vrouwen gokken

Onderzoek van GambleAware, een Engelse instelling die gokverslaving tegen gaat, toont aan dat één op de vier vrouwen tussen de 18 en 49 jaar in het Verenigd Koninkrijk verwacht meer te gaan gokken nu het land in een koopkrachtcrisis is beland.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van een campagne om het stigma te bestrijden waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen wanneer ze hulp zoeken bij probleemgokken. Het onderzoek is tussen 11 en 18 augustus 2022 uitgevoerd onder 1.606 vrouwen tussen de 18 en 49 jaar die de afgelopen maand hebben gegokt.

Vrouwen gokken meer

Uit het onderzoek van GambleAware blijkt dat maar liefst 24% van de ondervraagde vrouwen verwacht dat hun bestaande gokpatroon de komende maanden wordt uitgebreid als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud.

Eén op de tien vrouwen die gokken (12%) heeft al aangegeven dat zij gokken om het huishoudinkomen aan te vullen, en één op de vijf (21%) heeft gezondheidsproblemen zoals stress en angst ervaren. De vrees is dat de kosten van het levensonderhoud dit de komende maanden nog zullen verergeren. De winter gaat traditioneel al gepaard met een piek in het gokken onder vrouwen, wat weer een groei van problematische gokkers kan veroorzaken.

Geld najagen

GambleAware meldt verder dat 38% van de ondervraagden meer geld heeft uitgegeven aan gokken dan dat zij oorspronkelijk van plan waren. Een vijfde van de ondervraagden geeft toe dat zij geld hebben nagejaagd dat zij hebben verloren. Een fenomeen dat duidt op een mogelijke gokverslaving.

Van de vrouwen die problematisch gokgedrag vertonen geeft 44% aan het afgelopen jaar vaker te hebben gegokt. Van deze groep vrouwen zegt bijna de helft dat zij geld proberen te winnen om de stijgende kosten van het levensonderhoud op te vangen. Een derde zegt dat zij geld proberen te winnen om financiële problemen op te lossen.

Bezorgdheid neemt toe bij GambleAware

“Dit nieuwe onderzoek geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de mogelijke groei van de omvang van gokschade in de komende tijd,” zegt Zoë Osmond, directeur van GambleAware. “Met zo’n sterk waarschuwingssignaal is het van vitaal belang dat we ervoor zorgen dat meer vrouwen zich bewust zijn van de risico’s van gokken. Nu de financiële problemen toenemen door de koopkrachtcrisis en het aantal vrouwen dat online gokt toeneemt, zijn we bezorgd dat dit een perfecte storm creëert, die kan leiden tot een toename van het aantal vrouwen dat toetreedt tot de groep problematisch gokkers.”

Of de situatie die in het Verenigd Koninkrijk ontstaat ook voor Nederland geldt is niet met zekerheid te stellen. De stelling dat een economische crisis leidt tot meer gokken lijkt echter wel opportuun.

Belangrijke uitgangspunten voor online gokken

Het is belangrijk dat je een aantal uitgangspunten in acht nemen wanneer je (online) gokt:

  1. Stel vooraf een geldlimiet vast en houd je daaraan

Zie gokken als een iets leuks en gok alleen met het geld dat je je kan veroorloven te verliezen.

  1. Stel realistische limieten in

Wanneer je bij Nederlandse goksites speel moet je verplicht een aantal limieten instellen, zoals stortingslimiet en speellimiet. En dat is niet voor niets. De kans is groot dat hoe meer tijd je doorbrengt met gokken, hoe meer geld je verliest. Stel daarom realistische limieten in, ook al geeft de goksite jou de mogelijkheid zeer ruime limieten in te stellen.

  1. Neem regelmatig pauze

Het is gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen als je gokt. Voortdurend gokken kan ervoor zorgen dat je het perspectief verliest.

  1. Praat met iemand

Praten over gokken kan moeilijk zijn, maar er zijn eenvoudige manieren om een gesprek te beginnen. Bijvoorbeeld bij een Nederlandse organisatie zoals Loket Kansspel.

Door nlkansspel