Loden Leeuw 2022Loden Leeuw 2022

De verkiezing voor de Loden Leeuw 2022 is uitgedraaid op een clean sweep voor de Nederlandse gokbedrijven. Toto en BetCity wonnen beide categorieën. De meest irritante reclame viel ten deel aan Toto. Oud-voetballers Wesley Sneijder, Andy van der Meijde, Wim Kieft en Sjaak Swart wonnen de Loden Leeuw voor de meest irritante reclame met een BN’er in de hoofdrol.

De Loden Leeuw wordt elk jaar uitgereikt door Radar. De prijs voor de meest irritante reclame is door het programma in 2002 in het leven geroepen en is de tegenhanger van de Gouden Loeki, de publieksprijs voor de beste reclame.

Loden Leeuw 2022: gorilla van Toto te hysterisch

Dit jaar introduceerde Toto een zingende geanimeerde gorilla als de nieuwe ‘koning Toto’ als antwoord op het verbod op rolmodellen in gokreclames. De strip-aap wordt door veel stemmers van Radar als te hysterisch beschouwd. “Poppen en veel lawaai doen het niet zo goed in reclames”, aldus Antoinette Hertsenberg, presentatrice van Radar. Met 57,3% van de stemmen sleepte de commercial van Nederlandse Loterij met overmacht de “prijs” Loden Leeuw 2022 in de wacht.

Marketingdirecteur van Nederlandse Loterij, Arno de Jong nam de prijs persoonlijk in ontvangst. “Een prijs die je liever niet wilt winnen. Maar gelukkig maken wij ook reclames die een mooie prijs winnen zoals de Gouden Loeki (red, Staatsloterij commercials).”

Vier oud-voetballers in de spotlight

Het voetbalkwartet Sneijder, van der Meijde, Kieft en Swart won met overmacht de “prijs” Loden Leeuw 2022 voor de meest irritante reclame met een BN’er in de hoofdrol. De commercial kreeg maar liefst 69% van alle stemmen. De vier ex-voetballers maakte reclame voor BetCity in de periode dat rolmodellen waren toegestaan. Sinds de zomer van 2022 mogen er geen bekende Nederlanders meer worden ingezet voor gokreclames. Dit verbod moet gokverslaving onder met name jongeren en kwetsbare personen tegengaan.

Andy van der Meijde nam de prijs namens de vier voetballers in ontvangst. “Heb ik eindelijk iets gewonnen” was zijn eerste commentaar. Om vervolgens de schuld, met een knipoog vooral bij Wesley Sneijder te leggen. Hertsenberg probeerde van der Meijde nog uit de tent te lokken door te stellen dat een rolmodel en gokken niet zo’n goed idee is. Dit werd door van der Meijde afgedaan dat iemand met 18 jaar zelf keuzes kan maken. Of ze verstandige beslissingen kunnen nemen liet de oud-voetballer in het midden.

Phone Number Validation