Leidraad Zorgplicht

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft haar Leidraad Zorgplicht gepubliceerd. De Nederlandse kansspelaanbieders weten nu precies op welke manier zij invulling moeten geven aan hun wettelijke zorgplicht. Verantwoord spelen is een belangrijk onderdeel van het Ksa beleid. De Leidraad bestaat uit tien aanbevelingen, onderverdeeld in vier categorieën: informeren van spelers, toegang tot het spel of de speellocatie, verantwoordelijk aanbieden en klachten over deelname.

Verschillende zorgplichten voor kansspelaanbieders

In de leidraad valt op dat de kansspelaanbieders verschillende zorgplichten hebben. Zo moeten de zogenaamde short odds (korte tijd tussen inzet en uitbetaling) kansspelaanbieders snel ingrijpen als een speler zichtbaar gokproblemen heeft. Voorbeelden van short odds aanbieders zijn Holland Casino en de gokhallen. Bij long odds-kansspelen, bijvoorbeeld loterijen, speelt verslaving vrijwel geen rol. Bij de Postcodeloterij geldt bijvoorbeeld dat het soms lastig is een abonnement te beëindigen of om een klacht in te dienen. Dat kan volgens de Ksa een stuk beter.

Maar er zijn ook een aantal plichten die voor alle gokbedrijven geldt: minderjarigen moeten altijd geweerd worden en er moet altijd goede en betrouwbare informatie worden gegeven aan de speler.

Geen Leidraad Zorgplicht voor online gokken

Overigens geldt deze Leidraad niet voor online kansspelen. Deze vorm van gokken is nog niet toegestaan in Nederland. De Ksa heeft daarom nog geen Leidraad voor online gokken prijsgegeven. Als in 2021 de online kansspelmarkt in Nederland van start gaat zal de Ksa ongetwijfeld haar Leidraad aanpassen.

Phone Number Validation