Prix d'Amerique

De Prix d’Amerique paardenrace wordt door vele insiders beschouwd als de meest prestigieuze draverij ter wereld. De race over 2700 meter wordt sinds 1920 georganiseerd op de Parijse drafbaan van Vincennes als eerbetoon aan de Amerikaanse steun aan Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elke laatste zondag in januari strijden maximaal 18 paarden op de iconische zwarte sintelbaan om een eerste prijs van maar liefst 1 miljoen euro. Het maakt de Prix d’Amerique de hoogste gedoteerde draverij ter wereld.

Bovendien is het verreweg het grootste wedevenement in Frankrijk. Wedders zetten elk jaar meer dan 40 miljoen euro in op de totalisator van de Franse PMU. Ook buiten Frankrijk wordt ingezet want de race wordt in 35 landen rechtstreeks uitgezonden. Ook in Nederland!

Lees hier de voorbeschouwing incl. ante post odds voor de Prix d’Amerique 2023

Prix d’Amerique alleen voor grootverdieners

Meedoen aan de Prix d’Amerique kan niet zo maar. Een aantal deelnemende paarden wordt geselecteerd op winsom. Hoe meer een paard heeft verdiend met zijn races hoe hoger de winsom. In de race komen dus meestal de grootverdieners aan de start. Daarnaast wordt ook een aantal paarden in de race toegelaten die de meeste punten hebben behaald in kwalificatieraces.

De kwalificatiekoersen van de Prix d’Amerique:

 • Prix de Bretagne (verreden op de baan van Vincennes)
 • Prix de Bourbonnais (Vincennes)
 • Tenor de Baune (Vincennes)
 • Criterium International (Vincennes)

Het land van herkomst van de dravers is geen belemmering. Meestal kent de Prix d’Amerique een handvol buitenlandse dravers uit landen als Zweden, Italië, Duitsland en soms ook uit Nederland. Maar de meeste deelnemende paarden zijn Frans gefokt.

De meest succesvolle draver is zonder enige twijfel Ourasi. De Franse publiekslieveling won maar liefst vier keer de Franse draverij ((1986, 1987, 1988 en 1990). Jean-René Gougeon is in de lange historie de meest succesvolle pikeur, hij won acht keer. Eenmaal wist een Nederlandse combinatie de Prix d’Amerique te winnen. In 1960 won pikeur Willem Geersen met zijn machtige Hairos II.

Weekend vol drafspektakel

Naast de Prix d’Amerique race worden er in het laatste weekend nog veel meer races gehouden op Vincennes. We spreken dan ook eigenlijk van het Prix d’Amerique weekend. Van vrijdag tot en met zondag staan er elke dag 9 races op het programma.

Een keer dit drafspektakel meemaken? De drafbaan van Vincennes ligt – hoe kan het ook anders – in het Bois de Vincennes in het zuidoosten van Parijs. Openbaar vervoer naar de baan is redelijk, een stief kwartiertje lopen vanaf het dichtstbijzijnde treinstation (Joinville-le-pont). Parkeren is over het algemeen geen probleem rondom de baan. Hoewel het weekend druk wordt bezocht met zo’n 40.000 toeschouwers op de zondag is het verkrijgen van een toegangskaartje (8 euro) altijd mogelijk. Dus vooraf reserveren is niet nodig. Voor een plekje in het overdekte restaurant op de hoofdtribune is wel een reservering nodig. Meer praktische informatie vind je hier

Wedden op de Prix d’Amerique

Zoals gezegd kan je ook in Nederland wedden op de Prix d’Amerique. Sommige Nederlandse bookmakers hebben ook een speciale wedmarkt. Dit is meestal een zogeheten ante-post wedmarkt. Dit betekent dat je lang voor aanvang kan inzetten. Zelfs als het deelnemersveld nog niet bekend is. Dit levert je vaak aantrekkelijke odds op. Of je gekozen paard ook meedoet is een tweede!

Winnaars Prix d’Amerique afgelopen tien jaar

 • 2012 Ready Cash (met pikeur Franck Nivard)
 • 2013 Royal Dream (Jean-Philippe Dubois)
 • 2014 Maharajah (Örjan Kihlström)
 • 2015 Up And Quick (Jean-Michel Bazire)
 • 2016 Bold Eagle (Franck Nivard)
 • 2017 Bold Eagle (Franck Nivard)
 • 2018 Readly Express (Björn Goop)
 • 2019 Belina Josselyn (Jean-Michel Bazire)
 • 2020 Face Time Bourbon (Björn Goop)
 • 2021 Face Time Bourbon (Björn Goop)

 

 

Phone Number Validation