odd, odds of quotering

Sinds de legale Nederlandse onlinekansspelmarkt het levenslicht zag wordt Nederland overspoelt met nieuwe goktermen. De meesten worden pardoes uit het Engels overgenomen. Waarom een weddenschap “meer of minder” noemen als 95% van de Nederlandse sportwedders precies weet wat “over/under” inhoudt. Maar hoe zit het met het Engelse woord voor quotering? Is het nu odd? Of toch odds? En, in het geval van odds, bestaat er dan ook een enkelvoud? NL Kansspel toog naar de bibliotheek en sloeg de Engelse Dictionary open.

Het Engels voor quotering ligt lekker in de mond

De Nederlandse gokbedrijven, tekstschrijvers en social media-fanaten zijn gek op het woord odd(s). Het Engelse woord voor quotering klinkt hip, bekt lekker in de mond en heeft maar 4 letters. Of drie. Omdat in de bewoordingen van de Nederlandse gokindustrie vooral over de quotering van een enkele wedstrijd wordt gesproken kom je beide woorden ongeveer evenveel tegen.

Een blik in het Engelse woordenboek leert dat odds inderdaad overeenkomt met wat wij quotering noemen. De exacte omschrijving van odds is volgens de Cambridge Dictionary: “the probability that a particular thing will or will not happen” (= de kans dat iets plaatsvindt). Kortom precies wat wij Hollanders met het woord quotering bedoelen. Omdat de Engelsen tovenaars zijn met mooie uitdrukkingen hieronder een aantal voorbeelden met het woord odds:

  • If you drive a car all your life, the …. are that you’ll have an accident at some point.
  • There are heavy …. against people succeeding in such a bad economic climate.
  • What are the …. on him being (= do you think he will be) re-elected?
  • The overall …. of winning a lottery prize are 1 in 13.
  • The …. are stacked against a woman succeeding (= it is not likely that a woman will succeed) in the business.

Kortom odds is dus een juiste term om te gebruiken in het Nederlandse kansspellandschap.  Alleen in het woordenboek staat bij odds ook het woordje meervoud (plural). Hoe zit het dan met het voor de hand liggende enkelvoud odd?

Is odd simpelweg het enkelvoud?

Het woord odd kent een aantal verschillende betekenissen in het woordenboek. We lezen in de Cambridge Dictionary de volgende uitleg:

  • strange or unexpected
  • not happening often:
  • (numbers) not able to be divided exactly by two

Met andere woorden het Engelse odd betekent dat iets raar of onverwacht is of dat het niet vaak gebeurt of dat het niet door twee kan worden gedeeld. De associatie met de eerdergenoemde quotering is in geen velden of wegen te bekennen. Kortom het gebruik van het Engelse woord odd om de kans van een weddenschap te duiden is dus fout.

Tot slot, hoewel odd een woord is met een eigen definitie, kun je het niet gebruiken als enkelvoudsvorm voor odds. Het is vergelijkbaar met het Engelse woord voor kleren: “clothes”.  Een Engelsman draagt kleren, maar deze zelfde Engelsman noemt zijn broek of shirt geen “cloth”, maar ook gewoon “clothes”. 

De beste Nederlandse bookmakers

Positie
Casino / Sportsbook
Bonus
Score
Naar de site
Phone Number Validation