Pokerstars

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) pakt door met bestraffen van online kansspelaanbieders zonder Nederlandse vergunning. PokerStars (TSG Interactive Gaming Europe Limited) is het laatste gokbedrijf dat een flinke sanctie aan de broek heeft gekregen van de gokwaakhond: 400.000 euro boete. Een forse boete aangezien alleen Unibet tot nu toe in Nederland een hoger sanctiebedrag heeft ontvangen.

KSA heeft geconstateerd dat via de website PokerStars.eu vanuit Nederland kon worden deelgenomen aan pokerspellen om geld. Het aanbieden van een kansspel waarmee geld gewonnen kan worden, zoals poker, mag alleen als daar een vergunning voor is verleend.

PokerStars is marktleider

Pokerstars is de mondiale marktleider als het gaat om online poker. De marktwaarde wordt geschat op ruim 2,5 miljard euro. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de Stars Group, waar onder andere ook BetStars, Full Tilt, Sky Bet en Oddschecker deel van uitmaken.

De Ksa heeft in haar onderzoek (tweede helft van 2018) geconstateerd dat de website pokerstars.eu zich op Nederlandse consumenten richt vanwege de volgende feiten:

  • De website is vanuit Nederland te bereiken
  • Het Nederlandse betaalmiddel iDEAL is beschikbaar voor klanten
  • Het contactformulier is beschikbaar in de Nederlandse taal
  • Twee Nederlandse organisaties voor verslavingszorg worden op de site vermeld
  • Nederland staat niet op een lijst met landen van waaruit niet deelgenomen mocht worden.

Bij een tweede controle heeft Ksa weliswaar gezien dat een aantal zaken door PokerStars zijn aangepast, maar dat bleek niet voldoende om een boete af te wenden.

Consument moet beschermd worden

De KSA richt zich al enige tijd bij de bestrijding van illegaal aanbod met voorrang op partijen die zich op Nederlandse consumenten richten. De KSA bestrijdt illegaal aanbod omdat het onder de huidige wetgeving niet mogelijk is een vergunning te krijgen voor online kansspelen. De consument mist hierdoor de bescherming die het verdient. De huidige situatie gaat veranderen als de Wet Kansspelen op afstand operationeel wordt. Waarschijnlijk is het vanaf 2021 mogelijk met een vergunning online gokken aan te bieden.

Gokken of behendigheid?

Is poker een kansspel of is het een behendigheidsspel? Een vraag die menig pokeraar en wetgever bezighoudt. Met name omdat iedereen het erover eens dat is dat bij poker ook behendigheid een rol speelt. Een goede pokeraar is niet alleen afhankelijk van goede kaarten. Met een goede bluf of tactiek kan ook een potje worden gewonnen. Sommige landen beschouwen poker daarom als een behendigheidsspel. In Nederland is poker wel een kansspel. De Hoge Raad heeft zich hierover in 1998 uitgesproken. In Nederland mag alleen Holland Casino pokeren om geld aanbieden in een van haar vestigingen. Al het andere aanbod – zowel fysiek als online – is illegaal.

 

Phone Number Validation