Live wedden

live wedden

 

Live wedden – ook wel live betting genoemd – is populairder dan ooit. Kon je tien jaar geleden alleen nog maar inzetten voordat de wedstrijd begon. Tegenwoordig zijn meer dan de helft van alle bets live weddenschappen. De reden? Live sport op TV of via livestreaming is meer voorhanden dan ooit. Live sportbeleving wordt nog spannender als je een weddenschap hebt gedaan. Wedders gebruiken opgedane kennis tijdens de wedstrijd om te bepalen wie er gaat winnen of scoren. Bookmakers spelen daar maar al te graag op in.

Echter, bij live betting veranderen de quoteringen te pas en te onpas. Dat maakt het soms onvoorspelbaar en verwarrend zijn. NL Kansspel zet alle voors en tegens op een rijtje.

Wat is live wedden precies?

Live wedden is niets meer en niets meer dan tijdens een wedstrijd een weddenschap afsluiten. Je kan live wedden als de match een minuut oud is of als de wedstrijd nog een minuut te gaan heeft. En alles wat daar tussen zit. Met andere woorden, je kan live betten zolang de wedstrijd duurt. Het tegenovergestelde van live wedden is pre-match wedden. Je zet dan in voordat de wedstrijd begint.

Welke weddenschappen kan je live spelen?

Het aantal verschillende weddenschappen dat je kan spelen bij live wedden verschilt per sport, en per bookmaker. Voetbal heeft verreweg de meeste live bets. Deze sport is verreweg het meest populair onder wedders en kent vele mogelijkheden om weddenschappen omheen te bouwen: winnaar, doelpuntenmaker, 1e helft, 2e helft, handicap, marges, tijdslimieten etc. Tennis heeft ter vergelijking wat minder opties. Veel verder dan setwinst, gamewinst, volgende punt en winnaar kom je meestal niet. 

In principe vind je bij live betting dezelfde soort weddenschappen tegen als bij pre-match betting. In de regel zo’n 100 verschillende weddenschappen per wedstrijd. Ook hier geldt weer dat de ene weddenschap jou als wedder meer waarde geeft dan de andere. 1-X-2 (met of zonder handicap) is over het algemeen de weddenschap met de meeste gunstige odds. Welke speler het volgende doelpunt scoort is een bet die je niet moet maken. De marge die bookmakers op dit soort weddenschappen gooien is extreem hoog. Ook wel een “sucker bet” genoemd. 

Hoe zijn de odds van live betting?

De live betting odds verschillen uiteraard per bookmaker. De een zal je wat meer waarde geven dan de ander. Maar, over een ding kunnen we het wel snel eens worden. De live odds zijn een stuk minder aantrekkelijk dan pre-match odds. Nederlandse online bookmakers geven verschillende odds voor bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Voor de ene competitie geven de bookmakers jou meer waarde dan de andere. Over het algemeen geldt: hoe populairder de competitie hoe beter de odds. Voor de de Eredivisie is het uitkeringspercentage voor live weddenschappen (1-X-2) gemiddeld 93,7%. Voor Eredivisie odds op pre-match betting stijgt het uitkeringspercentage naar 95,3%. Dit zijn gemiddelde percentages. Onze analyse over Eredivisie odds toont aan dat de verschillen tussen de bookmakers onderling nogal groot kan zijn.

8 gouden tips voor live wedden

1. Bereid je goed voor

Informatie is macht. Maak dus gebruik van alle informatie die je online kan vinden om beste live weddenschappen te vinden. Er is genoeg informatie voorhanden. De bookmakers zelf bieden ook vaak gratis weddata aan. Dus grijp die kans en neem de informatie tot je. 

2. Kijk en speel één wedstrijd

Wanneer je gaat inzetten op live wedstrijden, moet je er zeker van zijn dat je de hele wedstrijd in de gaten houdt. Dit helpt je kansen te ontdekken in de wedmarkt. Als je twee, drie of meer wedstrijden tegelijk kijkt, blijf je heen en weer schakelen. Met live weddenschappen is je doel om manieren en invalshoeken te ontdekken om zo een voordeel te bemachtigen. Dit is niet mogelijk als je volledig in de ban bent can een aantal wedstrijd tegelijk. Dus kies gewoon één wedstrijd uit, en ga op zoek naar de juiste weddenschap op het juiste moment.

3. Gebruik een strategie voor live wedden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Een uitgestippelde strategie kan je ook uitstekend helpen bij live wedden. Dit helpt je de emotie zoveel mogelijk de deur te wijzen. Je kan bijvoorbeeld op voorhand bepalen wat je wedplannen zijn als club A de leiding neemt. Wat ga je doen als een van de teams domineert maar achter staat? Dus, of je nu weinig of veel wil inzetten, je risico gaat spreiden of gaan voor hoge odds of lage odds, je moet altijd een plan hebben en je eraan houden. Dit zal je helpen om niet te worden overweldigd door de snelheid van live weddenschappen.

