Sports betting voor beginners

Is sports betting nieuw voor je? Ben je overvallen door alle terminologie en strategieën die gepaard gaan met sports betting? Maak je geen zorgen! Deze gids “sports betting voor beginners” helpt jou om de wereld van online sportweddenschappen te snappen zodat je weloverwogen beslissingen kan nemen.

Wat is sports betting?

Sports betting is het plaatsen van een weddenschap op het resultaat van een sportwedstrijd of -evenement. In Nederland kan je dit legaal op drie verschillende manieren doen: bij Toto winkel, ZEturf wedkantoren (wedden op paarden) en online via bookmakers die een online vergunning hebben ontvangen van de Kansspelautoriteit. Je kan wedden op allerlei sporten, van voetbal en tennis tot curling en paardenraces. In deze gids beperken wij ons tot online sports betting.

Sports betting voor beginners: Aan de slag

Voordat je begint met wedden, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste is het belangrijk om de odds en hun werking te begrijpen. Odds (quoteringen) vertegenwoordigen de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst.  De odds worden wereldwijd op die verschillende manieren uitgedrukt: decimaal, fractioneel en Amerikaans. In Nederland kennen we alleen de decimale variant. Ten tweede is het belangrijk dat je een budget voor jezelf vaststelt, en dat je je daaraan houdt! Tot slot moet je de verschillende soorten weddenschappen, zoals 1-X-2, over/under, en handicap bets.

Wat zijn odds?

Het begrijpen van odds is cruciaal voor een succesvol sportwedder. In het algemeen vertellen de odds hoeveel je kunt winnen als je een bepaalde weddenschap plaatst. Bijvoorbeeld, als de odds op een voetbalwedstrijd 1,80 zijn, betekent dit dat als je € 10 inzet en wint, je €18,00 winst krijgt.

Soorten weddenschappen

Er zijn veel verschillende soorten weddenschappen die je kunt plaatsen bij sports betting. Hier zijn enkele van de meest populaire:

1-X-2 bet

Een 1-X-2 weddenschap is een directe weddenschap op de winnaar van een wedstrijd. 1-X-2 weddenschappen is de meest populaire soort bet. Ook zijn ze een van de gemakkelijkste bets om te begrijpen. De 1 staat voor een overwinning voor de thuisspelende ploeg, de X staat voor een gelijkspel en de 2 staat voor een overwinning voor de uitspelende ploeg. De odds worden uitgedrukt in decimalen. Hoe lager de odds hoe groter de kans dat het team of sport wint.

Handicap bet

Een Handicap weddenschap is een weddenschap op de winstmarge van een wedstrijd. Het favoriete team moet met een bepaald aantal (doel)punten winnen, terwijl het underdogteam met een bepaald aantal (doel)punten kan verliezen en toch de “handicap” kan dekken. Je herkent handicap bets aan het “+” en “-“ teken.

Over/Under bet

Een over/under weddenschap is een bet op het totale aantal punten, doelpunten of punten gescoord in een wedstrijd. Je kunt wedden op of de eindscore boven of onder een bepaald getal zal liggen. Bijvoorbeeld: Ajax en Feyenoord scoren samen meer of minder dan 3,5 doelpunten.

Strategieën voor sports betting voor beginners

Zodra je de basis onder de knie hebt, is het tijd om na te denken over strategieën. Hier zijn enkele tips om je kansen op succes te maximaliseren:

Doe je onderzoek

Voordat je een weddenschap plaatst, doe je onderzoek naar de betrokken teams of spelers. Kijk naar hun prestaties in het verleden, blessures en andere relevante factoren die de uitkomst van de wedstrijd kunnen beïnvloeden.

Beheer je budget

Een van de belangrijkste aspecten van sports betting is het beheren van je budget. Stel een budget voor jezelf vast en houd je daaraan, en vermijd het najagen van verliezen door meer in te zetten dan je je kunt veroorloven.

