De rensport. Oftewel de moeder van de paardensport. Zo snel mogelijk met paard en jockey van start naar finish. Dat betekent galopperen, want galop is de snelste natuurlijke gang van een paard. De ren is wereldwijd de meest populaire tak van paardensport. Thoroughbred racing en flat racing zijn andere internationaal bekende benamingen van de rensport.
Hoe werkt een ren?
Bij rennen start de combinatie van paard en jockey (de ruiter) vrijwel altijd vanuit speciaal gefabriceerde startboxen. De paarden worden door vakkundige stalhelpers netjes in hun genummerde box geleidt. Na de start is het een kwestie van zo snel mogelijk over de finish te geraken.
De deelnemende paarden vertrekken vanuit de startboxen
Er zijn vele verschillende afstanden. De sprints gaan meestal over een afstand tussen de 1000 en 1400 meter. De middellange afstanden beginnen bij 1600 meter (de mijl) en gaan door tot 2000 meter. Alle andere langere afstanden worden stayersraces genoemd en gaan tot maximaal 3200 meter. In Angelsaksische landen wordt de afstand aangeven via furlongs (Imperiale stelsel). Een furlong is om en nabij de 200 meter.
Wat zijn de verschillende soorten rennen?
In de klassieke races zoals de Derby dragen alle paarden hetzelfde gewicht: het daadwerkelijk aantal kilo’s van de jockey, eventueel aangevuld met kilo’s lood dat onder het zadel weggestopt wordt. Klassiekers zijn de meeste prestigieuze rennen. Deze races hebben in de regel een enorm prijzengeld dat in de miljoenen kan lopen. Het winnen van een klassieker is voor vele trainers, jockeys en eigenaren de ultieme droom.
Bij zogeheten handicaps dragen de paarden juist verschillende gewichten. De “handicapper”, in dienst van de organiserende bond, deelt de deelnemende paarden in naar kunnen. De beste paarden dragen meer gewicht dan de mindere goden. Als de handicapper zijn werk foutloos verricht zouden alle paarden tegelijk over de finish moeten komen. Die dag moet nog komen, maar handicaps zijn over het algemeen de meest spannende races.
Er zijn nog vele andere soorten rennen. Verkoopren, conditieren, Stakes om er een paar te noemen.
In het dagprogramma kan je altijd teruglezen wat het gewicht is wat het paard moet dragen. In de meeste landen is dit in kilo’s, maar in sommige landen zoals in Engeland wordt het Imperiaal stelsel nog gebruikt. Daar staat het gewicht aangeven in stones en pounds.
Enkele zeer bekende rennen zijn: de Epsom Derby (Engeland), Prix d’Arc de Triomphe (Frankrijk), Kentucky Derby (VS), Japan Cup (Japan) en Dubai World Cup (Dubai).
Wat is een jockey?
De persoon op het paard noemt men in de rensport een jockey. De meeste jockeys wegen vaak niet meer dan 65 kilo en zijn niet langer dan 1.70. Het gewicht van een jockey is zeer belangrijk aangezien de condities van de rennen dusdanig zijn voorgeschreven dat een maximaal gewicht voor de jockey is vastgesteld. Elke kilo overgewicht betekent extra ballast voor het paard. Professionele jockeys hebben dan ook een Spartaanse levensstijl waarbij de sauna vaak het enige wat op het menu staat op een wedstrijddag.
Jockeys wegen vaak niet meer dan 65 kilo
Veel jockeys hebben een vast dienstverband met een bepaalde trainer of eigenaar. Hierdoor vind je vaak dezelfde jockeys op dezelfde paarden terug. De buis (het kleurrijke hemd) van de jockey behoort altijd toe aan de “kleuren” van de eigenaar.
Wat is een renbaan?
Renbanen zijn meestal ovaal. Alhoewel in Engeland ook renbanen in de L-vorm of in de vorm van een 8 zijn. De ondergrond is meestal gras of zand. Bij een zandbodem spreekt men ook wel van een all-weatherbaan. De laatste jaren zijn ook nieuwe technieken toegepast waarbij zand gemixt wordt met synthetisch materiaal. Deze ondergrond wordt Tapeta of Polytrack genoemd.
In Nederland wordt alleen op renbaan Duindigt (Wassenaar) rennen gehouden. Beroemde renbanen in het buitenland zijn: Ascot (Engeland), Epsom (Engeland), Longchamp (Frankrijk), The Curragh (Ierland), Churchill Downs en Santa Anita (beiden VS).
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
We vertrouwen erop dat je jouw leeftijd naar waarheid hebt geselecteerd. Je bevestigt verder dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen (CRUKS).