Sinds de invoering van legaal online gokken in oktober 2021 kan je naast sportweddenschappen, casinogames, poker en bingo ook legaal paardenwedden. Wedden op paarden is wellicht voor velen een ver van mijn bed show, maar als je eenmaal bent gegrepen door het paardenvirus laat het je nooit meer los. Paardenwedden is namelijk een gokprodukt dat je lang kan volhouden vanwege de lage inzetten. En dankzij de live beelden is het enorm spannend om in twee minuten jouw paard te zien winnen. Of niet.

Vooralsnog is het online aanbod in Nederland op het gebied van wedden op paarden vrij karig. Slechts drie Nederlandse online vergunninghouders laten dagelijkse hoefgetrappel horen op hun platforms. NLKansspel nam de grote proef op de som en vergeleek alle Nederlandse goksites die online wedden op paarden in het assortiment hebben. Welke Nederlandse wedaanbieder is de beste?

Welke Nederlandse online goksites bieden wedden op paarden aan?

Zoals gezegd zijn er drie bedrijven met een Nederlandse online gokvergunning die wedden op paarden aanbieden: ZEturf, bet365 en Unibet.

ZEturf (en haar voorgangers) is al meer dan 25 jaar actief in Nederland. Zowel online als offline (paardenbanen, wedkantoren, verkooppunten). ZEturf biedt paardenwedden aan via het zogeheten totalisatorprincipe.

bet365 is ’s werelds grootste bookmaker en is sinds eind 2021 ook in Nederland actief. Naast een uitgebreid sportsbook biedt bet365 ook flink wat paardenweddenschappen aan. Dat doet bet365 via fixed odds.

Unibet is sinds kort in Nederland (weer) actief. Deze van oorsprong Zweedse bookmaker is een bekend naam in Nederland. Unibet heeft een vergelijkbaar paardenaanbod als bet365 en biedt paardenwedden ook aan via de fixed odds methode.

Om een goed en compleet beeld van de situatie bij ZEturf, bet365 en Unibet te krijgen analyseerde NLKansspel de drie aanbieders op drie verschillende hoofdsegmenten:

  1. Algemeen
  2. Weddenschappen
  3. Aanbod

Paardenwedden: algemeen

In het algemene segment analyseren wij alle elementen die het paardenwedden in beginsel aangenamer kunnen maken. Zeg maar het fundament. In het overzicht hieronder hebben we de drie aanbieders een score gegeven. Hoe meer sterren hoe sterker het fundament.

 Online wedden op paarden

Totalisator

ZEturf is de enige goksite met een totalisatoraanbod. Hoe een totalisator precies werkt leggen we hier uit. Hoewel totalisator en fixed odds verschillende wedvormen zijn, voldoen beiden prima om te wedden op paarden. Een totalisator heeft wel als voordeel dat het aantal verschillende weddenschappen vele malen hoger is dan een “fixed odds” aanbieder. Meer hierover in het Weddenschappen segment.

Fixed odds

Zowel bet365 als Unibet bieden hun paardenweddenschappen uitsluitend aan als fixed odds. Geen totalisator dus bij deze twee goksites. Hoe fixed odds precies werken leggen we hier uit. bet365 scoort iets beter dan Unibet voor wat betreft de fixed odds. Bookmaker bet365 heeft simpelweg iets meer wedopties dan Unibet over de hele linie genomen. Unibet focust vrijwel uitsluitend op de spelsoorten winnend en plaats. bet365 heeft wat meer smaken in de aanbieding. Meer hierover in het Weddenschappen segment.

Minimum en maximum inzet

Bij ZEturf is de maximum inzet vrij. Kortom je mag zoveel inzetten als je wilt. De minimuminzet varieert per soort race (Engelse race of Zweedse drafrace bijvoorbeeld) en de spelsoort. Maar over het algemeen kan je inzetten vanaf €0,20. Bij bet365 en Unibet zijn de minimum inzetten vrij. Je kan dus voor een lage inzet spelen. De maximuminzet is weliswaar op het eerste oog ook vrij, maar daar schuilt wel een flinke adder onder het gras. De bookmakers willen nog wel eens spelers kortwieken voor wat betreft de maximale inzet. Als je vaak wint is de kans groot dat je nog maar voor een kleine inzet mag spelen bij bet365 en Unibet. Bij de totalisator van ZEturf hoef je niet bang te zijn dat je maximum inzet wordt gemaximaliseerd.