Vergelijk de beste odds

Verschillende sportsbooks kunnen verschillende odds bieden voor dezelfde wedstrijd. Shop dus rond op het internet om de beste waarde voor je inzet te vinden en je potentiële winst te maximaliseren.

Overweeg meerdere weddenschappen

In plaats van al je weddenschappen op één wedstrijd te plaatsen, kun je overwegen om ze te spreiden over meerdere wedstrijden of evenementen. Dit kan jouw risico minimaliseren en de kansen op winst vergroten. Let wel op dat je niet in gaat zetten op alles wat los en vast zit. Zorg dat je altijd je onderzoek doet!

Houd emoties onder controle

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de opwinding van sports betting, maar het is belangrijk om je emoties onder controle te houden. Laat een verliespartij of een grote overwinning je oordeel niet vertroebelen want dat kan leiden tot impulsieve beslissingen. Impulsief en sports betting gaan niet zo goed samen.

Sports betting voor beginners: FAQs

Hier zijn enkele veelgestelde vragen die beginners kunnen hebben over sports betting:

Is sports betting legaal?

Ja. Sports betting in Nederland is 100% legaal. Sinds 1 oktober 2021 kunnen online bookmakers een vergunning krijgen.

Wat is het verschil tussen een sportsbook en een bookmaker?

Er is geen verschil tussen een sportsbook en een bookmaker. Het zijn simpelweg twee benamingen voor iets wat exact hetzelfde is: een platform waar je kunt wedden op sportwedstrijden.

Hoe weet ik welk sportsbook ik moet gebruiken?

Je kan momenteel in Nederland kiezen uit 10 sportsbooks. Over het algemeen verschillen de Nederlandse bookmakers niet zo heel veel van elkaar. Je vindt overal dezelfde weddenschappen en sportwedstrijden om in te zetten. Er zit wel verschil in de odds en de bonussen. Het is raadzaam een vergelijken warenonderzoekje te doen. Inschrijven in meer dan 1 bookmaker is overigens geen probleem.

Hoeveel moet ik inzetten?

Het bedrag dat je moet inzetten hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie en jouw ervaringsniveau. Als beginner is het aan te raden om met kleinere inzetten te beginnen en deze geleidelijk te verhogen naarmate je meer vertrouwd raakt. Inzetten kan je vaak al vanaf 10 cent.

Kan ik op elke sport wedden?

De meeste sportsbooks bieden een breed scala aan sporten om op te wedden, van populaire sporten als voetbal en tennis tot niche sporten als snooker en futsal. Sommige weddenschappen zijn in Nederland echter niet beschikbaar om op te wedden. Bijvoorbeeld aantal gele of rode kaarten, aantal corners, ingooien etc. Je kan bij sportsbooks zowel voor aanvang van de wedstrijd inzetten (pre-match betting) als tijdens de wedstrijd (live betting)

Wat is een combinatie weddenschap?

Een combinatie weddenschap is een type weddenschap waarbij meerdere weddenschappen tot één weddenschap worden gecombineerd. Dit kan jouw potentiële uitbetaling verhogen, maar het verhoogt ook jouw risico om achter het net te vissen omdat alle weddenschappen juist moeten zijn om te winnen.

Hoe ontvang ik mijn winsten?

Als je een of meerdere weddenschappen wint, worden jouw winsten bijgeschreven op je account bij het sportsbook. Je kunt het saldo vervolgens opnemen door een overboeking te doen naar jouw bankrekening.

Hebben sportsbooks een App?

Sommige Nederlandse bookmakers hebben een App die je kan downloaden in de App Store. De sportsbooks met een App zijn: LiveScoreBet, bet365, ZEbet, Unibet en Toto.

Conclusie

Sports betting kunnen een leuke en spannende manier zijn om je plezier in sport te vergroten, maar het is belangrijk om het met voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te benaderen. Door de basis te begrijpen, een strategie te ontwikkelen en je emoties onder controle te houden, kun je jouw kansen op succes maximaliseren. Vergeet niet om altijd binnen uw mogelijkheden te wedden en geniet van het spel!

Phone Number Validation