Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft korte metten gemaakt met 23 Nederlandse gokaffiliates. Dat zijn websites die reclame maken voor online gokbedrijven die geen Nederlandse kansspelvergunning hebben.

NL Kansspel schreef eerder deze maand een uitbreide analyse over het fenomeen gokaffiliates. Hoe zit deze markt in elkaar? Wat is affiliate marketing? Hoe werkt een gokaffiliate? Hoe verdienen zij hun geld? Hoeveel geld gaat erin om? En, is het toegestaan om in Nederland als gokaffiliate te opereren? De Ksa is zeer duidelijk in haar persbericht. Gokaffiliates die niet vergunde goksites promoten zijn in overtreding.

Het persbericht van de Kansspelautoriteit in een notendop

De Ksa onderzocht in totaal 44 Nederlandstalige websites. Die werden onder de loep genomen naar aanleiding van eigen waarneming van de Ksa en externe meldingen. Op 26 van de 44 websites werd reclame aangetroffen voor online kansspelen. Twintig sites stopten hier direct mee nadat de Ksa ze attendeerde op hun illegale gedrag. Drie websites deden dat pas nadat er was gedreigd met het opleggen van een last onder dwangsom. Bij de overige drie websites loopt het onderzoek nog.

De Ksa doet periodiek onderzoek naar ‘affiliate marketing’ voor online kansspelen. Zowel het aanbieden van online kansspelen als het maken van reclame ervoor is onder de huidige wetgeving verboden. Dit gaat op termijn veranderen: de Eerste Kamer nam in februari 2019 de Wet Kansspelen op afstand aan.

Het beschermen van consumenten is een belangrijke doelstelling van de Ksa. Deelnemers aan kansspelen van aanbieders zonder vergunning zijn niet verzekerd van een eerlijk spel. Ook is er geen controle mogelijk op deelname van kwetsbare groepen, zoals jongeren. De markt voor online kansspelen gaat waarschijnlijk per 1 januari 2021 open. Consumenten kunnen dan terecht bij aanbieders met een vergunning, waarop de Ksa toezicht houdt.

 

Phone Number Validation