Kortebaan

Kortebaan

 

De Kortebaandraverij, ook wel gewoon kortebaan genoemd, is een zeer spectaculair onderdeel van de paardensport. Deze speciale sportdiscipline vind je nergens anders in de wereld dan in Nederland. Kortebaanraces zijn zo bijzonder omdat de wedstrijden worden georganiseerd midden in een dorp of een stad! De Dorpstraat of Kerklaan wordt voor een dag omgetoverd tot een heuse paardenbaan. Waarbij je de paarden letterlijk kan ruiken, want zij draven met meer dan 50 kilometer per uur op een paar meter afstand voorbij. En er kan nog op worden gewed ook!

Wat is een kortebaan?

Bij kortebaanwedstrijden draven telkens twee paarden inclusief pikeur (met een sulky dus) zo snel mogelijk in ongeveer 300 meter naar de finish. Deze ultrakorte sprints worden uitgevochten via een “best of three”. De combinatie die als eerste twee ritten wint gaat door naar de volgende ronde. Kortebaanpaarden zijn echte specialisten. Krachtpatsers die zeer goed kunnen sprinten en veel races op een dag kunnen verteren.

Hoe werkt een kortebaandraverij?

De rondes van een kortebaandraverij zijn vergelijkbaar met een tennisschema. Er wordt bijvoorbeeld begonnen met 32 paarden in ronde 1, waarvan de 16 winnaars doorgaan naar ronde 2. Daarna maken de 16 overgebleven combinaties uit wie naar de laatste 8 gaat etc. etc. Totdat er twee paarden overblijven die de finale rijden. Soms wordt er gestart met minder dan 32 deelnemers. In dat geval wordt een aantal verliezende paarden bijgeloot. Zodoende blijft het schema op peil. Een ronde wordt ook wel omloop genoemd. 

De startprocedure bij kortebaanwedstrijden wijkt af van de reguliere drafraces. Bij een kortebaan draaien de deelnemers om de as en vertrekken vervolgens vanaf een bijna stilstaande positie. Een zeer spannende aangelegenheid, die jij op een paar meter afstand kan aanschouwen.

Waar kan ik wedden op de kortebaan?

Je kan op verschillende manieren wedden op de kortebaan. Allereerst op de kortebaan zelf. ZEturf (de Totalisator) verkoopt op alle kortebanen weddenschappen vanuit de speciaal geprepareerde Totobus. Dit is een ongebouwde SRV wagen met voldoende kassa’s en speluitleg. Je kan ook online wedden op de kortebaanwedstrijden. Dit kan alleen via zeturf.nl. Tenslotte kan je ook terecht bij de Zeturf verkooppunten.

Weddenschappen op de kortebaan

Op kortebaanwedstrijden kan je verschillende soorten weddenschappen spelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Winnend – voorspel welk paard de kortebaanwedstrijd wint. Minimale inzet €1

Plaats – voorspel welk paard bij de eerste drie eindigt. Minimale inzet €1

Duo – voorspel welke paarden 1e en 2e worden. Let op: je moet de paarden in de juiste volgorde voorspellen! Minimale inzet €0,50

Trio – voorspel welke paarden 1e, 2e en 3e worden. Let op: je moet de paarden in de juiste volgorde voorspellen! Minimale inzet €0,50

Winscore – vergelijkbaar met de oeroude Toto 13. Voorspel de winnaars van alle ritten uit een omloop (ronde). Minimale inzet €2

Online wedden op paarden

Sinds 1 oktober 2021 kan je bij verschillende legale Nederlandse bookmakers wedden op paarden. Tot op heden hebben slechts enkele Nederlandse gokwebsites wedden op paarden in het assortiment. Naast de hierboven genomen totalisator van ZEturf noemen we bet365. Dit grootste wedbedrijf ter wereld biedt sinds kort ook wedden op paarden aan. 

Waar kan ik een kortebaan bezoeken?

Het bijzondere van kortebaan is onder andere de locatie. Vaak draven de paarden door de hoofdstraat van een Nederlands dorp of stad. De organisatie strooit zand op de weg zodat de paarden veilig kunnen draven. Omdat de paarden één tegen één de strijd aan gaan wordt de middenberm vaak afgezet met bloembakken vol begonia’s zodat er een herkenbare afscheiding tussen de deelnemers is.

Er is geen ander paardenevenement waarbij het publiek zo dicht op de paarden staat. Je moet weliswaar achter het hek blijven, maar je kan de paarden zo goed als aanraken. Een bijzondere ervaring. Zeker als de races in jouw eigen dorp of stad plaats vinden.  

Elke jaar worden er zo’n 25 kortebaandraverijen gehouden. De organisatie is in handen van de Kortebaanbond. Bekende kortebaanwedstrijden zijn Lisse, Santpoort, Hillegom, Heemskerk en Beverwijk. De meeste kortebaandraverijen vind je in Noord- en Zuid-Holland. De kortebaanwedstrijden worden over het algemeen gehouden tussen mei en september en maken vaak deel uit van een feest- of kermisweek van een dorp. De toegang is over het algemeen gratis!

Kortebaanwedstrijden in 2023

Mei

Zaterdag 13 mei – Assendelft 

Vrijdag 19 mei – Wognum

Dinsdag 30 mei – Venhuizen

Juni

Vrijdag 16 juni – Sassenheim

Zaterdag 24 juni – Zwanenburg

Donderdag 29 juni – Beverwijk

Juli

Zaterdag 1 juli – Warmond

Donderdag 6 juli – Egmond a/d Hoef

Zaterdag 15 juli – Hoofddorp

Maandag 17 juli – Stompwijk

Donderdag 20 juli – IJmuiden

Woensdag 26 juli – Middenbeemster

Zaterdag 29 juli- Voorschoten

Augustus

Donderdag 3 augustus – Santpoort

Dinsdag 8 augustus – Nootdorp

Zaterdag 12 augustus – de Lier

Dinsdag 15 augustus – Bemmel

September

Maandag 4 september – Schagen

Donderdag 7 september – Heemskerk

Donderdag 14 september – Purmerend (Nederlands Kampioenschap)

Vrijdag 15 september – Hillegom

Maandag 18 september – Medemblik

Donderdag 21 september – Enkhuizen

Woensdag 27 september – Roden

Donderdag 28 september – Lisse

Oktober

Maandag 9 oktober – ‘t Zand

 

Phone Number Validation