Modus darters

Darters Andy Jenkins, Prakash Jiwa en Jack Main zijn geschorst voor het deelnemen aan dartwedstrijden. De Darts Regulation Authority (DRA) voert een onderzoek naar matchfixing uit. De darters mogen ook geen evenementen bezoeken. De DRA onderzoekt de drie darters naar aanleiding van verdachte weddenschappen. Deze weddenschappen werden ingezet op wedstrijden gespeeld in de Modus Super Series. 

De Modus Super Series is een dartscompetitie waarin voornamelijk darters spelen die niet op het allerhoogste niveau acteren. Youtube zendt de wedstrijden live uit. Elke week worden 12 darters uitgenodigd om van maandag tot en met vrijdag te strijden voor een plekje in de finale van die week, die op zaterdag wordt gespeeld.

De Modus competitie vindt vrijwel het gehele jaar plaats. Het is een publiek geheim dat de competitie is opgezet om de bookmakers te bedienen van dagelijkse dartswedstrijden. Ook Nederlandse bookmakers bieden weddenschappen op de Modus competitie aan.

Bekende Modus darters 

Andy Jenkins is een bekende naam in de dartswereld. De Engelse darter won onder ander het Brits Open, Welsh Open en Zwitserland Open. Hij haalde de halve finale van de World Grand Prix (2002) en de UK Open (2004. Eind 2006 speelde Jenkins de halve finale van het officieuze WK darts van de PDC. Hij werd in die halve eindstrijd weggevaagd door Raymond van Barneveld (6-0).

Prakash Jiwa is een darter uit India die al vele jaren probeert een plekje in de mondiale dartstop te bemachtigen. In 2023 won Jiwa het Indiase kwalificatietoernooi voor het WK. Hij versloeg Bhav Patel in de finale met 6-1 waarmee Jiwa zich voor het tweede jaar op rij voor het WK plaatst. Deelname aan de eindstrijd is nu zo goed als uitgesloten voor de Indiase darter. Een beroep tegen de schorsing is nog wel mogelijk.

De International Betting Integrity Association (IBIA) signaleerde verdachte weddenschappen op verschillende Modus darts wedstrijden waaronder die tussen Jack Main en Lisa Ashton op 9 juni 2023 in het Modus Super Series Event. “Na een onderzoek de DRA besloten dat Jack Main zich moet verantwoorden voor overtredingen van de wedreglementen”, aldus een woordvoerder van DRA. “Wij hebben geen aanwijzingen dat viervoudig BDO Wereldkampioene Darts Lisa Ashton op enigerlei wijze betrokken was”.

Als gevolg van deze beslissing is Main geschorst van het bijwonen van of het deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde evenementen tot de conclusie van de hoorzitting(en) en de vaststelling van deze zaak. Main heeft het recht om in beroep te gaan tegen deze schorsing. De zaak wordt doorverwezen naar de DRA Disciplinaire Commissie, waar een formele hoorzitting zal plaatsvinden op een nog te bevestigen datum.

Phone Number Validation