Kansspelen in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gepubliceerd over de stand van kansspelen in Nederland. Belangrijkste conclusies: de gokbranche groeit harder dan de economie, de opbrengsten uit kansspelbelasting groeien nog sneller en recente cijfers over illegaal online aanbod zijn er niet.

De toegevoegde waarde van alle Nederlandse kansspelbedrijven bedroeg 1,4 miljard euro (2018), dat is 9 procent meer dan drie jaar geleden. De gokbranche groeide daarmee harder dan de Nederlandse economie (7,7 procent). De loterijen zoals Staatsloterij, Postcodeloterij en Lotto leveren het grootste aandeel binnen de branche. Holland Casino en de gokhallen zijn een goede tweede. Toto, krasloten en de wedden op paarden volgen op gepaste afstand.

groei gokmarkt
bron: CBS

Gokken is in trek

Kansspelen in Nederland worden steeds populairder. Dit blijkt uit de groei van de bruto spelopbrengst (omzet minus prijzen) tot 2,5 miljard euro in 2018. De spelopbrengst steeg tussen 2015 en 2018 met bijna 12 procent. Het is geen verrassing dat de kansspelbelasting de laatste jaren ook is toegenomen. De was in 2018 maar liefst zeven keer zo groot als in 1995. Naast de stijging in omzet spelen twee fiscale wijzigingen hierbij ook een rol. In 2006 is de kansspelbelasting verhoogd van 25 procent naar 29 procent. In 2018 is dit tarief nogmaals verhoogd, deze keer naar 30,1 procent. Daarnaast valt met ingang van medio 2008 ook de bruto spelopbrengst van de gokautomaten onder de kansspelbelasting.

Kansspelbelasting

Recente cijfers illegaal aanbod ontbreken

Het huidige aandeel van het illegale online gokken maakt CBS niet bekend. Volgens de statistiekenbureau leverde het illegale gokken via internet in 2015 een spelopbrengst van 170 miljoen op, dat is 9 procent van de totale spelopbrengst van alle loterijen en kansspelen. NL Kansspel schat dat de spelopbrengst in 2018 boven de 200 miljoen is uitgekomen.

Phone Number Validation