Unibet

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft deze een recordboete aan Unibet 470.000 euro uitgedeeld. De Nederlandse gokwaakhond concludeerde na onderzoek dat Unibet in ieder geval gedurende een periode in de tweede helft van 2018 online kansspelen aan Nederlandse consumenten aanbood via de website Unibet.eu. Dit deed het bedrijf onder Maltezer vergunning. Het aanbieden van kansspelen zonder vergunning in Nederland is verboden. De boete is de hoogste die de Ksa tot nu toe heeft opgelegd.

Nu ook Unibet een boete heeft gekregen lijkt de cirkel voor de Ksa rond. Vrijwel alle grote (en minder grote) internationale kansspelbedrijven zonder Nederlandse vergunning hebben inmiddels een boete ontvangen van de Ksa. Onder andere Bwin, Betsson, William Hill, MrGreen, Casumo, ComeOn, Mansionbet, 1XBet, Play2win, Casino.com, 7red, Tiplix, Myglobalgames gingen Unibet reeds voor.

iDEAL wederom boosdoener recordboete Unibet

Uit onderzoek van de Ksa bleek dat Unibet in de periode 11 augustus 2018 – 27 december 2018 online kansspelen heeft aangeboden aan Nederlandse consumenten. De Ksa concludeerde dat Unibet zich op basis van een aantal bevindingen tijdens een onderzoek op 11 augustus 2018 zich op de Nederlandse consument richtte. De belangrijkste bevindingen:

  • De website unibet.eu was bereikbaar vanaf een Nederlands IP-adres
  • Het was mogelijk om met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL te betalen
  • Er was een Nederlandstalige chatservice beschikbaar
  • De ‘terms and conditions’ (T&C) die op de site stonden bevatte een lijst met landen waarvan de inwoners uitgesloten waren van deelname. Nederland stond hier niet bij
  • Er werd een advertentie op de getoond in de Nederlandse taal

Betalingen via iDEAL vormen voor de Ksa een cruciaal gegeven bij de totstandkoming van een sanctiebesluit. iDEAL is alleen in Nederland beschikbaar. Gebruik ervan door online goksites impliceert dat het gokbedrijf zich (ook) richt op de Nederlandse markt.

Bij een tweede onderzoek van de Ksa op 27 december bleek Unibet een aantal zaken te hebben aangepast. De Nederlandse chatservice was bijvoorbeeld niet langer beschikbaar. Sinds kort heeft Unibet ook betalingen via iDEAL stopgezet.

Nederlanders storten 75 miljoen euro per jaar bij Unibet

Uit het zeer lijvige sanctiebesluit vallen verder nog twee zaken op. De Ksa heeft bij de payment provider van Unibet weten te achterhalen dat het gokbedrijf in de maanden september 2018 tot en met december 2018 ruim 550.000 iDEAL transacties van Nederlandse klanten heeft uitgevoerd. Op jaarbasis komt dit aantal uit op meer dan 1,5 miljoen transacties. In het sanctiebesluit van de Ksa wordt zelfs uitgegaan van 3 miljoen iDEAL transactie. Uitgaande van een gemiddelde storting van 50 euro (aanname NLKansspel) en 1,5 miljoen transacties (de conservatieve aanname) zou dit betekenen dat Nederlandse gokkers per jaar 75 miljoen euro via iDEAL transacties bij Unibet storten. Stortingen die gedaan zijn via credit cards, bankoverschrijven en andere betaalmiddelen komen nog bovenop dit bedrag.

Verder viel het NLKansspel op dat de Ksa, naast de primaire boete van 420.00 euro, een additionele boete van 50.000 euro heeft opgelegd aan Unibet voor het feit dat het gokbedrijf maandelijks 5 euro in rekening brengt bij eigenaars van inactieve accounts. Volgens de Ksa loopt de consument het risico dat hij geld verliest zonder dat daar een redelijke prestatie tegenover staat. Bovendien zijn bij Unibet de gegevens en de rekening van de speler bekend en kan het bedrijf het geld van inactieve accounts terugstorten.

Unibet gaat in beroep tegen besluit Ksa

Unibet heeft aangekondigd tegen het sanctiebesluit van Ksa in beroep te gaan. Het gokbedrijf maakt via haar eigen persbericht ook bekend dat het ervan uitgaat dat een vergunning bemachtigd wordt op het moment dat de Nederlandse markt opengaat in 2021. Dit laatste statement valt overigens te betwijfelen. De Ksa heeft eerder aangegeven dat alleen bedrijven die in de twee jaar voorafgaand aan de vergunningverlening zich aan de regels hebben gehouden in aanmerking komen voor een online kansspelvergunning. De Ksa verwacht begin 2021 de eerste vergunningen uit te geven.

 

Phone Number Validation