Legaal wedden

Is het mogelijk om in Nederland momenteel legaal te wedden? De wet op de Kansspelen is daar helder over: online wedden op paarden is illegaal tenzij de kansspelaanbieder in het bezit is van een vergunning. In Nederland heeft alleen wedorganisatie Runnerz een vergunning voor wedden op paarden. Wedaanbieders met wedden op paarden in het assortiment zoals William Hill, Ladbrokes, Pferdewetten, Geny, Racebets, Bwin, Unibet en Betfair zijn in Nederland geen vergunninghouder en zijn dus – op papier – illegaal. In de praktijk opereren deze partijen echter zonder problemen op de Nederlandse markt. De Nederlandse Kansspelautoriteit hanteert namelijk prioriteitscriteria waarbij het aanpakken van bovengenoemde aanbieders geen prioriteit heeft. Dat heeft te maken met het feit dat deze illegale operators zich houden aan een aantal regels die de KSA heeft opgesteld: geen reclame in Nederland, geen website eindigend op .nl, geen website in de Nederlandse taal.

Als een gokbedrijf zich niet aan deze criteria houdt zal de KSA pas optreden. Tot op heden vervolgt de KSA overigens geen consumenten die wedden bij illegale wedaanbieders, Wanneer de nieuwe online gokwet een feit is zullen de kaarten anders liggen. Alle gokbedrijven, inclusief bovengenoemde wedaanbieders actief met wedden op paarden, kunnen immers een Nederlandse vergunning aanvragen. Waarschijnlijk zal de KSA na invoering van de nieuwe wet wel een streng handhavingsbeleid voeren.

Afdracht aan goede doel

De huidige legale aanbieder Runnerz is verplicht om een deel van de omzet af te dragen aan de Nederlandse Draf- en Rensport (NDR). Hierdoor is de NDR in staat Nederlandse paardenraces te organiseren en te voorzien van prijzengeld voor de winnende eigenaar. Buitenlandse aanbieders dragen niets af aan de NDR of andere goede doelen. Aangezien Runnerz een prima wedproduct levert is de keuze voor een wedaanbieder niet zo moeilijk.