Uit de algemene voorwaarden van Unibet:

Livestream

Bij alle drie is de livestream prima voor elkaar. ZEturf heeft wel als voordeel dat je alle races gratis kan zien zonder in te zetten. Bij bet365 en Unibet kan je alleen de races live zien waarop je hebt ingezet. ZEturf heeft ook een speciale player waarbij je eenvoudig kan switchen tussen de kanalen.

Extra informatie

Race-informatie in onontbeerlijk bij wedden op paarden. Gelukkig voldoen alle drie de wedaanbieders met verve aan informatieverstrekking. Bij bet365 en Unibet kan je met name voor de Engelse races een prognose per races en per paard zien. Voor wat betreft de drafkoersen is de info bij deze twee aanbieders echter nauwelijks aanwezig. ZEturf doet het wat dat betreft een stuk beter. Via eigen voorbeschouwingen en een uitgebreide gratis database kan je naar hartenlust je favoriete paard(en) uitzoeken.

Voor alle drie geldt wel dat de informatie niet altijd in de Nederlandse taal te raadplegen is. Bij bet365 en Unibet is alles in het Engels. ZEturf heeft 60% in het Nederlands en 40% in het Frans.

Welkomstbonus

De welkomstbonus is voor alle drie nogal verschillend. Bij Unibet ontvang je bij inschrijving en een eerste storting 4 freebets van €10 (pre-match, live, combinatie en betbuilder). Deze freebets zijn niet per se gestoeld op wedden op paarden. Sterker nog live en betbuilders zijn niet mogelijk bij de paarden. Je zal dus op z’n minst een combo moeten maken van sportwedden en paardenwedden.

Eenzelfde soort verhaal geldt voor bet365. Ook deze bookmaker heeft geen specifieke welkomstbonus voor wedden op paarden. Maar de bet365 bonus is een stuk beter dan die van Unibet. Bij inschrijving en een eerste storting ontvang je 100% bonus boven op je eerste storting. Dus als je €100 stort ontvang je voor €100 aan freebets.

ZEturf heeft als enige wel een eigen wedden op paarden welkomstsbonus. Bij inschrijving en een eerste storting ontvang je €60 euro aan freebets. Hier zitten geen inzetvoorwaarden aan. Ook dit is een prima bonus.

Promoties

ZEturf en bet365 scoren het best voor wat betreft promoties. ZEturf biedt spelers elke week een aantal unieke wedpromoties aan, zoals stortingsbonus, wedtoernooi en freebets. Bet365 heeft een aantal standaardpromoties die het wedden aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld de beste odds garantie (alleen Engelse races) en hoogste odds voor bepaalde races (ook alleen Engelse races). De promoties van Unibet zijn karig.

Nederlandse taal

Niet alleen de extra informatie is niet altijd in de Nederlandse taal, ook op andere plekken binnen het wedden op paarden domein van de drie sites vind je niet alles terug in onze moertaal. ZEturf heeft sommige zaken in het Frans staan (moederbedrijf is Frans). bet365 en Unibet doen het vooral in het Engels of heel matig vertaald Nederlands. De vertaler van de twee laatstgenoemde websites is geen kenner van paardenraces. De niet-Franse teksten op de site van ZEturf zijn wel juist vertaald.

In principe kom je overal wel uit, maar het blijft natuurlijk een beetje sneu dat geen enkele van de drie aanbieders een fatsoenlijke website in het Nederlands kunnen voorschotelen.

Ondersteuning Nederlandse drafsport

Wettelijk gezien dient een Nederlandse aanbieder van paardenwedden alleen een verplichte afdracht aan de Nederlandse drafsport over de Nederlandse races: 10% van het brutospelresultaat (inzet-uitbetaling). Omdat bet365 en Unibet geen Nederlandse races in het aanbod hebben dragen zij niets af. ZEturf heeft wel Nederlands aanbod en draagt zelfs een meervoud van het bovengenoemde percentage af.

De afdracht die de Nederlandse sport ontvangt zorgt ervoor dat de races in Nederland gehouden kunnen worden. Je kan het een beetje vergelijken met de afdracht die de Nederlandse Loterij aan NOC/NSF doet.

