totalisatorvergunning

De nieuwe totalisatorvergunning (wedden op paarden) is voor vijf jaar toegekend aan de huidige vergunninghouder ZEturf, onderdeel van Zebetting & Gaming Nederland. De Kansspelautoriteit heeft de totalisatorvergunning voor de eerste maal via een open en transparante procedure aanbesteed. Na een succesvolle eerste ronde trok ZEturf bij de notaris – via een loting – aan het langste eind. De andere gegadigde is (vooralsnog) niet bekend gemaakt.

Paul Klomp, Directeur ZEbetting & Gaming Nederland: “Ik ben blij dat we de komende 5 jaar verder kunnen gaan met het aanbieden van offline weddenschappen op paardenraces. Nu we een vergunning hebben voor online sportweddenschappen en de totalisatorvergunning, kunnen we onze paardenwedder een totaalpakket blijven bieden. Ondanks het feit dat de nieuwe wet op de kansspelbelasting een uitdaging vormt, kijk ik na de pandemie vooral uit naar de mooie Nederlandse evenementen op de lange- en kortebaandraverijen met onbeperkt publiek. ”

Monopolievergunning

Voor weddenschappen op paardenraces bestaan twee soorten vergunningen: een vergunning online kansspelen en een vergunning voor de totalisator. Laatstgenoemde is een monopolievergunning die de vergunninghouder in staat stelt weddenschappen op paardenraces offline te verkopen. Bijvoorbeeld op de drafbaan, wedkantoor, wedcafé of verkooppunt.

Open en transparante procedure totalisatorvergunning

De Kansspelautoriteit heeft in de open en transparante procedure kandidaten in een 1e fase getoetst op geschiktheid en ervaring. Aanvragen zijn getoetst op onder andere de volgende onderwerpen: rechtsvorm en vestiging, continuïteit, intern toezicht, betrouwbaarheid en integriteitsbeleid. Daarnaast moeten kandidaten aantonen dat zij ervaring hebben met het op legale wijze aanbieden van weddenschappen op sportwedstrijden via offline verkoopkanalen met een bruto spelopbrengst van tenminste 6 miljoen per jaar, gedurende drie van de afgelopen vijf kalenderjaren. Dit alles binnen lidstaten van de Europese Unie.

Na afronding van de 1e fase bleken twee partijen aan alle eisen te voldoen. Loting bij een Haagse notaris gaf uiteindelijk uitsluitsel wie de totalisatorvergunning mocht bijschrijven.

De open en transparante procedure die Kansspelautoriteit heeft gevolgd voor het toewijzen van de totalisatorvergunning is niet nieuw. De vorige totalisatorvergunning (periode 2018-2022) kende een soortgelijke proctedure. In tegenstelling tot de huidige procedure was Zebetting & Gaming Nederland indertijd de enige gegadigde.

Vreemd genoeg kreeg Nederlandse Loterij eind december de monopolievergunning voor het verkopen van landbased sportweddenschappen (Toto offline) zonder een open en transparante procedure voor 5 jaar toegewezen. Pikant, aangezien de totalisatorvergunning en sportweddenschappen vrijwel niet van elkaar verschillen. De één betreft paarden, de ander alle andere sporten.

Over ZEbetting

ZEbetting is onderdeel van de ZEturf Group, dat o.a. in Frankrijk, België en Spanje een online kansspelvergunning heeft. ZEbetting exploiteert sinds 1998 de totalisatorvergunning in Nederland en ondersteunt financieel de draf- en rensport in Nederland.

Phone Number Validation