Loterijen

Loterijen

Nederland kent drie smaken loterijen: de “staats” loterijen, de goededoelenloterijen en de incidentele loterijen. Elke loterij heeft zijn eigen unieke karakter en charme. De gemeenschappelijke deler is dat een groot gedeelte van de inleg naar de overheid of naar het goede doel gaat. Heeft meespelen in een Nederlandse loterij dan nog wel zin? Jazeker, bijna alle loterijen hebben enorme geldprijzen die in de miljoenen lopen. Dus miljonair kan je zeker worden met lot in de hand.

Welke loterijen kan je in Nederland spelen?

Zoals gezegd zijn er een aantal verschillende categorieën voor wat betreft de Nederlandse loterijen.

Goededoelenloterijen

De goededoelenloterijen is de eerste categorie. Deze loterijen hebben allemaal een artikel 3 vergunning. De belangrijkste verplichting is dat goedendoelenloterijen minimaal 40% van de omzet aan prijzengeld moeten besteden.  De drie grootste goededoelenloterij zijn in handen van hetzelfde bedrijf: Novamedia. Deze loterijgigant organiseert de Postcodeloterij, de VriendenLoterij en de BankGiroLoterij. Sinds kort is het aantal artikel 3 vergunningen onbeperkt. Daarom zien we ook nieuw loterijen ontstaan. Loterijbedrijf Fairshare zag in 2018 het levenslicht, en lanceerde in datzelfde jaar haar eerste loterij: Lot of Happiness.

Lot of Happiness

De nieuwste loterij van Nederland heet Lot of Happiness. Deze loterij is ook een goededoelen loterij en stelt zieke kinderen centraal. Lot of Happiness doneert elk maand de helft van de omzet aan KIKA, Make a Wish en Strong Babies. Meespelen gaat via een abonnement en kost €12,50 per lot. Trekking zijn 1 keer per maand. Daarnaast zijn er 4 extra trekkingen: op de vierde maandag van de maanden maart, juni, september en december trekt de notaris de winnaars van de Grote Goede Doelen Trekkingen.

Postcodeloterij

Goeeeeeedenavond! Wie zit niet te wachten op een bezoekje van Gaston? De Postcodeloterij is groot geworden door de enorme postcodekanjer (50 miljoen euro) die twee keer per jaar wordt uitgekeerd. De postcodeloterij zit slim in elkaar. Je wilt toch niet de enige buur in de straat zijn die geen prijs wint? Winnaars van de Postcode Kanjer delen de prijs samen met andere deelnemers in dezelfde postcode (wijk). Daarnaast keer de Postcodeloterij elke trekking veel geldprijzen en andere prijzen uit. Elk jaar zijn er 12-maandelijkse trekkingen en 2 extra Kanjertrekkingen. Deelname aan de Postcodeloterij gaat via een abonnement kost 13,50 euro per maand. 

VriendenLoterij

De VriendenLoterij komt ook uit de koker van Novamedia. Bij de VriendenLoterij draait alles om vrienden en spelen met je mobieltje. Bij de VriendenLoterij is jouw mobiele nummer namelijk ook jouw lotnummer. Met een lot van de VriendenLoterij steun je goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Je mag zelf uitkiezen voor welk goede doel jij meespeelt. De helft van de inleg gaat naar dit zelfgekozen doel. Deelname aan de VriendenLoterij gaat via een abonnement en kost 13,75 euro per maand (incl. Jackpotbonus). 

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij was de cultuurloterij van Nederland, en je raadt het al ook van Novamedia. De BankGiro Loterij is sinds 2021 opgegaan in de VriendenLoterij.

Staatsloterij

De tweede categorie is de “staats” loterijen. Dit zijn er drie: de Staatsloterij, de Lotto en de Eurojackpot loterij. Deze drie loterijen worden georganiseerd door hetzelfde gokbedrijf: De Nederlandse Loterij.

De grootste loterij uit de stal van Nederlandse Loterij bestaat al heel lang. In 1726 zag de Generaliteitsloterij, de voorloper van de Staatsloterij, het licht. In 1848 werd de naam van de Generaliteitsloterij veranderd in Nederlandse Staatsloterij. Het is dan ook geen verrassing zijn dat de hedendaagse Staatsloterij nog steeds garant staat voor betrouwbaarheid en degelijkheid. Van alle loterijen keert de Staatsloterij het grootste deel van de omzet uit als prijzengeld: zo’n 65%. De rest van de omzet wordt gebruikt voor de organisatie en een winstuitkering aan de schatkast. De staatsloterij heeft 1x per maand een trekking. Daarnaast zijn er nog 4 extra trekkingen, waaronder de bekende Oudejaarstrekking. Meedoen aan de Staatsloterij kost €15 voor een heel lot en €3 voor een 1/5 lot.

De Lotto

De Lotto is de kleine broer van de Staatsloterij. Lotto is een loterijvorm waarbij de deelnemers zelf de nummers mogen bepalen. Elke deelnemer kruist 6 nummers aan tussen de nummers 1 tot en met 45. Lotto is bekend vanwege de genummerde pingpongballetjes waar een aantal van worden getrokken. De Lotto Jackpot is minimaal 2.500.000 euro en wordt telkens verhoogd indien niet gevallen. De jackpot wordt gedeeld door het aantal winnaars. De andere winnaars krijgen een vaste prijs variërend van €2 tot €25.000. Meedoen aan de Lotto kost slechts €2 per trekking. Er is elke week een trekking.

Eurojackpot

Eurojackpot is een bijzondere loterij. Loterijorganisaties uit maar liefst 17 Europese landen verkopen loten die samen 1 grote jackpot vormen. De inleg van alle deelnemers uit deze 17 landen wordt in 1 enorme prijzenpot gestopt. Deze prijzenpot kan wel kan oplopen tot 90 miljoen euro! De trekking vindt elke week op vrijdagavond in Helsinki plaats. Deze trekking wordt vervolgens dezelfde avond in alle deelnemende landen, waaronder dus Nederland, op televisie getoond. Meedoen aan Eurojackpot is niet duur. Voor 2 euro koop je een lot en ding je mee naar de miljoenenpot. 

 

 

 

Phone Number Validation