De steeplechase: zonder enige twijfel de meest spectaculaire discipline binnen de paardensport. Paard en jockey leggen niet alleen een paar kilometer per race af maar tussen start en finish moet de combinatie een flink aantal hindernissen beslechten.
In tegenstelling tot de rensport worden steeplechases niet vanuit een startbox gestart maar worden de paarden weggestuurd op de “vlag”. Alle deelnemende paarden nemen plaats achter een – over de baan gespannen elastiek. Als alle paarden netje opgesteld staan laat de starter zijn gele vlag vallen en schiet het elastiek weg.
De hindernissen zijn ofwel een zogeheten steeplechase of een horde. De steeplechase is de grootste van de twee en meet ongeveer 1,25 meter hoog. De horden zijn een stuk lager met een hoogte van ongeveer 0,75 meter. De meeste races met hindernissen vinden plaats in Engeland en Ierland, zo’n 50% van alle races wereldwijd vindt in deze twee landen plaats. In Engeland en Ierland wordt de discipline overigens National Hunt genoemd. Andere landen met steeplechase- of hordenraces zijn Australië, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten.
De beroemdste steeplechase: de Grand National
De meeste beroemde steeplechase ter wereld is zonder enige twijfel de Grand National, die jaarlijks op de renbaan van Aintree (Liverpool) wordt verreden. Een maximum aantal van 40 paarden springen over een dertigtal enorme hindernissen over een afstand van iets meer dan 7 kilometer. Spektakel verzekerd! De Grand National is ook de race waarbij het meeste wordt gewed: de Engelsen zetten tussen de 80 miljoen en 100 miljoen pond in. Elk jaar weer.
Hoe lang is een steeplechase race?
De afstand van steeplechase- en hordenraces ligt tussen de 3 kilometer en 7 kilometer. De meeste races gaan echter tussen de 3 en 4 kilometer. Het aantal hindernissen verschilt per koers en per renbaan maar komt gemiddeld uit op 8 stuks. Uitzonderingen zoals de Grand National nagelaten: 30 hindernissen van 1,5 meter hoog!
Net als bij de rensport dragen de deelnemende paarden een minimaal gewicht in de race. Het daadwerkelijk aantal kilo’s van de jockey, eventueel aangevuld met kilo’s lood dat onder het zadel weggestopt wordt. Hierdoor is het een eerlijke strijd. Bij zogeheten handicaps dragen de paarden juist verschillende gewichten. De “handicapper”, in dienst van de organiserende bond, deelt de deelnemende paarden in naar klasse. De beste paarden dragen meer gewicht dan de mindere goden. Als de handicapper zijn werk foutloos verricht zouden alle paarden tegelijk over de finish moeten komen.
Enkele zeer bekende steeplechases zijn: de Grand National (Engeland), Cheltenham Gold Cup (Engeland), Velká Pardubická (Tsjechië ) en de Virginia Gold Cup (Verenigde Staten).
Hoeveel weegt een jockey?
De persoon op het steeplechasepaard noemt men een jockey. Net als bij de rennen. De meeste jockeys die actief zijn over de hindernissen wegen vaak niet meer dan 70 kilo en zijn niet langer dan 1.75. Het gewicht van een jockey is zeer belangrijk aangezien de condities van de rennen vaak dusdanig zijn voorgeschreven dat een maximaal gewicht voor de jockey is vastgesteld. Elke kilo overgewicht betekent extra ballast voor het paard. Professionele jockeys hebben dan ook een Spartaanse levensstijl waarbij de sauna veelvuldig bezocht wordt.
Veel jockeys hebben een vast dienstverband met een bepaalde trainer of eigenaar. Hierdoor vind je vaak dezelfde jockeys op de paarden terug. De buis (het kleurrijke hemd) van de jockey behoort altijd toe aan de “kleuren” van de eigenaar.
Hoe ziet een steeplechase baan eruit?
Sommige steeplechase banen hebben een opvallende vorm
Steeplechases en hordenrennen vinden meestal plaats op gras. De renbanen hebben allerlei vormen en zijn zelden ovaal zoals bij rennen of draverijen. Ook komt het vaak voor dat er een aardig hoogteverschil in de koersbaan zit. De hindernissen zijn gemaakt van twijgen of kunststof en hebben vrijwel altijd een buigzame werking in verband met de veiligheid van paard en jockey.
In Nederland worden geen steeplechases georganiseerd. Beroemde hindernisbanen in het buitenland zijn: Aintree (Engeland), Cheltenham (Engeland), Auteuil (Frankrijk) en Leopardstown (Ierland).
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
We vertrouwen erop dat je jouw leeftijd naar waarheid hebt geselecteerd. Je bevestigt verder dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen (CRUKS).