) hoeft dan niets meer te betalen.

Runnerz.nl - wedden op paarden - €10 welkomstbonus!