Prix d’Arc de Triomphe

De Parijse renbaan Longchamp is sinds 1920 jaarlijks het toneel van de prestigieuze Prix d’Arc de Triomphe. De race voor drie jaar of oudere paarden gaat over een afstand van 2400 meter en wordt door vele insiders als ‘s werelds mooiste gezien. Bovendien maakt het beschikbare prijzengeld van 5 miljoen euro de Prix d’Arc de Triomphe de hoogst gedoteerde paardenrace op gras ter wereld. Alleen de Dubai World Cup (zand) kent een nog hoger prijzengeld. De Fransen noemen de Arc “geen race, maar een monument”.

Furore

Veel eigenaren zien de Arc als het summum in de rensport. Het lijstje winnaars is daarom zeer indrukwekkend met namen als Ribot (1955 & 1956), Sea Bird (1965), Mill Reef (1971), Dancing Brave (1986), Montjeu (1999) en Sea the Stars (2009). Al deze genoemde paarden maakte veel furore in de fokkerij. Publiekslieveling en merrie Treve won onlangs tweemaal (2013 & 2014). Frans gefokte paarden wonnen het meest: 46 keer. Ierland was verantwoordelijk voor 18 winnaars, de Verenigde Staten voor 14 winnaars en de Engelse gefokte paarden wonnen 9 keer de Arc. Beroemde jockeys als Lester Piggot, Pat Eddery, Franky Dettori, Olivier Peslier, Kieren Fallon en Thierry Jarnet wonnen allen 1 of meer Arc de Triomphes.

Franse upper class

Zoals meestal staat een top race niet op zichzelf. De Prix d’Arc de Triomphe heeft een uitstekend omlijstend programma met vele rennen op het hoogste niveau (Groep 1). Traditiegetrouw doen er veel paarden uit Engeland mee aan de Arc en het omlijstende programma. Hierdoor zie je heel veel Britten op Hippodrome de Longchamp wat de sfeer zeker ten goede komt. Een mooie mix tussen de Franse upper class en Britse working class! Sinds een aantal jaren is de hoofdsponsor Qatar. Hierdoor heeft Longchamp ook een Arabisch tintje. Een dagje Arc is – mede gelet op de korte afstand naar Parijs – echt een aanrader. De toegangsprijs is opvallend laag (7 euro, 2015).

Er rijden speciale (gratis) bussen tussen metrostation Porte d’Auteuil en de renbaan. Parkeren is over het algemeen ook geen probleem. Kaartjes voor de centrale tribune zijn op de dag zelf verkrijgbaar. Voor de diverse restaurants en loges dient wel vooraf gereserveerd worden. Meer informatie via www.prixarcdetriomphe.com.

Phone Number Validation