De Totalisator

Wat is een totalisator?

Een veel voorkomende manier van wedden op paarden die in de wereld gebruikt wordt is de totalisator. In Nederland is – vooralsnog – alleen deze methode van wedden op paarden toegestaan. Een totalisator berekent alle weddenschappen door alle inzet bij elkaar te tellen en vervolgens de inzet weer te verdelen onder de winnende weddenschappen.

Hoe werkt een totalisator?

Wedden op paarden via het totalisatorprincipe werkt als volgt:

Totalisator methode in 3 stappen
1. De inzet van alle weddenschappen wordt in het computersysteem bij elkaar geteld. Deze inzet wordt totale inleg genoemd en komt overeen met 100% van de inleg.
2. De organisator van de totalisator houdt vervolgens een percentage van de totale inleg in. Bijvoorbeeld 20%. Dit wordt het inhoudingspercentage genoemd.
3. Het restant van de overgebleven ”pot” (in dit geval 80%) wordt verdeeld onder alle wedders die de juiste weddenschap hebben afgesloten.
Het inhoudingspercentage varieert per spelletje. Gemiddeld genomen is het inhoudingspercentage 20%. Het exacte percentage vind je altijd terug in de voorwaarden van de totalisator. De inhouding wordt door de aanbieder van de weddenschappen gebruikt om de kosten te dekken. In veel gevallen wordt een deel van de inhouding ook gebruikt voor de organisatie van de paardenraces.
Runnerz.nl - wedden op paarden - €10 welkomstbonus!

De totalisator is de meest veilige manier van wedden op paarden

Wedden via de totalisator wordt ook wel het meest betrouwbare wedden genoemd. De organisator van de weddenschap (de totalisator) heeft namelijk geen enkel belang bij de uitslag van een race. Het uitkeringspercentage staat immers van tevoren vast. Dit percentage verandert nooit, ongeacht de omzet en ongeacht de winnaar van de race. Bij andere vormen van wedden zoals spelen via een bookmaker of betting exchange heeft de aanbieder van de weddenschap juist wel een groot belang bij de uitkomst van een race.

Totalisator

Op de renbaan worden alle weddetails weergegeven

Meer dan alleen de winnaar

De totalisatormethode werkt vooral goed bij weddenschappen die verder reiken dan louter de winnaar kiezen. In tegenstelling tot de andere wedmethodes zoals de bookmaker (fixed odds) en de betting exchange waarbij de winnend weddenschap centraal staat.
Weddenschapen waarbij de eerste twee (duo) of eerste drie (trio) over de finish moeten worden voorspeld zijn uitermate geschikt voor de totalisator. Het interessante van deze zogenaamde meervoudige weddenschappen is het feit dat de uitbetalingen vaak erg hoog zijn. Het is immers veel moeilijker om de eerste drie finishers van een paardenrace te voorspellen dan alleen de winnaar.

Grootste wedspel ter wereld

Het grootste paardenwedspel ter wereld – V75 uit Zweden – een totalisatorspel. Bij V75 is het de uitdaging om van 7 paardenraces de winnaar te voorspellen waarbij de uitbetaling op kan lopen tot 5 miljoen euro. Zeven winnaars voorspellen is lastig maar de lage inzet van 6 eurocent per combinatie maakt het spel zeer toegankelijk. Je kan dus naar hartenlust combineren door in sommige (of alle) races meerdere paarden te selecteren. V75 kan je ook in Nederland spelen. Elke zaterdag biedt Runnerz.nl kans op miljoenen!

Extra spannend

Uitbetalingen bij de totalisator zijn altijd een verrassing. De grootte van de uitbetaling hangt immers af van het aantal goede voorspellingen. Dit element maakt het wedden via de totalisator extra spannend. Levert jouw goed voorspelde trio enkele tientjes of enkele honderden euro’s op?
In Nederlands kan je via Runnerz.nl op paardenkoersen uit de hele wereld spelen via de totalisator. Meer informatie over wedden op paarden en de totalisator vind je bij Runnerz.nl
Runnerz.nl - wedden op paarden - €10 welkomstbonus!