KSA

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) is de gokwaakhond van Nederland. Net als andere waakhonden zoals de Autoriteit Financiële Markten en Nederlandse Zorgautoriteit zorgt de KSA dat de Nederlandse gokbedrijven zich netjes aan de regels houden. Daarnaast beschermt de KSA de Nederlandse consument en treedt het op tegen illegaal kansspelaanbod.

De KSA verstrekt ook de kansspelvergunningen. Dus dat betekent dat de Nederlandse Loterij, De Postcodeloterij, Toto, Holland Casino en ZEturf elke vijf jaar zich melden aan het loket van de KSA voor een nieuwe vergunning. Sinds 1 oktober 2021 geeft de KSA ook online gokvergunningen uit.

Sinds de online gokwet in 2021 door zowel de Eerste en Tweede Kamer is geloodst is de KSA vooral druk met de zaken die te maken hebben met de wet Kansspelen op Afstand (KOA). Naast het uitgeven van online vergunningen moet de KSA ook zorgen dat vergunde gokaanbieders zich aan de wet houden. 

Waar is de Kansspelautoriteit gevestigd?

Het kantoor van de KSA staat in Den Haag, recht tegenover het Centraal Station. Er werken meer dan 100 mensen bij de KSA. De dagelijkse leiding is in handen van twee personen. René Jansen is de voorzitter van de Kansspelautoriteit.  De vicevoorzitter van de Kansspelautoriteit is Bernadette van Buchem. 

Wat doet de Kansspelautoriteit met handhaving?

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van de KSA is handhaving. De KSA handhaaft niet alleen de huidige vergunninghouders als Staatsloterij, de Lotto, de Postcodeloterij en de paardentoto en de online gokaanbieders, maar zorgt ook dat illegale aanbieders van kansspelen zich niet op de Nederlandse markt richten.

De KSA doet bijvoorbeeld invallen in café’s waar illegale gokzuilen staan. De KSA is ook online actief met het speuren en onderzoeken van illegale gokpraktijken. Zelfs met een nieuwe online wet voor kansspelen op afstand (online gokken) zijn er nog steeds niet-vergunde goksites actief op de Nederlandse markt. Sommige online kansspelaanbieders, die veelal zijn gevestigd op belastingparadijzen als Malta, Guernsey of Curaçao, trekken zich niet zoveel aan van de Nederlandse wet en bieden online gokken gericht op de Nederlandse markt gewoon aan. Gokken via deze sites is dus illegaal.

Kan ik bij de Kansspelautoriteit terecht met een klacht?

De KSA heeft verder de consument als prioriteit. Klachten over een kansspelorganisatie worden door de KSA in behandeling genomen. Zij stellen dan in de meeste gevallen een onderzoek in. De KSA zal overigens alleen klachten behandelen van huidige vergunninghouders. Klachten over aanbieders als Bwin, Unibet of Pokerstars worden doorverwezen naar de autoriteiten op bijvoorbeeld Malta.

Phone Number Validation