Steeplechase

Steeplechase

Wat is een steeplechase race?

De steeplechase: zonder enige twijfel de meest spectaculaire discipline binnen de paardensport. Paard en jockey leggen niet alleen een paar kilometer per race af maar tussen start en finish moet de combinatie een flink aantal hindernissen beslechten.

In tegenstelling tot de rensport worden steeplechases niet vanuit een startbox gestart maar worden de paarden weggestuurd op de “vlag”. Alle deelnemende paarden nemen plaats achter een – over de baan gespannen elastiek. Als alle paarden netje opgesteld staan laat de starter zijn gele vlag vallen en schiet het elastiek weg.

KLIK HIER VOOR EEN UITGEBREIDE ANALYSE:
WIE IS DE BESTE NEDERLANDSE ONLINE BOOKMAKER VOOR WEDDEN OP PAARDEN?

Hoe hoog is een hindernis?

De hindernissen zijn ofwel een zogeheten steeplechase of een horde. De steeplechase is de grootste van de twee en meet ongeveer 1,25 meter hoog. De horden zijn een stuk lager met een hoogte van ongeveer 0,75 meter. De meeste races met hindernissen vinden plaats in Engeland en Ierland, zo’n 50% van alle races wereldwijd vindt in deze twee landen plaats. In Engeland en Ierland wordt de discipline overigens National Hunt genoemd. Andere landen met steeplechase- of hordenraces zijn Australië, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Grand National
De beroemdste steeplechase: de Grand National

De meeste beroemde steeplechase ter wereld is zonder enige twijfel de Grand National, die jaarlijks op de renbaan van Aintree (Liverpool) wordt verreden. Een maximum aantal van 40 paarden springen over een dertigtal enorme hindernissen over een afstand van iets meer dan 7 kilometer. Spektakel verzekerd! De Grand National is ook de race waarbij het meeste wordt gewed: de Engelsen zetten tussen de 80 miljoen en 100 miljoen pond in. Elk jaar weer.

Hoe lang is een steeplechase race?

De afstand van steeplechase- en hordenraces ligt tussen de 3 kilometer en 7 kilometer. De meeste races gaan echter tussen de 3 en 4 kilometer. Het aantal hindernissen verschilt per koers en per renbaan maar komt gemiddeld uit op 8 stuks. Uitzonderingen zoals de Grand National nagelaten: 30 hindernissen van 1,5 meter hoog!

Net als bij de rensport dragen de deelnemende paarden een minimaal gewicht in de race. Het daadwerkelijk aantal kilo’s van de jockey, eventueel aangevuld met kilo’s lood dat onder het zadel weggestopt wordt. Hierdoor is het een eerlijke strijd. Bij zogeheten handicaps dragen de paarden juist verschillende gewichten. De “handicapper”, in dienst van de organiserende bond, deelt de deelnemende paarden in naar klasse. De beste paarden dragen meer gewicht dan de mindere goden. Als de handicapper zijn werk foutloos verricht zouden alle paarden tegelijk over de finish moeten komen.

Enkele zeer bekende steeplechases zijn: de Grand National (Engeland), Cheltenham Gold Cup (Engeland), Velká Pardubická (Tsjechië ) en de Virginia Gold Cup (Verenigde Staten).

Hoeveel weegt een jockey?

De persoon op het steeplechasepaard noemt men een jockey. Net als bij de rennen. De meeste jockeys die actief zijn over de hindernissen wegen vaak niet meer dan 70 kilo en zijn niet langer dan 1.75. Het gewicht van een jockey is zeer belangrijk aangezien de condities van de rennen vaak dusdanig zijn voorgeschreven dat een maximaal gewicht voor de jockey is vastgesteld. Elke kilo overgewicht betekent extra ballast voor het paard. Professionele jockeys hebben dan ook een Spartaanse levensstijl waarbij de sauna veelvuldig bezocht wordt.

Veel jockeys hebben een vast dienstverband met een bepaalde trainer of eigenaar. Hierdoor vind je vaak dezelfde jockeys op de paarden terug. De buis (het kleurrijke hemd) van de jockey behoort altijd toe aan de “kleuren” van de eigenaar.

Hoe ziet een steeplechase baan eruit?

fontwell renbaan
Sommige steeplechase banen hebben een opvallende vorm

Steeplechases en hordenrennen vinden meestal plaats op gras. De renbanen hebben allerlei vormen en zijn zelden ovaal zoals bij rennen of draverijen. Ook komt het vaak voor dat er een aardig hoogteverschil in de koersbaan zit. De hindernissen zijn gemaakt van twijgen of kunststof en hebben vrijwel altijd een buigzame werking in verband met de veiligheid van paard en jockey.

In Nederland worden geen steeplechases georganiseerd. Beroemde hindernisbanen in het buitenland zijn: Aintree (Engeland), Cheltenham (Engeland), Auteuil (Frankrijk) en Leopardstown (Ierland).

Phone Number Validation