Melbourne Cup

“The race that stops a nation”. Dat is in één zin waar de Melbourne Cup in Australië om draait. Op de eerste dinsdag van november zijn alle Australiërs in de ban van die ene paardenrace, gehouden op de renbaan van Flemington. In Melbourne zijn alle kantoren leeg, publieke werken gesloten, scholen dicht en de straten verlaten. Alle inwoners van Melbourne krijgen namelijk een dag vrij. Niemand wil de Melbourne Cup missen, er is niemand die geen weddenschap heeft afgesloten.

Gokken is Australiers niet vreemd

Toeschouwersaantallen van boven de 100.000 fans zijn geen uitzondering bij de Melbourne Cup. In 2003 werd het record gevestigd: 122.736 mensen bevolkte de tribunes van Flemington Racecourse. En voor wat betreft het wedden … een onderzoek van een Australische bookmaker berekende dat maar liefst 80% van de Australische bevolking boven de 18 jaar een of meerdere weddenschappen op de Melbourne Cup afsluit. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Australiërs het meest goklustigste volk ter wereld zijn. Nergens wordt zoveel geld uitgegeven aan gokken als in Australië. Overigens kan je in Nederland ook op de Melbourne Cup wedden. 

Uithoudingsvermogen is een must

De Melbourne Cup is een echte stayersrace. De race is voor drie-jarige of oudere paarden en gaat over een afstand van 3200 meter. De gemiddelde paardenrace voor volbloeds gaat over 1600 meter, vandaar de predikatie stayersrace. Uithoudingsvermogen met een eindsprint in de benen is het devies om de Melbourne Cup te winnen.

De eerste editie vond al plaats in 1861! De race is een zogeheten handicap. Dit houdt in de dat de paarden verschillende gewichten dragen (gewicht van de jockey aangevuld met zadellood). Hoe beter het paard in het verleden gepresteerd heeft hoe meer kilo’s aan gewicht. Hierdoor ontstaat er altijd een zeer spannende race waarbij alle deelnemers – op papier althans – evenveel kans hebben.

Er mogen maximaal 24 paarden meedoen. In het verleden was het deelnemersveld veel groter. In 1890 liepen maar liefst 39 paarden hun rondjes op Flemington. Vanwege veiligheidsvoorschriften is het aantal deelnemers gelimiteerd.

Winnaar Melbourne Cup legt geen windeieren 

Het prijzengeld voor de Melbourne Cup is aanzienlijk: in 2019 was de prijzenpot 8 miljoen Australische dollar waarvan 4,4 miljoen Australische dollar voor de winnaar. Dat is respectievelijk 4,4 miljoen euro en 2,7 miljoen euro. Hiermee kan de Melbourne Cup zich meten met een aantal andere internationale topraces met enorm prijzengeld zoals de Prix d’Arc de Triomphe. 

De merrie Makybe Diva is een levende legende. Zij won de Cup maar liefst drie keer (2003, 2004 en 2005). Het is dan ook geen verrassing dat Makybe Diva het meeste Australische prijzengeld bijeen liep: meer dan 14 miljoen Australische dollar (ruim 9 miljoen euro). Trainer Bart Cummings staat bekend als de “Cups King”. Hij won de Melbourne Cup het meest van allemaal: twaalf keer!

In 2015 won voor het eerst een vrouwelijke jockey de Melbourne Cup. Michelle Payne won met haar paard Prince of Penzance de prestigieuze race. Deze overwinning was niet bepaald voorzien. Prince of Penzance leverde namelijk maar liefst 86 keer de inzet op! Met recht een echte outsider.

Mocht je in de herfst een trip naar Australie plannen dan is een bezoek aan Flemington Racecourse in de eerste week een must. Alle toegangsbewijzen worden voorafgaand het evenement online verkocht. Dus geen kaartjes aan de deur. Zorg dat je goed voorbereid bent! Meer informatie vind je hier. Flemington Racecourse ligt middenin de stad Melbourne in de staat Victoria.

 

Phone Number Validation