Paf

Paf, een Scandinavische online gokbedrijf, heeft een opvallende stap gezet met betrekking tot verantwoord spelen. Elke Paf speler kan vanaf 1 januari 2020 maximaal € 25.000 per jaar verliezen. Dat klinkt nog steeds als een stevig bedrag maar Paf loopt mijlenver voor op de concurrentie met deze opvallende stap.

Vorig jaar voerde Paf als eerste online kansspelbedrijf al een maximaal verlieslimiet van € 30.000 in. Dit bedrag is dus nu nog eens met € 5.000 verlaagd. Paf zegt dat deze vermindering, in combinatie met andere maatregelen in verantwoord gamen, het aantal high rollers dat zich heeft aangemeld aanzienlijk heeft verlaagd. High rollers (ook wel VIP’s genoemd) besteden significant meer aan gokken dan andere spelers. Het is dan ook geen geheim dat deze groep gokkers vaak als problematische spelers te boek staan.

Jaarlijks verlieslimiet is goed voor de spelers

Het bedrijf gelooft dat vrijwillige, door spelers ingestelde limieten niet werken en besloot daarom zijn eigen limieten voor maximale verliezen in te stellen om zo onverantwoord gokken een halt toe te roepen. Er is geen enkele ander online gokbedrijf dat een soortgelijke verregaande procedure heeft. Paf verwacht dat de procedure rondom maximaal verlies per jaar ongeveer 2% van de jaarlijkse omzet zal kosten (ongeveer € 2 miljoen).

Paf CEO Christer Fahlstedt voegt toe: “We willen onszelf niet elke keer op de schouder kloppen als we iets goeds hebben gedaan. We hebben nauwlettend gevolgd hoe de situatie zich heeft ontwikkeld, serieus kennisgenomen van wat het onderzoek zegt en de terugkoppeling die we hebben ontvangen. Een lagere jaarlijkse verlieslimiet is goed voor onze klanten en het is het meest effectieve wat we kunnen doen.”

Eerder dit jaar publiceerde Paf cijfers (uit 2018) die aantoonden hoeveel verschillende klantsegmenten winnen en verliezen tijdens het spelen van online games. Die publicatie veroorzaakte veel reuring in de kansspelwereld. Nog nooit gaf een bedrijf op deze manier inzicht in haar bedrijfsvoering.

Hogere winst of verantwoord ondernemen?

Paf doorbreekt met de verliesmaatregel de spagaat van online gokbedrijven: het verlies van de speler is gelijk aan de winst van de aanbieder van de gokspelletjes. Hoe meer er verliest wordt, hoe grote de winst. Het instellen van limieten, zoals maximaal verlies of maximaal te storten bedrag, betekent onherroepelijk dat de kansspelaanbieder minder geld verdient.

Als alle online gokbedrijven het voorbeeld van Paf volgens zal het aantal problematische gokkers ongetwijfeld afnemen. Verantwoord spelen in optima forma. Of dit ook gaat gebeuren is zeer twijfelachtig. De winst van (beursgenoteerde) gokbedrijven is te belangrijk. Bijkomend nadeel is dat een probleemgokker die bij Paf speelt probleemloos ook kan gokken bij een of meer andere gokbedrijven die geen maatregelen met betrekking tot een maximaal verlies hebben ingevoerd.

Vooralsnog is Paf dus een roepende in de woestijn. Maar wel eentje die bereid is minder winst te maken in ruil voor een (zeer) verantwoorde spelomgeving.   

 

Phone Number Validation