Conclusie algemeen
We kunnen nog geen koploper aanwijzen. Alle drie de aanbieders hebben van huis uit voldoende bagage voor een goed wedden op paarden product. Een belangrijke afweging is of je liever via de totalisator of liever via fixed odds wilt spelen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je bij allebei in te schrijven!

Paardenwedden: de weddenschappen

In het segment Weddenschappen zetten wij alle soorten bets op een rij. De sterren in het overzicht hieronder geven niet de kwaliteit van de verschillende weddenschappen weer maar de kwantiteit. Met andere woorden: hoe meer sterren, hoe vaker je de weddenschap tegenkomt bij de wedaanbieder. Uitleg over hoe een bepaalde weddenschap in elkaar steekt vind je hier.

Winnend en plaats

De meest voorkomende weddenschappen. Niet geheel verrassend scoren alle drie de aanbieders 5 sterren. Kortom, heel veel winnend en plaats aanbod. Het is wel belangrijk te weten dat de odds tussen de drie aanbieders nogal verschillen. NLKansspel heeft de odds van ettelijke races tussen de drie wedaanbieder vergeleken. Hierbij hebben wij voor individuele races het percentage berekend dat de aanbieder overhoudt (marge) als op elk paard dat in een race meedoet evenveel wordt ingezet.

Bij ZEturf varieert de marge tussen de 13,5% en 18% voor de spelsoorten winnend en plaats. Het land waar de race gehouden wordt bepaalt de marge. Het merendeel zit in de regio 13,5% – 15%.

Bij bet365 en Unibet speelt het land van herkomst een minder belangrijk rol bij de marges. Het aantal paarden in een race is voor beide aanbieders de grootste component bij de berekening van de marge. Hoe meer paarden in een race hoe hoger de marge. En dat kan aardig oplopen!

Bij races met weinig paarden (tot 8) hanteert bet365 een marge van ongeveer 8,5%. Unibet rekent in dit geval een flink hogere marge: 13,5%. Deze percentages zijn niet in steen gegoten. Sommige topraces die erg populair zijn bij de spelers hebben over het algemeen een lagere marge, omdat de concurrentie tussen de bookmakers groter is.

Bij vlakkebaanraces met bijvoorbeeld 12 paarden stijgt de marge van bet365 naar rond de 20%. Unibet hanteert een vergelijkbare marge: 21%.  Voor drafkoersen blijft bet365 op 20% steken, maar Unibet gaat met draf richting astronomische percentages. Bij Franse draverijen hanteert Unibet een marge van maar lieftst 48%! Voor Zweedse drafkoersen, die over het algemeen wat minder paarden per koers hebben dan hun Franse collega’s is de marge van Unibet nog altijd 38%.

Conclusie winnend/plaats odds
voor de beste odds moet je bij ZEturf zijn. Speel je liever fixed odds (wat uiteraard voor sommige spelers aantrekkelijker is) dan is bet365 een stuk aantrekkelijker dan Unibet

Koppel

Dit spelletje vind je alleen bij de totalisator. Niet alle races hebben koppel, maar het aanbod van ZEturf is heel behoorlijk.

Plaatskoppel

Zie koppel.

Duo

Het voorspellen van de eerste twee paarden over de finish in de juiste volgorde zien we zowel bij ZEturf als bet365 terug. ZEturf biedt op alle races duo aan, bet365 is wat kieskeuriger.

Trio

Zie Duo, met dien verstande dat je bij trio de eerste drie moet voorspellen.

Kwartet

De kwartetweddenschap vind je alleen bij ZEturf terug. Voornamelijk bij races uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Ierland.

V4 / V5 / V65 / V75

De zogeheten V-spellen komen uit Zweden. ZEturf heeft een partnership met haar Zweedse equivalent ATG. Zodoende kan je bij ZEturf inzetten op alle V-spellen die er zijn. De aantrekkelijke V75 met haar miljoenenomzet is hierbij het onbetwiste paradepaard.

Placepot / Quadpot

Deze spelsoorten kan je ook alleen bij ZEturf spelen. Alleen op Engelse races.

