Ivan Toney

De Engelse profvoetballer Ivan Toney kijkt tegen een langdurige schorsing aan. Toney geeft toe dat hij de gokregels voor het afsluiten van sportweddenschappen die de Engelse voetbalbond heeft opgesteld (FA) heeft overtreden. De aanvaller van Brentford is volgens de FA schuldig aan maar liefst 262 aanklachten die de FA hem heeft opgelegd. Sky Sports News suggereert dat de 26-jarige aanvaller voor minstens zes maanden wordt geschorst.

De gokregels van de FA verbieden spelers om te wedden op wedstrijden of informatie te delen met derden bedoeld voor weddoeleinden. De vermeende overtredingen van Toney vonden plaats tussen februari 2017 en januari 2021. In die periode speelde de spits voor Scunthorpe, Wigan, Peterborough en Brentford.

Functionarissen van de FA zullen eerst de reactie van de Premier League-speler beoordelen voordat er een datum voor een hoorzitting wordt vastgesteld. Een onafhankelijke regelgevende commissie zal dan verantwoordelijk zijn voor het komen tot een oordeel en het beslissen over een eventuele straf.

Ivan Toney teleurgesteld in gang van zaken

Ivan Toney zegt dat hij “geschokt, teleurgesteld en bezorgd is over het proces” nadat deze week details over zijn zaak naar buiten kwamen. In een verklaring op zijn Instagram zei de 26-jarige Brentford-aanvaller dat zijn advocaten de FA zullen aanschrijven om een “lekonderzoek” aan te vragen. Toney uitte zijn teleurstelling over het feit dat details over de zaak in de media waren verschenen. “Ik was geschokt en teleurgesteld om gisteren en vandaag speculaties in de pers te zien over het onderzoeksproces van de, nadat mij door de FA is verteld dat het een vertrouwelijk proces is totdat er een beslissing is genomen. Omdat mij nog steeds wordt verteld dat het onderzoek vertrouwelijk is, kan ik verder geen commentaar geven. Ik blijf mij concentreren op mijn voetbal”, aldus een teleurgestelde Toney.

Naast Ivan Toney lappen meer Engelse profs gokregels aan laars

Ivan Toney is niet de eerste Premier League speler die zich niet houdt aan de gokregels op wedstrijden. Joey Barton werd in 2017 voor 18 maanden geschorst – hij speelde toen op het middenveld voor Burnley – nadat hij had toegegeven in totaal 1260 weddenschappen te hebben afgesloten. Na hoger beroep bleef er nog een schorsing over van 13 maanden.

Een ander opmerkelijk geval in de afgelopen jaren betrof Engsels international Kierren Trippier. De huidige speler van Newcastle United werd door de FA werd bestraft omdat hij zijn vrienden vooraf liet weten dat hij van Tottenham Hotspur naar Atletico Madrid zou verhuizen. Een aantal van zijn vrienden plaatsten vervolgens weddenschappen op deze transfer. In Engeland is het mogelijk om dit soort “transfer” weddenschappen af te sluiten. In Nederland is dit niet toegestaan.

Wat zijn de regels voor wedden in het Engels voetbal?

De FA is zeer helder als het aankomt op gokken op wedstrijden. Wedden op voetbal is verboden voor alle spelers, managers, coaches, clubpersoneel, directeuren en spelersmakelaars die betrokken zijn bij clubs uit de Premier League, EFL, National League, Women’s Super League, Women’s Championship en de Northern, Southern en Isthmian leagues.

Het verbod omvat ook weddenschappen op alle andere voetbalgerelateerde zaken. Zoals de transfer van spelers, aanstellingen van managers of de selectie van teams.

Ook het doorgeven van voorkennis aan iemand die de informatie gebruikt voor weddenschappen is niet toegestaan. Voorkennis is informatie waarvan een speler op de hoogte is en die niet openbaar is. Bijvoorbeeld nieuws over blessures of de selectie van teams.

Ook KNVB accepteert gokken door profvoetballers niet

In Nederland heeft de KNVB soortgelijke regelgeving opgesteld. Voor alle in Nederland actieve spelers gelden de volgende regels:

  • Het wedden op het resultaat, de voortgang en/of het verloop van wedstrijden en competities is verboden voor die wedstrijden en competities waaraan de desbetreffende speler deelneemt, heeft deelgenomen in dat seizoen, dan wel waarin de desbetreffende speler enige (in)directe invloed heeft of kan hebben
  • Het is verboden voor een speler om weddenschappen aan te gaan betreffende de (voormalige) club van de desbetreffende speler gedurende het desbetreffende seizoen
  • Het verboden is om anderen direct dan wel indirect op te dragen, toe te staan en/of in de gelegenheid te stellen om de hiervoor genoemde weddenschappen aan te gaan
  • Het wedden op het resultaat, de voortgang en/of het verloop van wedstrijden en competities voor jeugdcompetities is verboden voor alle leden van de KNVB

Het is verder niet toegestaan voorkennis te gebruiken om een weddenschap te plaatsen of iemand anders opdracht te geven dit namens een speler te doen. Ook is het niet toegestaan om voorkennis door te geven aan iemand anders die deze gebruikt om weddenschappen af te sluiten.

Phone Number Validation