4. Hou altijd je budget in de gaten

Live wedden gaat razendsnel. De quoteringen veranderen vaak. Je kan je dus makkelijk laten meeslepen door meer in te zetten dan je had gepland. Hou dus goed bij hoeveel je hebt ingezet. Bij alle Nederlandse bookmakers kan je jouw bets altijd makkelijk terugvinden. En, je hoeft echt niet je hele saldo in te zetten. Wed met mate!

5. Maak eerst een pre-match bet op de wedstrijd

Wanneer je voor de wedstrijd begint alvast een weddenschap plaatst op de wedstrijd kan je deze bet gebruiken in je wedtactiek tijdens het live betten. Stel je zet 10 euro als pre-match weddenschap op Ajax winnend tegen een quotering van 1,50. Na 10 minuten in de wedstrijd scoort Ajax 1-0, gevolgd door een snelle 2-0. De quotering van Ajax zal tijdens het live wedden waarschijnlijk 1,05 (of iets dergelijks) staan. Dat betekent dat de odds voor de tegenstand en het gelijke spel enorm hoog zijn. Je zou dan kunnen overwegen om 1 euro op gelijkspel en 1 euro op de overwinning van de andere club te zetten. Tegen hele hoge odds. Wint Ajax dan pak je 15 euro. Speelt Ajax gelijk of wint de tegenstander dan win je pak ‘m beet 25 euro. Jouw totale inzet is 12 euro, dus je hebt altijd winst. 

6. Spreid je risico met live wedden

We refereerde al aan het nut van het plaatsen van een pre-match bet (tip X). Zo’n pre-match weddenschap is ideaal om eventueel risico af te dekken. Je kan dan de thuiswinst (pre-match) compenseren met bijvoorbeeld een gelijkspel (live). Je spreidt op deze manier het risico. Hou er wel rekening mee dat het spreiden van risico invloed heeft op je totale winst. Hoe meer spreiding hoe lager je algehele winstbedrag.

7. Gebruikt de rust voor bezinning

De rust van een wedstrijd komt vaak zeer welgelegen als je aan het live wedden bent. Het geeft je namelijk de tijd om te analyseren hoe je huidige weddenschap(pen) het doen. Gebruik dit kwartiertje dus om te bepalen of je  strategie werkt. Hou je vast aan je geplaatste bets? Ga je voor een cash out? Tijd om je weddenschappen in te dekken? Allemaal zaken die je mooi kunt regelen tijdens de rust. De pauze in de wedstrijd is ook een prima moment om even de balans te vinden tussen flexibel zijn en onbevooroordeeld. Emotie en wedden gaan namelijk slecht samen.

8. Speel niet op weddenschappen die je niet begrijpt

Zoals gezegd heeft een voetbalwedstrijd gemiddeld 100 verschillende weddenschappen. Het uitproberen van nieuwe en veelbelovende bets is verleidelijk. Maar, als je geld op het spel staat, is het beter om je vast te houden aan wat je weet. Dus zoek op je gemak na de wedstrijd uit wat die nieuwe weddenschap waar je oog op viel precies inhoudt. Dan ben je de volgende keer goed voorbereid. Het is sowieso een goed idee om een keer live betting van dichtbij te bekijken zonder dat je een cent inzet. Gewoon om te kijken hoe het precies werkt.

De voor- en nadelen van live betting

Live wedden kan heel leuk zijn. En ook lucratief. Toch kleven er ook nadelen aan het live inzetten van weddenschappen tijdens een sportwedstrijd. De belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen van live betting:

 • Snelle uitbetaling van je winnende bets
 • Inzetten op basis van je eigen waarnemingen tijdens de wedstrijd
 • Mogelijkheid om pre-match bets te counteren met live bets
 • Veel wedmogelijkheden
 • Favoriet spelen tegen hogere odds dan voor aanvang van het duel (odds verbeteren naarmate het langer 0-0 staat)

Nadelen van live betting:

 • Lagere odds dan pre-match betting
 • Snelle verandering van odds
 • Bookmakers stoppen tijdelijk betting bij gevaarlijke aanval, penalty etc.
 • Kans op wedstrijdstress
 • Emotie neemt de overhand
 • Continue stroom van wedimpulsen kan leiden to overschrijding vooraf vastgesteld budget 

Wel of niet live wedden?

Betekent de lagere waarde van odds dat je niet moet live wedden? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Live wedden geeft een extra dimensie aan de combinatie sport en wedden. Als je overtuigd bent dat Ajax van Real Madrid gaat winnen na 24 minuten spelen dan is het plaatsen van een live bet uiteraard geen enkel probleem. Wil je beroepsmatig  wedden, dan raden we aan om vooral pre-match bets te spelen. Uiteraard raden we niemand aan om van wedden je beroep te maken!

Phone Number Validation