H2H

Head to head of match betting zie je alleen terug bij de twee fixed odds aanbieders. Unibet heeft wat H2H betreft een groter aanbod dan bet365.

Ante post

Het wedden op een paardenrace die ver in de toekomst ligt heet ante post wedden en kan lucratief zijn als je een bepaald paard “ziet”. Ook hier alleen bij de bookmakers. Het ante post assortiment van bet365 is groter dan die van Unibet.

Conclusie weddenschappen
Het aanbod van weddenschappen is bij ZEturf vele malen groter dan bij de twee bookmakers. Spelletjes als kwartet, Placepot en V75 zijn zelfs exclusief. bet365 en Unibet hebben daarentegen ante post en H2H

Paardenwedden: het aanbod

In het laatste segment van onze analyse gaan we dieper in op het aanbod van de drie aanbieders. Met aanbod worden het aantal races uit een bepaald land bedoeld. De sterren in het overzicht hieronder geven niet de kwaliteit van het aanbod weer maar de kwantiteit van het aanbod. Met andere woorden: hoe meer sterren, hoe meer races uit een bepaals land in het aanbod zit van de wedaanbieder.

Nederland

Alleen ZEturf heeft Nederlandse races. Dit geldt zowel voor de langebaan als de kortebaan.

Frankrijk

Het Franse aanbod van ZEturf is groot. Unibet heeft ook een aardig aanbod uit Frankrijk. bet365 heeft geen Franse koersen op de site.

Engeland

Voor Engelse races zit je bij alle drie even goed. Alle races die aan de overkant van de Noordzee worden gehouden kan je bij ZEturf, bet365 en Unibet spelen.

Ierland

Zie Engeland.

Zweden

Sinds de coronapandemie hebben bet365 en Unibet ook Zweedse koersen in het assortiment. ZEturf biedt al meer dan 15 jaar Zweedse races aan op haar site. De hoeveelheid Zweeds product is bij ZEturf het grootst. De andere twee doen niet voor elkaar onder.

Overig Scandinavië

Koersen uit Noorwegen, Denemarken en Finland vind je met enige regelmaat bij ZEturf. De overige twee mondjesmaat.

België

Alleen ZEturf heeft Belgische koersen. Zij het sporadisch.

Verenigde Staten

Voor Amerikaanse races scoren de twee bookmakers het beste. Zowel bet365 als Unibet bieden een enorm arsenaal aan USA-races aan elke dag. ZEturf doet het rustiger aan met ongeveer de helft.

Zuid-Amerika

Ook hier trekken de twee bookmakers aan het langste eind.

Australië/Azië

bet365 en Unibet hebben een zeer ruim aanbod Australische en Aziatische (Hong Kong, Japan, Singapore). Je moet wel vroeg opstaan want deze races vinden plaats in de vroege Hollandse ochtend.

Conclusie van het aanbod
Het grootste Europese aanbod vind je bij ZEturf. Buiten Europa scoren bet365 en Unibet een stuk beter. Al met al hebben alle drie de gokbedrijven een groot aanbod met voor elk wat wils. Voor wat betreft de verschillende disciplines (draf versus rensport) zit er wel verschil in het aanbod. ZEturf heeft verreweg het beste aanbod voor drafkoersen. Voor de rensport zit je over het algemeen beter bij bet365 en Unibet.

Kunnen we nog meer aanbieders verwachten?

Ja, NLKansspel verwacht in de toekomst nog wel een aantal nieuwe Nederlandse goksites met online wedden op paarden in het assortiment. Je kan denken aan Betsafe of een andere merknaam van Betsson (Racebets), Bingoal en 888. Verder sluiten we niet uit dat huidige vergunninghouders als BetCity, Circus en Toto ook besluiten paardenwedden aan te bieden. 

Wanneer zich meer Nederlandse wedaanbieders melden voor paardenwedden zullen wij uiteraard dit artikel updaten.

Eindconclusie
Wedden op paarden is bij alle drie vergunninghouders prima voor elkaar om een paar leuke weddenschappen te plaatsen. ZEturf springt er op een aantal punten ver bovenuit (weddenschappen en Europees aanbod). Als je liever fixed odds speelt in plaats van totalisator dan scoort bet365 een stuk beter dan Unibet.

 

 

 

 

Phone Number Validation