Wanneer je de term “Open Banking” tegen een Nederlandse gokker zegt zijn de odds pak ‘m beet 1.03 dat de speler direct weet wat je bedoelt. Toch doet deze vorm van financiële overdracht langzaam maar zeker zijn intrede in de online gokwereld. Bij Nederlandse bookmakers is Open Banking nog geen gemeengoed, alhoewel wij bij 1 bookmaker de term Open Banking wel voorbij zagen komen bij de FAQ. De vraag rijst of Open Banking uberhaupt wel een goed idee is?
Wat is Open Banking?
Open Banking is niet veel meer dan toestemming geven aan een derde partij tot al jouw bankgegevens die bij een bepaald bankrekeningnummer hoort. Je geeft dan toegang tot jouw saldo, jouw bijschrijvingen, jouw afschrijvingen, jouw rente etc. Kortom, alles wat er op jouw bankrekening plaatsvindt.
Het voordeel van Open Banking
Bij Open Banking kan een derde partij in 1 klap bij al jouw gegevens. Dat kan een hoop rompslomp schelen als je bijvoorbeeld een lening wilt aangaan. In plaats van een stroom printscreens van jouw bankafschriften, identificatie en andere zaken die een geldverstrekker van je wilt weten voordat een eventuele lening wordt afgesloten.
Open Banking en gokken
In Nederland worden online gokkers langzaam maar zeker steeds meer in de hoek gedreven om informatie te verschaffen. Met ingang van de nieuwe wet Kansspelen op Afstand moeten spelers bij registratie bijvoorbeeld een BSN-nummer overhandigen, een bankrekeningnummer en een kopie paspoort. De wetgever verlangt dat het gokbedrijf de speler verifieert zodat witwassen, spelen onder de 18 jaar en andere criminele activiteiten worden uitgesloten. En het is niet uitgesloten dat op termijn Nederlandse gokkers aan moeten tonen dat zij voldoende kredietwaardig zijn om een bepaalde storting te doen bij een online gokbedrijf.
Hoe Open Banking kan helpen bij verantwoord spelen
Wanneer een gokker een gokbedrijf via Open Banking toegang geeft tot zijn of haar bankgegevens kan het gokbedrijf bepalen of de gokker in kwestie voldoende kredietwaardig is. Wat komt er maandelijks binnen op de rekening? Wat gaat er elke maand uit aan vaste lasten? Hoeveel stort de speler per maand bij online gokbedrijven? Hoeveel wordt er gewonnen bij dezelfde gokbedrijven? Zijn er lopende leningen? Kortom heel veel nuttige informatie die een gokbedrijf kan helpen de speler verantwoord te laten gokken. Wanneer iemand na aftrek van alle vaste lasten en andere maandelijkse kosten ongeveer 200 euro overhoudt, dan is een stortingslimiet van 1.000 euro wellicht niet zo’n goed idee.
Het beleid van verantwoord spelen is voor het grootste gedeelte afhankelijk van speler informatie. Jouw speelgedrag bij een online goksite kan door de goksite prima in kaart gebracht worden. Maar of jij kredietwaardig bent, schulden hebt of van dure vakanties houdt niet. Daar kan Open Banking uitstekend bij helpen. Hierdoor wordt er veel tijd gewonnen en kunnen gokbedrijven sneller interveniëren bij bijvoorbeeld onverantwoordelijk gokgedrag. Zodoende kan een gokverslaving voorkomen worden.
Wat zijn de risico’s?
Vooropgesteld, Open Banking is gebonden aan allerlei regels. Het is niet zo dat bijvoorbeeld een gokbedrijf al jouw gegevens vrolijk uitprint en aan de koelkast in de kantine hangt. Maar er zijn wel degelijk risico’s aan verbonden.
Een gokbedrijf dat Open Banking als mogelijkheid aanbiedt zal het financiële overdracht proces niet zelf uitvoeren. Dat wordt gedaan door een derde partij. In sommige gevallen door meer dan 1 derde partij. Jouw bankgegevens, jouw data, wordt dus door 2 misschien wel 3 verschillende partijen opgeslagen. Of dit veilig gebeurd is meestal lastig te achterhalen. Op papier ziet alles er meestal wel goed uit, in de praktijk moet dat vaak blijken. Feit blijft dat jouw data op verschillende plaatsen wordt bewaard en gebruikt voor analyse.
Een ander risico is privacy. Als je toestemming geeft aan gokbedrijf X om jouw bankrekeningnummer te verifiëren dan is het goed voor te stellen dat jij geen zin hebt dat gokbedrijf X ook kan zien bij welke andere gokbedrijven jij speelt. Of hoeveel salaris jij ontvangt. Of hoe duur jouw telefoonabonnement is.
Altijd vrijwillig
Het is goed om te weten dat Open Banking altijd vrijwillig is. Jij bepaalt of je wilt dat een gokbedrijf bij jouw bankgegevens kan komen. De standaardduur dat deze vorm van financiële overdracht “aan” staat voor een derde partij is 60 dagen. Hou er dus rekening mee dat je bij goedkeuring 60 dagen lang een of meerdere derde partijen toegang geeft tot jouw bankgegevens. Meestal kan je wel via de klantenservice opdracht geven de Open Banking te stoppen.
Open Banking bij Nederlandse online gokbedrijven
NL Kansspel heeft nog geen signalen ontvangen dat Nederlandse online gokbedrijven Open Banking gebruiken. Zoals gezegd hebben wij bij 1 online gokbedrijf geconstateerd dat Open Banking bij de FAQ staat vermeld.
Omdat NL Kansspel verwacht dat binnen afzienbare tijd ook in Nederland kredietwaardigheid van online gokkers wordt getoetst, ligt het in de verwachting dat het fenomeen Open Banking op dat moment een stuk vaker op de tong komt te liggen.